• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.1°C
  3 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.2°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  89%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.3°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  4 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  94%

Εργασίες στην καρδιά υπερπολύτιμου παρθένου δάσους

 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πράσινο» από το ΣτΕ για τη φυλακή-εφιάλτη

 • A-
 • A+
Κανένα εμπόδιο δεν έβαλε το Ακυρωτικό Δικαστήριο στα έργα για την ανέγερση κλειστής δομής προσφύγων στην καρδιά του προστατευόμενου, παρθένου δάσους της Βάστριας Λέσβου, παρά τα στοιχεία που προβλέπουν καταστροφή του φυσικού τοπίου και μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς ● Μάλιστα, το ΣτΕ αγνόησε απόφαση αναστολής εργασιών που είχε πάρει η Ολομέλεια για παρόμοια δομή στις Θερμοπύλες.

Στην απόρριψη της αίτησης για έκδοση προσωρινής διαταγής ως προς την αναστολή εργασιών κατασκευής της υπερδομής στη Βάστρια της Λέσβου κατέληξε το Β’ Τμήμα Διακοπών του ΣτΕ, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη μιας δομής-φυλακής για πρόσφυγες στην καρδιά του παρθένου και προστατευόμενου δάσους της Λέσβου. Παράλληλα, με αυτήν πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων άλλη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία είχε ακυρωθεί κατασκευή δομής στις Θερμοπύλες, αφού τότε έκρινε ότι δεν μπορούσε να την επιτρέψει για μια σειρά λόγους, οι οποίοι όμως συναντιούνται αυτούσιοι και στην περίπτωση της Βάστριας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της νέας απόφασης, το Τμήμα Διακοπών του ΣτΕ φαίνεται να οχυρώνεται πίσω από την άδεια επέμβασης στο δάσος, που έχει εκδοθεί μεν, αλλά μόνο κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Δασών προς το Δασαρχείο Λέσβου το οποίο επί εβδομάδες αρνούνταν να ενδώσει στις πάσης φύσεως πιέσεις, αντιλαμβανόμενο την άμεση καταστροφή στο περιβάλλον αλλά και την απειλή μιας πυρκαγιάς που θα καταστρέψει όχι μόνο το δάσος, συνολικής έκτασης 350.000 στρεμμάτων (σ.σ.: όσο η Σάμος ολόκληρη!), αλλά και σχεδόν ολόκληρη την οικονομία της Λέσβου.

Το έργο είχε ήδη προχωρήσει αρκετά

 

Το αρμόδιο τμήμα, τώρα, χρειάστηκε 44 μέρες από την υποβολή της αίτησης έκδοσης προσωρινής διαταγής διακοπής εργασιών που υπέβαλαν οι γειτονικές Κοινότητες Κώμης και Νέων Κυδωνιών από κοινού με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για να αποφασίσει ότι την απορρίπτει. Ετσι συνεχίζονται οι εργασίες σε δασική έκταση 71 στρεμμάτων, διάνοιξης οδοποιίας 250 στρεμμάτων εντός του δάσους και επέμβασης στο υδατόρεμα του Αγίου Ιωάννη, δίπλα σε προστατευόμενη περιοχή NATURA, ως συμπληρωματικά έργα της υπερδομής. Σύμφωνα δε με την αιτιολογία, η υπερδομή -προϋπολογισμού περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ- θα έχει τον χαρακτήρα του προσωρινού έργου και η κατασκευή της είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Η απόφαση του ΣτΕ

«Δηλαδή πλήρης αποδοχή των ισχυρισμών του Δημοσίου, χωρίς ουδόλως να ληφθούν υπόψη οι ισχυρισμοί των αιτούντων», έσπευσε να σημειώσει ο συνήγορος των προσφευγόντων, Λουκάς Αποστολίδης. «Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η απόφαση δεν έλαβε υπόψη ούτε την πρόσφατη απόφαση της Ολ. ΣτΕ 1285/2022 που έκρινε ad hοc παρόμοια υπόθεση με καταλυτικά λιγότερο επώδυνες επιπτώσεις στο περιβάλλον» τονίζει, αναφερόμενος στη δομή των Θερμοπυλών, εκεί όπου η Ολομέλεια «έκρινε ότι τέτοιες δομές δεν δύναται να κατασκευαστούν σε σημεία όπου δεν υπάρχουν βασικές υποδομές όπως ηλεκτρισμού, ύδρευσης-αποχέτευσης και τηλεπικοινωνιών». «Εξαίρεση από άδεια περιβαλλοντική για κατασκευή δομής δύναται να χορηγηθεί στον βαθμό που υφίστανται οι βασικές υποδομές και τα δίκτυα (ύδρευσης, ρεύματος, αποβλήτων κ.ά., καθώς και δίκτυα οδοποιίας και συμπληρωματικά έργα της υποδομής). Αυτές οι επεμβάσεις στο περιβάλλον είναι μη αποδεκτές και παράνομες, διότι οι συνέπειες στο δασικό και αστικό οικοσύστημα θα είναι καταστροφικές και ίσως ορισμένες επεμβάσεις μη επανορθώσιμες», κατέληγε τότε η Ολομέλεια. Τώρα όμως το Τμήμα Διακοπών έκρινε διαφορετικά…

«Αυτά τα στοιχεία νομολογιακά έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Πιστεύουμε ότι το δικαστήριο όφειλε να σεβαστεί τις σκέψεις της Ολομέλειας καθώς θέτουν φραγμό σε πράξεις που καταστρέφουν το περιβάλλον και μετά ως συνήθως “μοιρολογάμε”» υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης, θυμίζοντας την πρόσφατη περίπτωση πυρκαγιάς στα Βατερά, όπου κύριο μέλημα των πυροσβεστών ήταν η συγκράτηση των πύρινων μετώπων εκτός των ορίων του συγκεκριμένου δάσους, μιας και μετά η κατάσβεση θα ήταν πρακτικά ανέφικτη.

«Η σκέψη ότι είναι “προσωρινού χαρακτήρα” έργο δεν μετριάζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού ήδη έχουν γίνει τεράστιες χωματουργικές εργασίες, έχουν σχεδιαστεί έργα οικοδομής σε δασική έκταση και από τη στιγμή που θα κατασκευαστούν δεν είναι επανορθώσιμες οι συνέπειες. Θα παραμένουν, ως βραδυφλεγής βόμβα, ως ναρκοπέδιο και διαρκής απειλή για το δασικό και αστικό οικοσύστημα. Προσδοκούμε βάσιμα στην κρίση της αίτησης αναστολής ή ακυρώσεως να πείσουμε το δικαστήριο για τους τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους και ασφαλώς να ληφθούν υπόψη οι κρίσεις της Ολ. ΣτΕ 1285/2022» κατέληξε ο κ. Αποστολίδης, αναφερόμενος στην κυρίως εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία όμως έχει προγραμματιστεί τον Ιανουάριο του 2023. Οταν βέβαια οι εργασίες θα τείνουν προς την ολοκλήρωσή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τσιμέντο να γίνει και η Ερεσός
Ιδιοκτήτρια παραθαλάσσιου οικοπέδου απειλεί να χτίσει στην πιο διάσημη παραλία της Λέσβου, εκμεταλλευόμενη παράλογο ΦΕΚ του 2012 ● Εντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους ● Αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ.
Τσιμέντο να γίνει και η Ερεσός
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απόφαση - ασπίδα από το ΣτΕ για περιοχές Natura
Σε μια ιδιαιτέρως σημαντική κρίση για το νομικό καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura 2000 κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την εκδίκαση υπόθεσης που αφορούσε την ανέγερση εμπορικής αποθήκης εντός...
Απόφαση - ασπίδα από το ΣτΕ για περιοχές Natura
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν
Οι κάτοικοι των Αγράφων αντιστέκονται στην ισοπέδωση των κορυφών από εγκατάσταση αιολικών πάρκων απαιτούν «την ελευθερία των βουνών από τις επενδύσεις» και απαντούν στις σχετικές απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταπατούν 803 στρέμματα αναδασωτέας έκτασης
Η θέση Σαμαρέικα εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς έχει κηρυχθεί αμετάκλητα αναδασωτέα, ωστόσο κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει ενεργήσει μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση της νομιμότητας
Καταπατούν 803 στρέμματα αναδασωτέας έκτασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δομή-φυλακή στη Βάστρια βρίσκει σε «τοίχο»
«Φρένο» μπορεί να βάλει το ΣτΕ στη συνέχιση των εργασιών για νέα κλειστή δομή προσφύγων στη Λέσβο ● Οι αυθαιρεσίες του κ. Μηταράκη με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βάζουν σε κίνδυνο ένα δάσος...
Η δομή-φυλακή στη Βάστρια βρίσκει σε «τοίχο»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα μέτωπα στη Λέσβο
Οι επίγειες δυνάμεις είχαν πετύχει ακόμα μια νίκη εναντίον του πύρινου μετώπου που απείλησε για δεύτερη φορά τη σεισμόπληκτη Βρίσα. ● Εκεί μίλησαν το θάρρος και η αυταπάρνηση των πυροσβεστών, των κατοίκων του...
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα μέτωπα στη Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας