• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 26.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.0°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.1°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 24.0°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  0 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.1°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  5 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.9°C / 26.1°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
Στην Κρήτη και φέτος τα πρώτα γεννητούρια

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο κόλπος της Μεσσαράς απέσπασε τα πρωτεία για τις Καρέτα-Καρέτα, καθώς εκεί είδαν το πρώτο φως τα χελωνάκια στις 15 Ιουλίου, ενώ δύο μέρες μετά ξεμύτισαν από το αυγό τους στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Στην Κρήτη και φέτος τα πρώτα γεννητούρια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα πρώτα θαλάσσια χελωνάκια ήρθαν στη ζωή φέτος, στις 15 Ιουλίου, στο Καλαμάκι, στον κόλπο της Μεσσαράς, στην Κρήτη. Αυτή είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που τα πρώτα χελωνάκια εμφανίζονται στην Κρήτη, καθώς οι θαλάσσιες χελώνες αγαπούν αυτόν τον τόπο και είναι ο πρώτος που επισκέπτονται στην αρχή της περιόδου ωοτοκίας. Το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουλίου ξεμύτισαν από τη φωλιά τους, στην παραλία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου κι έτρεξαν γρήγορα να βουτήξουν στα νερά του Ιονίου Πελάγους.

Αν και το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει τα 6 εκατοστά, τα χελωνάκια, με το που θα βγουν από την επιφάνεια της φωλιάς τους, ξεκινούν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα. Μόλις μπουν στο νερό, πρώτο μέλημά τους είναι να δυναμώσουν τα πτερύγιά τους και να κολυμπήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, προσπαθώντας να αποφύγουν όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν. Οι φυσικοί κίνδυνοι είναι αναπόφευκτοι, αλλά σημαντικότεροι είναι εκείνοι από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, αν και είναι στο χέρι μας να αλλάξουν. Η Κρήτη αποτελεί ίσως τη δυσκολότερη περιοχή ωοτοκίας, λόγω της εξαιρετικά υψηλής τουριστικής ανάπτυξης και του προβλήματος διάβρωσης των παραλιών.

Μέτρα προστασίας

Οπως επισημαίνει ο σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων», επιβάλλεται η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση και προστασία των ακτών και κατ’ επέκταση των φωλιών και των νεοσσών των θαλάσσιων χελωνών. Τώρα που τα πρώτα χελωνάκια έκαναν την εμφάνισή τους, υπάρχουν κάποιες απλές οδηγίες που καθένας από εμάς μπορεί να εφαρμόσει, για να τα προστατέψει και να συμβάλει στη διάσωση του σπάνιου αυτού είδους:

■ Μην αγγίζετε τα χελωνάκια. Το ταξίδι από τη φωλιά στη θάλασσα είναι πολύ σημαντικό, αφού έτσι αποτυπώνουν πληροφορίες για την παραλία που γεννήθηκαν.

■ Εάν δείτε χελωνάκια την ημέρα, προστατέψτε τα από τον καυτό ήλιο κάνοντάς τους σκιά με το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να ισιώσετε την άμμο μπροστά τους για να διευκολύνετε την πορεία τους. Καλέστε επίσης άμεσα τους ερευνητές του συλλόγου «Αρχέλων».

■ Αποφύγετε να κινείστε γύρω από τους προστατευτικούς κλωβούς. Οι κραδασμοί γύρω από τη φωλιά μπορεί να κάνουν τα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά τους πρόωρα.

■ Εάν δείτε φώτα να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ζητήστε από τους ιδιοκτήτες να τα σβήσουν ώστε να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί. Μην ξεχνάτε ότι εντοπίζουν τη θάλασσα από την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στον ορίζοντα.

Σύντομα, οι εθελοντές των προγραμμάτων στην Κρήτη θα ξεκινήσουν τις δημόσιες εκσκαφές οι οποίες είναι ανοιχτές προς το κοινό και θα ανακοινώνονται στα sites των δήμων και στην επίσημη σελίδα του «Αρχέλων» στο facebook. Ετσι, θα δοθεί μια καλή ευκαιρία να έρθει σε επαφή ο κόσμος με το σπάνιο, άγριο αυτό είδος, στην πιο αθώα του μορφή.

Πρόγραμμα ενημέρωσης

Ο «Αρχέλων» υποδέχτηκε την περίοδο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα με προγράμματα προστασίας των φωλιών τους σε 70 χιλιόμετρα παραλιών σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη. Μαζί με τον «Αρχέλων», συμμετέχουν πάνω από 400 εθελοντές που έως τον Οκτώβριο θα μείνουν στην Ελλάδα για να προστατεύουν τις παραλίες και για να ενημερώνουν τους επισκέπτες. Οι εθελοντές, στην πλειονότητά τους νέοι επιστήμονες, έρχονται με δικά τους έξοδα και προέρχονται από χώρες όπως Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και φυσικά από την Ελλάδα.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι συχνές επισκέψεις αφρικανικής σκόνης
Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης σημειώθηκαν και χθες στη χώρα μας, με τους σταθμούς μέτρησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr να καταγράφουν 120 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στη Μεθώνη και...
Οι συχνές επισκέψεις αφρικανικής σκόνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο εδώλιο για την καρέτα καρέτα
Προσφυγή της Ε.Ε. κατά της Ελλάδας εκδικάστηκε χθες στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η χώρα μας φέρεται να έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, όσον αφορά την...
Στο εδώλιο για την καρέτα καρέτα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κοιλάδα και ποταμός στα δύο
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δρομολογεί την κατασκευή μιας ουσιαστικά αχρείαστης γέφυρας, που θα επιφέρει μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στη μορφολογία και στο οικοσύστημα ολόκληρης της κοιλάδας του...
Κοιλάδα και ποταμός στα δύο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αισιόδοξα τα στοιχεία για τους πελεκάνους
Με στόχο την καταμέτρηση του συνολικού αριθμού των πελεκάνων που χρησιμοποιεί τους υγροτόπους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου πραγματοποιήθηκε και φέτος η τρίτη πανελλαδική απογραφή...
Αισιόδοξα τα στοιχεία για τους πελεκάνους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δολοφονικά καλώδια για τα υδρόβια πουλιά
Στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, τέσσερις αργυροπελεκάνοι, ένας βουβόκυκνος και ένα φοινικόπτερο εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα νεκρά κάτω από τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος.
Δολοφονικά καλώδια για τα υδρόβια πουλιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ηχηρό «όχι» στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Αιγαίου
Ισχυρό ράπισμα στην εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών αποτελεί η αρνητική γνωμοδότηση για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου.
Ηχηρό «όχι» στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Αιγαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας