• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    19°C 17.2°C / 20.2°C
    4 BF
    42%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    16°C 12.6°C / 19.3°C
    2 BF
    50%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.5°C / 18.7°C
    3 BF
    72%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    14°C 13.9°C / 14.4°C
    1 BF
    54%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    2 BF
    72%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 19.4°C
    0 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    15°C 11.8°C / 15.4°C
    0 BF
    33%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    2 BF
    50%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    19°C 16.5°C / 19.7°C
    3 BF
    50%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 17.3°C
    4 BF
    62%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.8°C / 19.4°C
    3 BF
    55%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.7°C / 17.7°C
    2 BF
    59%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    2 BF
    77%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 19.5°C
    0 BF
    45%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    20°C 18.5°C / 19.5°C
    1 BF
    56%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.3°C / 15.8°C
    3 BF
    32%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    20°C 17.7°C / 21.1°C
    3 BF
    32%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 15.3°C
    2 BF
    69%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    16°C 12.7°C / 16.1°C
    2 BF
    57%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    15°C 15.0°C / 15.0°C
    2 BF
    50%

Σεισμικές έρευνες άνευ τήρησης των περιβαλλοντικών όρων

  • A-
  • A+

Στις σεισμικές έρευνες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν τηρούνται ούτε καν οι περιβαλλοντικοί όροι που τέθηκαν με την έγκριση των μελετών (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια και δυτικά της Κρήτης, καταγγέλλει η Πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου που συγκροτούν 14 συνελεύσεις και πρωτοβουλίες πολιτών που αντιτίθενται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Όπως αναφέρει, δεν φαίνεται να έχει ιδρυθεί και να λειτουργεί η προβλεπόμενη «Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος» που θα είχε την «ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής». 

Υποτίθεται ότι αυτή η μονάδα θα αποτελούσε και τον «σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης». Αλλά, ούτε «Περιφερειακά Παρατηρητήρια για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια της Έρευνας και της Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων» έχουν σχηματιστεί ακόμα! 

Όσον αφορά τα μέτρα του περίφημου Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης που υποτίθεται ότι διασφαλίζει την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, είναι μάλλον έκθεση ιδεών. Καταρχήν ο ισχυρισμός ότι ο πληθυσμός των κητωδών στην Ελληνική Τάφρο κατά τους χειμερινούς μήνες είναι μικρός είναι αβάσιμος, καθώς η έρευνα πεδίου που έγινε τον περσινό χειμώνα από την Greenpeace έδειξε ότι η παρουσία τους ήταν σημαντική.

Έπειτα, όταν όπως τώρα γίνονται μαζικά σεισμικές εκρήξεις σε ένα τεράστιο και ευαίσθητο τμήμα της Ελληνικής Τάφρου, δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές καταφύγιο για τα κητώδη. Δεν έχει ληφθεί επίσης πουθενά υπόψη η καταστροφή που γίνεται στους πληθυσμούς των μεσοπελαγικών καλαμαριών που αποτελούν την κύρια τροφή για αρκετά από τα κητώδη. 

Οι ελάχιστοι στον αριθμό (3-4) ειδικοί παρατηρητές πάνω στα πλοία, μάθαμε ότι μισθώνονται από την ίδια την εταιρεία και ότι δεν υπάρχει κανένας ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός για το αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους», αναφέρει η Πανελλαδική συνέλευση. 

«Ενδεικτική του κλίματος αυθαιρεσίας και περιφρόνησης των περιβαλλοντικών όρων, είναι η αποκάλυψη των οργανώσεων των πολιτών ότι οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν κρυφά αρκετές μέρες πριν την έκδοση των σχετικών Navtex και πριν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την έναρξή τους. Η ίδια η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΥΕΥΕΠ) απαξίωσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας επ’ αυτού. 
Εξάλλου, η εταιρεία PGS που διεξάγει τις ηχοβολιστικές διασκοπήσεις δεν αποκαλύπτει το όνομα των πελατών που της έχουν αναθέσει τις έρευνες στο Ιόνιο, ενώ για τις έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τις οποίες ο πρωθυπουργός μας διαβεβαιώνει ότι τις έχει αναθέσει η ExxonMobil, από δημοσιεύματα στον Τύπο πληροφορούμαστε ότι μάλλον τις έχει αναθέσει η ΕΔΕΥΕΠ!»

»Δηλαδή το τεράστιο κόστος των σεισμικών ερευνών, στο οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία πρόσβαση ώστε να γνωρίζουμε τι χρήμα δαπανάται, που διώχνουν και εξοντώνουν τη ζωή στις θάλασσές μας και από το οποίο θα επωφεληθούν οι εξορυκτικές εταιρείες στις οποίες θα ανήκουν τα προϊόντα των εξορύξεων, το πληρώνει το δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς!»

»Να σταματήσουν τώρα οι έρευνες και τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η Ελληνική Τάφρος να προστατευτεί!», καταλήγει η Πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου- #HellenicTrenchSOS που συγκροτείται από τις ακόλουθες συνελεύσεις και πρωτοβουλίες: Fossil Free Corfu, Bio7νησα, NodrillZante - Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο ελεύθερο υδρογονανθράκων, Save Greek Seas, Sea Shepherd Greece, SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων, Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην ενεργειακή λεηλασία, Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς- Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη Υδρογονανθράκων, Δίκτυο ενημέρωσης πολιτών ενάντια στις εξορύξεις – Πρέβεζα, Εθελοντική Ομάδα Παξών, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων και Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δηλητηριάζουν την άγρια ζωή
Τα πτωματοφάγα είδη πουλιών αποτελούν συνήθως τα πιο συχνά θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, με κύρια πληττόμενους τους γύπες, οι οποίοι καταγράφονται ως θύματα ανά τέσσερα περιστατικά.
Δηλητηριάζουν την άγρια ζωή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντικές μελέτες-καρμπόν για 6 διαφορετικούς αιολικούς σταθμούς
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εξετάζοντας τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 6 αιολικών σταθμών διαπίστωσε ότι ο περιβαλλοντικός μελετητής του έργου είναι ο ίδιος με τον φορέα του έργου.
Περιβαλλοντικές μελέτες-καρμπόν για 6 διαφορετικούς αιολικούς σταθμούς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
WWF-MIIR ανοίγουν το «σφραγισμένο κουτί» των πόρων για τη δασοπυροπροστασία
Το νέο έργο με τίτλο «Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη χρηματοδότηση της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών με τη συμβολή των πολιτών» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active...
WWF-MIIR ανοίγουν το «σφραγισμένο κουτί» των πόρων για τη δασοπυροπροστασία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ψήφισαν νόμο για το νερό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί
Κραυγή αγωνίας της Ενωσης Δημοτικών επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης για τα πραγματικά προβλήματα που «πνίγουν» τις δημοτικές επιχειρήσεις: το ενεργειακό τους κόστος και την υποστελέχωση.
Ψήφισαν νόμο για το νερό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γεώτρηση σε αμόλυντη και σεισμογενή περιοχή της Ηπείρου
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την σχεδιαζόμενη ερευνητική γεώτρηση στην Ηπειρο, με στόχο τον εντοπισμό φυσικού αερίου -και σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων στην εξόρυξή τους- από την εταιρεία Energean.
Γεώτρηση σε αμόλυντη και σεισμογενή περιοχή της Ηπείρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας