• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.5°C
  2 BF
  96%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 8.0°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  90%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.3°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  92%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.4°C
  3 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.9°C / 4.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.2°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.8°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 4.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  0 BF
  99%

Η πανέμορφη παραλία του Μύρτου από ψηλά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απειλή για τη φημισμένη παραλία Μύρτος

 • A-
 • A+
Ιδιώτες επενδυτές, με τη συνδρομή του λιμεναρχείου Κεφαλονιάς, θέλουν να στήσουν πλωτή εξέδρα για να δένουν τουριστικά σκάφη, όπως έγινε πριν από δύο χρόνια στην Αντίσαμο, μια άλλη παραλία του νησιού. ● Αρνητική απόφαση έχει πάρει ο Δήμος Σάμης, επισημαίνοντας τους κινδύνους ρύπανσης, ηχορύπανσης και αλλοίωσης του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, όμως παραμένουν οι φόβοι για παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο στόχαστρο της τουριστικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης μπαίνει η διάσημη παραλία του Μύρτου στην Κεφαλονιά, που μέχρι σήμερα παραμένει παρθένα από επενδύσεις, καθώς είναι αυστηρά προστατευόμενη, λόγω της φυσικής και περιβαλλοντικής αξίας της, γεγονός που επιχειρείται να παρακαμφθεί.

Αυτό που δρομολογείται στον Μύρτο, μια από τις ομορφότερες και πιο γνωστές παραλίες του κόσμου, έγινε γνωστό στην τοπική κοινωνία, όταν έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης έγγραφο του Λιμεναρχείου Κεφαλληνίας, συνοδευόμενο από αίτηση ιδιωτικής εταιρείας με τις σχετικές μελέτες και δικαιολογητικά για την τοποθέτηση στη διάσημη παραλία πλωτής εξέδρας επιφάνειας 24 τετραγωνικών μέτρων, που θα ξεκινά από την παραλία για την πρόσδεση θαλάσσιων σκαφών. Η αιτούμενη θέση βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πύργους ναυαγοσώστη που υπάρχουν στην παραλία και η τοποθέτηση της εξέδρας θα χωρίσει την παραλία στα δύο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης έλαβε κατηγορηματική αρνητική απόφαση στις 21 Νοεμβρίου 2022, έπειτα από αρνητική εισήγηση του δημάρχου Σάμης, Γεράσιμου Μονιά-Νέτη, στην οποία ανέφερε: «Η μόνιμη ουσιαστικά, για όλους τους θερινούς μήνες, εγκατάσταση αυτής της πλωτής εξέδρας προκαλεί μέγιστη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, καθόσον η μοναδικότητα του φυσικού τοπίου της περιοχής, που απαθανατίζεται από δεκάδες δημοσιογράφους και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, θα πάψει πλέον να είναι η ίδια, εμπεριέχοντας πλέον μια αρκετά μεγάλη τεχνική κατασκευή, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα συνάδει και δεν θα μπορεί να συνάδει με το φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό γαλάζιο και λευκό χρώμα του Μύρτου. Πέραν τούτου, είναι αντιληπτό ότι εμπεριέχεται ο κίνδυνος της πρόκλησης ρύπανσης αλλά και της δημιουργίας δυσμενών καταστάσεων (ηχορύπανση κ.λπ.) από τη χρήση των μηχανών, των σκαφών που θα προσδένουν και θα αποπλέουν από την εξέδρα αυτή».

Της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου είχε προηγηθεί το επίσης κατηγορηματικό «όχι» από την τοπική κοινότητα Διβαράτων, όπου ανήκει η φημισμένη παραλία. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αρκετές σύμφωνα με την νομοθεσία, καθώς έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Και δεν έχει περάσει αρκετός καιρός όπου ο ίδιος επιχειρηματίας, για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας σε άλλη παραλία του δήμου Σάμης, την Αντίσαμο, είχε λάβει αρνητική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατάφερε όμως να εξασφαλίσει άδεια και τελικά να την εγκαταστήσει, μέσω απόφασης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Δεκέμβριο του 2020.

Ομως, για την περίπτωση του Μύρτου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Μύρτος, εκτός από διάσημο σύμβολο της τουριστικής προβολής της χώρας μας, είναι υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας, καθώς αποτελεί μοναδικό φυσικό μνημείο περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας, είναι χαρακτηρισμένος ως προστατευόμενη περιοχή Natura και επιπλέον προστατεύεται και από ειδικού χαρακτήρα Προεδρικό Διάταγμα (2/9/2009), με σκοπό τη διασφάλιση του παρθένου χαρακτήρα του. Γι' αυτό άλλωστε προκαλεί εύλογες απορίες η στάση του τοπικού λιμενάρχη Κεφαλονιάς, ο οποίος έδωσε την τεχνική έγκρισή του για την πλωτή εξέδρα, αντίθετα στο νομικό καθεστώς προστασίας του Μύρτου, που είναι αυστηρά απαγορευτικό.

Η πλωτή εξέδρα που έχει στηθεί στην παραλία Αντίσαμος (φωτογραφία από τη σελίδα της εταιρείας στο facebook)

Σε σχετικό έγγραφό του, ο λιμενάρχης αναφέρει μεν ότι η περιοχή προστατεύεται ως Νatura (όπως είχε συμβεί και στην Αντίσαμο), καθώς σε τέτοιες περιοχές επιτρέπονται ανάλογες δραστηριότητες, αλλά αποσιωπά την ιδιαίτερη προστασία του Μύρτου ως περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με το Προεδρικό Διάταγμα που είναι παντελώς κατηγορηματικό για κάθε άλλη χρήση, πέραν της εξυπηρέτησης των λουομένων στην παραλία. Και με αυτό τον τρόπο παρακάμπτει τη γνωστοποίηση της υπόθεσης στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που είναι συναρμόδια για το ζήτημα.

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι για την ανάλογη πλωτή εξέδρα που στήθηκε από την ίδια εταιρεία στην Αντίσαμο -όπου, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, κατά παρέκκλιση της άδειας που έχει δοθεί, την προσεγγίζουν και άλλα σκάφη, ιδιαίτερα τα βράδια, από τα οποία παρατηρείται ρύπανση- το αντίτιμο προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 720 ευρώ τον χρόνο, είναι να αναρωτιέται κανείς κατά πόσον αξίζει ο «βιασμός» του Μύρτου για ένα τέτοιο ευτελές ποσό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο
Η Ίος είναι το πρώτο νησί όπου η τουριστική εκμετάλλευση περνάει μαζικά, από τα χέρια των κατοίκων, σχεδόν μονοπωλιακά στα χέρια ανώνυμων εταιρειών.
Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Απόνερα» από το παράνομο έργο στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας
Ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου αποφάσισε να θυσιάσει 36 δέντρα και 13 μεγάλους θάμνους που είχαν γλιτώσει από τη φωτιά, ενώ οι επιπτώσεις στη γεωμορφολογία του τοπίου και το οικοσύστημα είναι ανυπολόγιστες.
«Απόνερα» από το παράνομο έργο στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράνομη η διάνοιξη δρόμου
Παράνομη η διάνοιξη του τσιμεντένιου δρόμου, μήκους 133 μέτρων, κατά μήκος ρέματος και μέχρι την ακτή στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας που είχε καεί σχεδόν στο σύνολό του από τη φωτιά
Παράνομη η διάνοιξη δρόμου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στα δικαστήρια για διάνοιξη δρόμου στο Μπλε Λιμανάκι
Στο όνομα της αποκατάστασης των ζημιών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και με πρόσχημα τη διάνοιξη πρόσβασης για ΑΜΕΑ διανοίγεται τσιμεντένιος δρόμος κατά μήκος ρέματος και μέχρι το Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας.
Στα δικαστήρια για διάνοιξη δρόμου στο Μπλε Λιμανάκι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μετατρέπουν πανέμορφη παραλία σε λιμάνι απόβασης ανεμογεννητριών
Στον βωμό της «πράσινης ανάπτυξης» η εταιρεία ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ σχεδιάζει -έτσι, επειδή το αποφάσισε- την καταστροφή του Ζόρκου, μιας από τις ομορφότερες παραλίες της Ανδρου.
Μετατρέπουν πανέμορφη παραλία σε λιμάνι απόβασης ανεμογεννητριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυθαίρετο τερατούργημα στην παραλία Γλύστρα της Ρόδου
Ανέγερση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παραλία της Ρόδου πραγματοποιείται εδώ και 7 μήνες με κατοίκους και φορείς να εκφράζουν την αντίδρασή τους.
Αυθαίρετο τερατούργημα στην παραλία Γλύστρα της Ρόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας