Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλάζει το τοπίο με τα σκουπίδια στην Αττική

Με βάση το νέο σχέδιο προωθείται η αποκεντρωμένη διαχείριση με ευθύνη των δήμων, με υποχρεωτική διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση

EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ

Αλλάζει το τοπίο με τα σκουπίδια στην Αττική

  • A-
  • A+

Εστω και με καθυστέρηση, ανοίγει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών ύστερα από την ομόφωνη έγκριση από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ).

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα υποβληθεί στις 26 Αυγούστου στο διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου, αφού τεθεί σε διαβούλευση, ενώ την τελική έγκριση πρέπει να δώσει το περιφερειακό συμβούλιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, μόνιμο αίτημα περιοχών όπως της Κερατέας, ανατρέπει τον παλιό περιφερειακό σχεδιασμό του 2001, όπως αναμορφώθηκε το 2006, που είχε ως βασική επιλογή τούς ΧΥΤΑ και την επιλογή χώρων διαχείρισης αποκλειστικά στην Ανατολική και Δυτική Αττική, εξαιρώντας το Λεκανοπέδιο Αθήνας-Πειραιώς όπου παράγονται οι μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων.

Με βάση το νέο σχέδιο προωθείται η αποκεντρωμένη διαχείριση με ευθύνη των δήμων, με υποχρεωτική διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Επιπλέον σχεδιάζεται ο διαχωρισμός των χώρων επεξεργασίας από τους χώρους τελικής διάθεσης, ενώ οι μονάδες επεξεργασίας θα γίνουν εκεί που κυρίως παράγονται απορρίμματα βάσει της αρχής της εγγύτητας. Επιπλέον ορίζονται ως βασικοί χώροι για υποδομές διαχείρισης οι ανενεργές λατομικές εγκαταστάσεις.

Βιοαπόβλητα και ανακύκλωση

Προτεραιότητα του νέου ΠΕΣΔΑ, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της περιφέρειας, αποτελεί το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής (λειτουργεί πέντε δεκαετίες, έχει υπολειπόμενο χρόνο ζωής ελάχιστα χρόνια) και η υλοποίηση στόχων οι οποίοι αφορούν τη μείωση στο 35% των βιοαποβλήτων που οδηγούνται στην υγειονομική ταφή και αύξηση της ανακύκλωσης στο 65%.

Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή των 66 δήμων της Αττικής, οι οποίοι οφείλουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να καταρτίσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων που θα είναι εναρμονισμένα με την κοινοτική νομοθεσία.

Πάντως μέχρι σήμερα απομένουν λιγότεροι από τους μισούς δήμους να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες κατάθεσης σχεδίων, καθώς οι δήμοι μόνοι τους ή κατά ομάδες οφείλουν να βρουν χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Επιπλέον στο κείμενο του ΠΕΣΔΑ προβλέπεται η αναθεώρηση και ο επανασχεδιασμός του δικτύου των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και η επέκταση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στα Λιόσια, δυναμικότητας 400.000 τόνων ετησίως και η δημιουργία νέων μονάδων έως 600.000 τόνων.

Δεδομένου πως το περίπου 90% των σημερινών αστικών στερεών αποβλήτων είναι ανακυκλώσιμα και οργανικά υλικά, για να φτάσουμε σε προσδοκώμενη ταφή του 10% σε βάθος δεκαετίας (από το εξωφρενικό 81% που είναι σήμερα), σημαίνει ότι κατά το μεταβατικό διάστημα, ακόμα και αν εφαρμοστούν μια σειρά προϋποθέσεων, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τεράστιες ποσότητες σύμμεικτων αστικών αποβλήτων που θα έχουν ανάγκη ασφαλούς διάθεσης.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη διαχείριση των αποβλήτων, οι ποσότητες αυτές για την περίπτωση της Αττικής εκτιμώνται σε περίπου 10 εκατ. τόνους. Ως γνωστόν η αρχή διατήρησης της μάζας ισχύει και τα απορρίμματα αυτά δεν θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας. Ομως με ένα σύστημα αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, οι ανάγκες σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
Οι δημοτικοί άρχοντες της χώρας παίρνουν μηδέν στην ανακύκλωση και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ταφή των απορριμμάτων, μοντέλο κοστοβόρο για τους πολίτες και επιβλαβές για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα μόνο...
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πληρώνω Oσο Πετάω» από οικολόγους
Ουσιαστικά κίνητρα στους δήμους, ώστε να μειώσουν τα σκουπίδια που καταλήγουν για θάψιμο, προτείνουν –μεταξύ άλλων– η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Greenpeace και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, στο πλαίσιο του...
«Πληρώνω Oσο Πετάω» από οικολόγους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα του υπ. Περιβάλλοντος θέλει να αλλάξει τις όψεις των αστικών κέντρων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν παλιές ενεργοβόρες πολυκατοικίες, αλλά τη διαφορά στο περιβάλλον θα την κάνει αν...
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
Ενα μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας με κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην «καρδιά» μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ. Αυτό...
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διπλό περιβαλλοντικό έγκλημα στο Πήλιο
Αφού ανακάλυψαν πως πρόσφατα κάποιος είχε μετατρέψει περιοχή Natura στο Πήλιο σε χωματερή, ρίχνοντας μπάζα και σκουπίδια, μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας προσήλθαν στο σημείο για έρευνα και...
Διπλό περιβαλλοντικό έγκλημα στο Πήλιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
​Η Ηπειρος γίνεται η δεύτερη Περιφέρεια που προχωρά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με οικολογικό πρόσημο. Σε 18 μήνες προβλέπεται να λειτουργήσουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα επεξεργάζονται...
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας