• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.0°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 27.7°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.7°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 26.4°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καύση απορριμμάτων διά της... επιβολής

 • A-
 • A+
Ο Γ. Πατούλης θα ενημερώσει το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής ενώ θα έχει εκπνεύσει η δίμηνη προθεσμία που προβλεπόταν για να δώσει το σώμα την έγκρισή του, οπότε «η έγκριση του ΠΕΣΔΑ θα γίνει με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Mε «τετελεσμένα» προωθείται η έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής από τη διοίκηση του Γ. Πατούλη. Το Σχέδιο θα προωθηθεί προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο σε μονοθεματική συνεδρίαση στις 20 ή στις 27 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από την περιφερειακή αρχή, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει εκπνεύσει η δίμηνη προθεσμία που προβλέπει ο «νόμος Σκρέκα» και το ΠΕΣΔΑ, που φέρνει καύση ακόμη και σύμμεικτων απορριμμάτων, θα μπορεί να εγκριθεί με μια απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, χωρίς να έχει προηγηθεί ο αναγκαίος οργανωμένος -και δημοκρατικός- διάλογος γύρω από τις προβλέψεις του.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προ μηνών προειδοποιήσεις της «Εφ.Συν.» και οικολογικών κινημάτων (βλ. «Εφ.Συν.», 1/12/2021: «Διαχείριση αποβλήτων βάσει “τετελεσμένων”») για τις μεθοδεύσεις του περιφερειάρχη. Αν και η αρχική εκδοχή του ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021 από την ολιγομελή -και ελεγχόμενη από τον κ. Πατούλη- Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), στη συνέχεια νεότερη εκδοχή του Σχεδίου εγκρίθηκε από την ίδια Επιτροπή στις 19 Απριλίου 2022, με την προσθήκη της καύσης ακόμη και σύμμεικτων απορριμμάτων -όχι μόνο απορριμμάτων που έχουν υποστεί επεξεργασία- με τον «μανδύα» μιας απροσδιόριστης μεταβατικότητας (βλ. «Εφ.Συν.», 21/4/2022: «Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής»). Η τελευταία επικαιροποίηση του Σχεδίου ουδέποτε συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, έλαβε ωστόσο θετική γνωμοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 16 Μαΐου 2022.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο», ο νόμος 4685/2020 προβλέπει ότι το ΠΕΣΔΑ πρέπει να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής εντός δύο μηνών από την προαναφερθείσα γνωμοδότηση και εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, «η έγκριση του ΠΕΣΔΑ γίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Ετσι λοιπόν η περιφερειακή αρχή Πατούλη δείχνει ότι θα αξιοποιήσει αυτό το «παράθυρο» του κυβερνητικού νόμου που περιορίζει το περιφερειακό συμβούλιο σε γνωμοδοτικό ρόλο.

Υποστηρίζοντας ότι η έγκριση του ΠΕΣΔΑ «δεν εμπίπτει αμιγώς στις αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου», στελέχη της περιφερειακής αρχής αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» ότι το Σχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση (δηλαδή μη δεσμευτική ενημέρωση) σε συνεδρίαση στις 20 ή 27 Ιουλίου. Δηλαδή, η περιφερειακή αρχή θα ενημερώσει το σώμα ενώ θα έχει εκπνεύσει η δίμηνη προθεσμία.

Αλλωστε, ο περιφερειάρχης έχει μιλήσει δημοσίως από τον περασμένο Ιούνιο για «εγκεκριμένο» ΠΕΣΔΑ, επιβεβαιώνοντας την απροθυμία του να φέρει το θέμα εγκαίρως στο περιφερειακό συμβούλιο. «Αν οι περιφερειακές παρατάξεις και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου δεν θέλουν να είναι απλά ακροατές της ανακοίνωσης της έγκρισης του νέου ΠΕΣΔΑ από την κυβέρνηση, οφείλουν -έστω και την τελευταία στιγμή- να αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να μη γίνει πράξη το (ιουλιανό) πραξικόπημα της κυβέρνησης και του κ. Πατούλη», καλεί την αντιπολίτευση το «Δυτικό Μέτωπο».

Σχέδιο με ασάφειες

Και την ίδια στιγμή, το ΠΕΣΔΑ διατηρεί ως «άγνωστους χ» ορισμένα από τα σημεία της Αττικής όπου θα κατασκευαστούν οι λεγόμενες Μονάδες Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης (ΜΑΑ) απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκκρεμεί η χωροθέτηση της μεγαλύτερης δυναμικότητας ΜΑΑ (315.000 τόνων/έτος) που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και τμήμα των νότιων προαστίων, έργο που θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη με Ιδιωτικό Τομέα) και για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες εύρεσης αναδόχου. Ουδέν νεώτερον υπάρχει σχετικά με το πού και πώς θα κατασκευαστεί η ΜΑΑ που θα εξυπηρετεί τους δήμους των νότιων προαστίων.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου, η οποία ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, το θέμα της ΣΜΠΕ θα είναι ώριμο ανάμεσα στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα προωθηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.

Τι ζητάει το «Δυτικό Μέτωπο»

Σε ανοιχτή επιστολή του, το «Δυτικό Μέτωπο» έχει καλέσει τον περιφερειάρχη Αττικής να δεσμευτεί στα εξής:

● Να μην παρακαμφθεί το περιφερειακό συμβούλιο ως προς την αρμοδιότητά του να εγκρίνει το ΠΕΣΔΑ, «καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αντιδημοκρατική εκτροπή».

● Να δημοσιοποιηθούν οι υποστηρικτικές μελέτες, όπως αυτή για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων για τις Μονάδες.

● Να αναμορφωθεί πλήρως η μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, σύμφωνα με τις αρχές της αποκεντρωμένης διαχείρισης, που θα έχει ως πυλώνες τη δημόσια διαχείριση, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση, αποκλειόμενων των πρακτικών καύσης.

● Να δημοσιοποιηθεί η ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ και να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης.

● Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα δημοτικά συμβούλια και στους πολίτες να συζητήσουν και να εκφέρουν γνώμη για το νέο ΠΕΣΔΑ και τη ΣΜΠΕ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
Στη λογοδοσία των δημοτών τους σχετικά με το τι ποσοστά ανακύκλωσης επιτυγχάνουν θέτει τους 66 δήμους η Περιφέρεια Αττικής, ενεργοποιώντας τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης.
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα σκουπίδια ανοίγουν μπίζνες
Να ανθήσει η ανακύκλωση, αλλά και όλα τα… λουλούδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ακόμη και η καύση, υπό τον μανδύα της «ενεργειακής αξιοποίησης», συμφωνούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή.
Τα σκουπίδια ανοίγουν μπίζνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!
Επικοινωνιακή καταιγίδα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, έως και την... επίλυση των αδιεξόδων σχετικά με τη χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων ξεκινάει ο περιφερειάρχης Αττικής.
Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής
Εγκρίθηκε άρον άρον η καύση ανεπεξέργαστων απορριμμάτων ως «απάντηση» στην ταφή για άγνωστο «μεταβατικό» χρονικό διάστημα από την Εκτελεστική Επιτροπή του αρμόδιου φορέα.
Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός καταγγέλλει ότι ο ελεγχόμενος από την περιφερειακή αρχή ΕΔΣΝΑ υπέγραψε σύμβαση 4,8 εκατ. ευρώ «για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του».
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
Επικυρώθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή με φωτογραφικό διαγωνισμό που φέρνει απώλεια εσόδων 90.000 € τον μήνα στον ΕΔΣΝΑ.
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας