• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 15.1°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 12.8°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 13.8°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 14.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 12.4°C
  1 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  3 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.8°C
  4 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 13.8°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρυσή απειλή για το περιβάλλον

 • A-
 • A+
Νέα καταγγελία στον εισαγγελέα και στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος για τις δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός» και τους σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν για τη δυτική Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά ● Στην υπόθεση εμπλέκεται Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία που έχει αναλάβει τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών, στην οποία ένας από τους συνεταίρους είναι πρώην εργαζόμενος των μεταλλείων και κουμπάρος του υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη ● Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα επικίνδυνα τοξικά υλικά μεταφέρονται σε μάντρες και χώρους μη αδειοδοτημένους, ενώ πρέπει να διερευνηθεί αν τα φορτηγά και τα κοντέινερ που χρησιμοποιούνται διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Χρυσές κουμπαριές με... περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Στα χέρια εισαγγελέα και επιθεωρητών περιβάλλοντος βρίσκεται μια καταγγελία γύρω από τις δραστηριότητες της εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική, που καταδεικνύουν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για τη δυτική Θεσσαλονίκη. «Ω, τι πρωτότυπο!», θ’ αναφωνούσε κάποιος που παρακολουθεί χρόνια τώρα το σίριαλ της συγκεκριμένης επιχείρησης με τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες και τις αποικιοκρατικές συμβάσεις, μόνο που σ’ αυτό το επεισόδιο εμπλέκεται το όνομα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη.

Ποιος δεν θυμάται σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη τα περιβόητα «τοξικά ατυχήματα» φορτηγών αυτοκινήτων που μετέφεραν επικίνδυνα υλικά της «Ελληνικός Χρυσός»;

 Τον Μάρτιο του 2018, στον επαρχιακό δρόμο Ολυμπιάδος - Στρατωνίου.
 Το πρώτο ατύχημα, τον Σεπτέμβριο του 2013, στην περιοχή της Ρεντίνας.
 Τον Οκτώβριο του 2013, άλλο ατύχημα σε φορτίο της εταιρείας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν ο καπετάνιος του πλοίου paris.gr αρνήθηκε να φορτώσει εμπορευματοκιβώτια με φορτίο της εταιρείας, λόγω διαρροής.
 Στις 21 Νοεμβρίου 2013, με άλλο φορτηγό στην παλιά εθνική οδό Ρεντίνας - Θεσσαλονίκης.

Θα περίμενε κανείς έπειτα από τόσες περιπέτειες η εταιρεία χρυσού να αλλάξει φιλοσοφία, τουλάχιστον στο θέμα της μεταφοράς επικίνδυνων υλικών. Και θα χαιρόταν να πληροφορηθεί ο ενδιαφερόμενος ότι, από 1ης Δεκεμβρίου 2022, άλλαξε εργολάβο και συνεργάζεται πλέον με Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) της Θεσσαλονίκης για την παραλαβή, μεταφορά, αποθήκευση, συσκευασία και ανεφοδιασμό υλικών και εμπορευμάτων της. Μόνο που στη συνέχεια θα «έπεφτε απ’ τα σύννεφα», βλέποντας ότι η εν λόγω ΙΚΕ έχει ως δραστηριότητα το χονδρεμπόριο υλικών και ειδών υγιεινής!

Μια δεύτερη έκπληξη, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης στη Χαλκιδική, προέρχεται απ’ την πληροφορία ότι ο ένας εκ των συνεταίρων της ΙΚΕ είναι πρώην εργαζόμενος στα μεταλλεία και… «έχει κουμπαριά με τον Αδωνη Γεωργιάδη». Θυμούνται, μάλιστα, παλαιότερη επίσκεψη του υπουργού για να δει τον κουμπάρο του στην περιοχή!

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, προ ημερών, στάλθηκε επώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και σε μια ακόμη σειρά από συναρμόδιες υπηρεσίες, με την οποία θέτει προς διερεύνηση εάν η καταγγελλόμενη ΙΚΕ «είναι εξασφαλισμένη με τις σχετικές νόμιμες άδειες που απαιτούνται και αν τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για φόρτωση και μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων της Ελληνικός Χρυσός».

Οπως αναφέρει, λόγω της ιδιαιτερότητας του τομέα στον οποίο υπάρχει άμεση επαφή με επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον προϊόντα κι εμπορεύματα, απαιτείται όχι μόνο σωστή προετοιμασία κι εφοδιασμός των ατόμων που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τις σχετικές εργασίες, αλλά και η απαραίτητη αδειοδότηση και επισήμανση όλων των σχετιζόμενων αποθηκευτικών χώρων και οχημάτων.

Για παράδειγμα, οι χώροι υποδοχής και εναπόθεσης επικίνδυνων εμπορευμάτων πρέπει να διαθέτουν άδεια SEVESO. Λόγω ακριβώς της επικινδυνότητας, πρέπει να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία και οι δημοτικοί και άλλοι φορείς για τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου.

Τα οχήματα που είναι επιφορτισμένα με τη μεταφορά των εμπορευμάτων από τον χώρο φόρτωσης του εργοστασίου (σημείο Ελιά) στον χώρο υποδοχής πρέπει να είναι εφοδιασμένα με όλες τις αναγκαίες ετικέτες που υποδεικνύουν τόσο την κατηγορία των εμπορευμάτων όσο και την επικινδυνότητά τους.

Οι οδηγοί των φορτηγών πρέπει να έχουν τις κατάλληλες άδειες (ADS και MSDS), ενώ το υπόλοιπο προσωπικό πρέπει να είναι καταλλήλως εφοδιασμένο με τον σωστό εξοπλισμό, όπως μάσκες, γαλότσες, κράνη κ.λπ., δεδομένης της επαφής με τέτοιου ειδους υλικά.

Η εν λόγω ΙΚΕ, σύμφωνα πάντα με τον καταγγέλλοντα, εναποθέτει τα εμπορεύματα της εταιρείας (σ.σ.: εννοεί την «Ελληνικός Χρυσός») σε μάντρες και χώρους μη αδειοδοτημένους και, συνεπώς, πλήρως ακατάλληλους για την εναπόθεση των εμπορευμάτων, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητα της δραστηριότητας της ίδιας της εταιρείας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα: 12 κοντέινερ παρέλαβε ο (σ.σ.: κατονομάζει την εταιρεία) στο Καλοχώρι και τα κρύβουν ανάμεσα σε άλλα κοντέινερ, ενώ 2 κοντέινερ παρέλαβε ο (σ.σ.: τον κατονομάζει) ως μεταφορέας αποθηκευτής, στο Καλοχώρι επίσης.

Πρέπει να διερευνηθεί, λοιπόν, αν τα φορτηγά αλλά και τα κοντέινερ τα οποία χρησιμοποιεί η ΙΚΕ που αναφέρονται στα δελτία αποστολής έχουν την απαραίτητη σήμανση, αν τα λοιπά μηχανήματα στον χώρο φόρτωσης φέρουν πινακίδες και τις απαραίτητες ειδικές άδειες και ασφάλειες και αν έχουν την έγκριση ανυψωτικής ικανότητας που απαιτείται. Επίσης, αν οι χειριστές τους έχουν το κατάλληλο δίπλωμα, οι οδηγοί φορτηγών τις απαραίτητες άδειες και οι εργαζόμενοι είναι νομίμως δηλωμένοι και με τον προβλεπόμενο εξοπλισμό.

Το θέμα ανέκυψε καθώς, έπειτα από ισχυρή βροχόπτωση στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, η εν λογω ΙΚΕ καταγγέλλεται ότι φόρτωσε τα επικίνδυνα εμπορεύματα από το εργοστάσιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για να τα μεταφέρει και αποθέσει σε τρεις διαφορετικές μάντρες στο Καλοχώρι. Είναι, όμως, σαφές ότι δεν γίνεται σωστή φόρτωση όταν βρέχει, διότι υπάρχει κίνδυνος διαρροής των υλικών μέσα στα κοντέινερ και διοχέτευση στο περιβαλλον, σύμφωνα με την καταγγελία.

Καθώς ο καταγγέλλων επισυνάπτει στη μηνυτήρια αναφορά του πλήθος παραστατικών και φωτογραφιών (βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), τονίζει πως η εταιρεία δεν γίνεται να έλαβε κάποια προστασία των εμπορευμάτων, αφού σε επισυναπτόμενες φωτογραφίες φαίνονται διάσπαρτα στον χώρο φόρτωσης του εργοστασίου, δίπλα σε ποτάμι με προφανή κίνδυνο να διαρρεύσουν παντού, λόγω της βροχής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιστήμονες εξηγούν γιατί η εξόρυξη χρυσού σημαίνει καταστροφή
Αναλύοντας τα πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που εξετάζονται από τον εισαγγελέα, δύο ειδικοί καθηγητές του ΑΠΘ κατέρριψαν με επιστημονικά επιχειρήματα τους ισχυρισμούς της Ελντοράντο υπέρ της...
Επιστήμονες εξηγούν γιατί η εξόρυξη χρυσού σημαίνει καταστροφή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απανωτά αυτογκόλ από Τσιρώνη
Με έγγραφό του στις 17/3, ο αν. υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ζητά να μην επιτραπεί καμία υλοτομική εργασία στον Λάκκο Καρατζά μέχρι ολοκλήρωσεως του ελέγχου, προκαλώντας την μήνι των εργαζομένων στις...
Απανωτά αυτογκόλ από Τσιρώνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ρύπανση «πνίγει» τον Θερμαϊκό
Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου ζητά την κινητοποίηση των αρμοδίων για την επιβαρυμένη περιοχή του Καλοχωρίου.
Η ρύπανση «πνίγει» τον Θερμαϊκό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η... τερατογένεση ΧΥΤΑΜ επικίνδυνων υλικών στοιχειώνει την Κοζάνη
Σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας «νεκροταφείου» για όλο τον αμίαντο της χώρας δίπλα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο των Μεταλλείων Αμιάντου Β. Ελλάδος
Η... τερατογένεση ΧΥΤΑΜ επικίνδυνων υλικών στοιχειώνει την Κοζάνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ορθώνουν ανάστημα απέναντι στη ρύπανση
Πενήντα τέσσερις κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής καταθέτουν αίτηση διακοπής λειτουργίας του χώρου απόθεσης αποβλήτων των μεταλλείων χρυσού που παράνομα λειτουργεί στον «Κοκκινόλακκα» Σκουριών.
Ορθώνουν ανάστημα απέναντι στη ρύπανση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι επικείμενες διευκολύνσεις της «πιο συνεργάσιμης» κυβέρνησης και οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
«Ετοιμάζεται τροποποίηση της σύμβασης προς όφελος της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” και εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επικείμενες διευκολύνσεις της «πιο συνεργάσιμης» κυβέρνησης και οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας