• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.1°C / 6.8°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.4°C
  2 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 4.0°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.6°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.8°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 5.0°C
  4 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 5.7°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  3 BF
  43%
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Με το στανιό» να ξαναδικαστεί η Ρένα Δούρου για τη Μάνδρα

 • A-
 • A+
Η εισαγγελική έφεση είναι απαράδεκτη λόγω εκπρόθεσμης άσκησής της καθώς είχε παρέλθει το 10ήμερο που προβλέπεται από την απόφαση επί της αθώωσης ή της ενοχής. Επίσης, παντελώς αναιτιολόγητη, και έγινε για να καταστεί η κ. Δούρου πολιτικά όμηρος εν όψει των εκλογών» Θεόδωρος Σχινάς, συνήγορος της Ρ. Δούρου.

Πρωτοφανής αλλά και πρωτοφανώς εκπρόθεσμη είναι η έφεση που κατέθεσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος κατά της αθώωσης της Ρένας Δούρου και άλλων τεσσάρων προσώπων από τους συνολικά 13 που κρίθηκαν αθώοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σχετικά με την πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017. Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής κρίθηκε ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία αθώα για τα υπόλοιπα αδικήματα, όλα σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ομόφωνα είχαν αθωωθεί άλλοι 12 κατηγορούμενοι.

Είναι εξαιρετικά περίεργο όχι μόνο το πώς και γιατί ο κ. Αντωναράκος υπέπεσε σε τέτοιο λάθος, αλλά και ότι το σκεπτικό του εμφανώς βρίθει παρερμηνειών και παραλείψεων για όσους παρακολούθησαν και γνωρίζουν το περιεχόμενο των επίσημων εγγράφων και πορισμάτων που κατατέθηκαν, αλλά και όσους άκουσαν τις καταθέσεις των κατηγορουμένων. Ενώ δε ο νόμος λέει ρητά ότι «όπου ειδική διάταξη νόμου δεν ορίζει διαφορετικά, η προθεσμία για την άσκηση ενδίκων μέσων είναι δέκα (10) ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης» (ΚΠΔ άρ. 473), ο κ. Αντωναράκος στην προσπάθεια να δικαιολογήσει την εκπρόθεσμη έφεση ισχυρίζεται ότι δεν είχαν ετοιμαστεί τα επίσημα πρακτικά ώστε να τα εξετάσει και να τα διαβάσει, ότι η υπόθεση αφορούσε μείζονος σοβαρότητας θέμα, ότι η εκδίκαση ήταν μακρά κ.λπ.

Τίποτα παρόμοιο δεν προβλέπει όμως ο νομοθέτης (εν προκειμένω οι πολυμελείς νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του ΚΠΔ) που προφανώς είχε λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω, ενώ μέχρι σήμερα δεν παραβιάστηκαν ποτέ αυτές οι προθεσμίες, όσο σοβαρές κι αν ήταν οι υποθέσεις! Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ίδια η εισαγγελέας της έδρας που δίκασε την υπόθεση δεν άσκησε έφεση κατά της αθώωσης. Αραγε, στις πέντε επιπλέον ημέρες ο εισαγγελέας έμαθε τα πάντα για την υπόθεση και κατέληξε ότι είναι λάθος; Παραμένει τώρα το ερώτημα αν θα πειστεί τελικά η Δικαιοσύνη να ξαναδικάσει «με το στανιό» τη Ρένα Δούρου υπό αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες.

«Η εισαγγελική έφεση είναι απαράδεκτη λόγω εκπρόθεσμης άσκησής της καθώς είχε παρέλθει το 10ήμερο που προβλέπεται από την απόφαση επί της αθώωσης ή της ενοχής. Επίσης, παντελώς αναιτιολόγητη, και έγινε για να καταστεί η κ. Δούρου πολιτικά όμηρος εν όψει των εκλογών», δήλωσε ο Θεόδωρος Σχινάς, συνήγορος της πρώην περιφερειάρχη. Σε ανάλογη ανακοίνωση του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Βασίλη Σωτηρόπουλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Είναι καθήκον της Εισαγγελίας, ως ενιαίας δικαστικής αρχής, να υπερασπίζεται την τυχόν καταδικαστική πρόταση που δεν ακολούθησε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και αθώωσε μια κατηγορούμενη.

Η αθωότητα ισχύει όμως και μετά την εισαγγελική έφεση, απαρασάλευτη μέχρι την τυχόν αμετάκλητη καταδίκη. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα κρίνει κατά πόσον είναι νόμιμη η συγκεκριμένη έφεση [...] Αλλο, όμως, είναι η θεσμική δουλειά της Εισαγγελίας κι άλλο είναι η απροκάλυπτη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων με επιστράτευση μέσων ενημέρωσης που έχουν χρηματοδοτηθεί με κυβερνητικές αποφάσεις. Η Ρένα Δούρου έχει αποδείξει ότι για το θέμα της εθνικής τραγωδίας στη Μάνδρα το 2017 τάχθηκε από την αρχή στην πλευρά της απόδοσης των πραγματικών ευθυνών (...) στάση που υποστηρίζεται έμπρακτα με την υποβοήθηση της Δικαιοσύνης για την επιτέλεση της αποστολής της, με τις δυνάμεις, τις πληροφορίες και τις γνώσεις που καθένας διαθέτει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εξαγοράσιμες ποινές για τις πλημμύρες στη Μάνδρα
Ποινές που ξεπερνούν τα έξι χρόνια, εξαγοράσιμες προς επτά ευρώ ημερησίως, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στους οκτώ καταδικασθέντες για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής που προκάλεσαν τον θάνατο...
Εξαγοράσιμες ποινές για τις πλημμύρες στη Μάνδρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώα η Δούρου, επιμένει η Ν.Δ.
Ομόφωνα αθωώθηκαν η πρώην περιφερειάρχης και άλλοι 12 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους ● Ανάμεσα στους ενόχους η τότε δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη ● Συνεχίζει την τυμβωρυχία η Ν.Δ.
Αθώα η Δούρου, επιμένει η Ν.Δ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρότεινε την ενοχή σχεδόν όλων
Στον «τοίχο» 20 από τους 21 κατηγορουμένους για παραλείψεις που προκάλεσαν ανθρωποκτονία, σωματική βλάβη και πλημμύρα από αμέλεια.
Πρότεινε την ενοχή σχεδόν όλων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Την ενοχή Δούρου πρότεινε η εισαγγελέας στη δίκη για την Μάνδρα
Την ενοχή της πρώην περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για τρία από τα τέσσερα πλημμελήματα που αντιμετωπίζει πρότεινε με την αγόρευση της η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Την ενοχή Δούρου πρότεινε η εισαγγελέας στη δίκη για την Μάνδρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρνήθηκε να επωμιστεί τον ρόλο της Ιφιγένειας
Με μια χειμαρρώδη απολογία, η Ρένα Δούρου ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στη Μάνδρα και αποδόμησε, προσκομίζοντας δεκάδες έγγραφα, τις σαθρές ποινικές κατηγορίες που της αποδίδονται.
Αρνήθηκε να επωμιστεί τον ρόλο της Ιφιγένειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας