• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.4°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  1 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.8°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 25.1°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.2°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.3°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  83%

68η Ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς

 • A-
 • A+

Με τον συμβολικό τίτλο "Κήποι Ευεξίας-Ας κάνουμε τη φύση σπίτι μας"  άνοιξε τις πύλες της η 68η Ανθοκομική Εκθεση Κηφισιάς, περιμένοντας χιλιάδες επισκέπτες από  κάθε γωνιά της Αττικής. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν στο Άλσος Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος»  ξεχωριστούς  θεματικούς κήπους  και   με τη βοήθεια επαγγελματιών  αρχιτεκτόνων  τοπίου, γεωπόνων και  παραγωγών  θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν  τον ..κήπο  που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο  τους, αλλά και στην ιδιοσυγκρασία τους. 

Τα φετινά θεματικά πάρκα που κοσμούν την Εκθεση είναι:  

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ

Γιάννης Γρύλλης– Γεωπόνος, Αρχιτέκτονας Τοπίου, Παραγωγός Καλλωπιστικών Φυτών

Ο κήπος είναι ένας χώρος που εκφράζει τα συναισθήματα και τις ανάγκες ενός ατόμου, αυτού που τον δημιούργησε, ενώ αποτελεί και ένα μέσο μετάδοσης αισθήσεων και συναισθημάτων όπως κάθε έργο τέχνης. Εφαρμόζοντας απλές σχεδιαστικές αρχές, νατουραλιστικές και λιτές φυτεύσεις, εναλλαγές φυτών με διαφορετικές δομές, υφές και χρώματα, μπορούμε εύκολα να μετατρέψουμε τον χώρο μας σε προσωπικό παράδεισο, έναν χώρο που μας προσφέρει γαλήνη, αναζωογόνηση και ευεξία!!!

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΚΗΠΟΣ: ECOSCAPES

 Δρ. Αντώνης Σκορδίλης - Βιολόγος, Δρ Βοτανικής Πανεπιστημίου Αθηνών / Μένια Μπασιάκου -Γεωπόνος ΓΠΑ, Αρχιτέκτων Τοπίου MLA ΑΠΘ

Το λευκό αντιπροσωπεύει το φως, τη ζωή, την απλότητα, την αρμονία, την καθαρότητα. Από αυτόν ακριβώς τον παραπάνω κοινό τόπο, προέκυψε η ιδέα σχεδιασμού ενός λευκού κήπου, ενός κήπου ευεξίας που θα λειτουργήσει ως ένας θύλακας αναζωογόνησης και θα δημιουργήσει ένα βίωμα στους επισκέπτες, καλώντας τους να τον ανακαλύψουν και να τον οικειοποιηθούν.

ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ

Ελευθερία Σπαντιδάκη -Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ) – Garden Coach

Ο «Κήπος της Επίγνωσης» είναι σχεδιασμένος με έμπνευση από τις πρακτικές mindfulness. Κάθε επιλογή έχει γίνει για να ξυπνά τις αισθήσεις αλλά και να κάνει τον επισκέπτη χαρούμενο. Ο κήπος άλλωστε είναι ένας χώρος που αποτυπώνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη. Είναι ένας χώρος που εξελίσσεται όπως ένας πίνακας ζωγραφικής.

ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ: topio7

Θανάσης Πολυζωίδης - Αρχιτέκτονας (ΕΜΠ), Αρχιτέκτονας Τοπίου  (MLA Πολυτεχνική Σχολή της Βαρκελώνης UPC – ETSAB)

Ο κήπος «το καταφύγιο» αποτελεί έναν κλειστό θύλακα - κύτταρο φύσης όπου ροές αρωματικών μεσογειακών φυτών περικλείουν έναν εσωτερικό πυρήνα στάσης.  Ο επισκέπτης ακολουθώντας το μονοπάτι αντικρίζει μέσα από έναν καθρέπτη τον ενδότερο χώρο στάσης αλλά και την πορεία του εαυτού του προς αυτό. Ο κήπος αυτός  το «καταφύγιο»  - ο εσωτερικός πυρήνας ασφάλειας και ευεξίας ιδανικά βρίσκεται στον καθένα μέσα μας.

Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ

 Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Δρ Αγγελική Παρασκευοπούλου -Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΓΠΑ / Δρ Εμμανουέλα Καμπέρη - Αρχιτέκτονας Τοπίου, Γεωπόνος ΓΠΑ

Ο σχεδιασμός του θεματικού κήπου βασίστηκε στην αναλογία της χρυσής τομής που συμβολίζεται με το γράμμα φ προς τιμήν του Φειδία και ήταν αποτέλεσμα έρευνας με αντικείμενο τη δημιουργία θεραπευτικών κήπων που απευθύνονται σε άτομα με ψυχικές νόσους.

JARDIN DE BESIGNOLES

Anthony Bazin-Landscape Architect (Ecole nationale du paysage de Versailles) / Συνεργάτιδα για την αναπαράσταση του κήπου: Ελίνα Κατσίκα – Γεωπόνος (ΓΠΑ), Αρχ. Τοπίου (Μsc)

Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός μέρους του μικρού αστικού ιδιωτικού κήπου «Jardin de Bésignoles» της νοτιοανατολικής Γαλλίας που έχει λάβει πολλά εθνικά βραβεία για την ποιότητα της αρχιτεκτονικής τοπίου  και την αυθεντικότητά του.  Η πυκνή φύτευση, ο συσχετισμός πολλών διαφορετικών φυλλωμάτων, και οι επιρροές από διαφορετικά μέρη του κόσμου με μια νότα εξωτισμού δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ευεξίας στον κήπο. Η φωτογραφία του κήπου αποτέλεσε έμπνευση για την αφίσα της 68ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

ΚΗΠΟΣ ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ

Fytron Landscapes / Μ. Πετσαγγουράκης / M.Momirov / E. Σταματοπούλου / Ε. Βούτα / Αρχ. Σακελλαρίου / Αλ. Καραμπουρνιώτη / Ρ. Σταματάκη / Αθ. Πασχάλη / Ε. Πετσαγγουράκη

Ο κήπος της ‘εξερεύνησης των αισθήσεων’ λαμβάνει υπόψη τα επιμέρους στοιχεία που οδηγούν στην οπτική περιπλάνηση, δημιουργούν συνθήκες για μία αισθητηριακή ανακάλυψη και εν τέλει τόνωση του  περιπατητή. Κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί ο κήπος ως οδηγός σε ένα ταξίδι οπτικής, οσφρητικής, και ακουστικής ανακάλυψης.

ΚΗΠΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Νικόλαος Θυμάκης - Γεωπόνος (ΓΠΑ), Υποψήφιος διδάκτωρ Αρχ. Τοπίου (Politecnico di Milano)/ Μαρίνα Τσιντικίδου - Σχεδιασμός εξωτερικών χώρων, Σύμβουλος πρασίνου

«Αν έχεις μία βιβλιοθήκη κι έναν κήπο, έχεις τα πάντα» (Κικέρων). Οι τρυφερές ψυχές έχουν ανάγκη από τον Ήλιο της Γνώσης και το γάργαρο Νερό της Άσκησης για να αναπτυχθούν ομαλά. Ο Κήπος, μπορεί να τους το προσφέρει αυτό, ως χώρος «ανάγνωσης» θετικών και όμορφων παραστάσεων, τόσο σαν «παλκοσένικο» φυτικών πρωταγωνιστών, ανοικτού βιβλίου γνώσης της Φύσης, με αρωματικά, ανθοφόρα φυτά, όσο και σαν χώρος μουσικής ανάγνωσης παιδικών βιβλίων σε καθημερινή βάση, σε μία ανοικτή τάξη με συμμαθητές τα πουλιά, τα κατοικίδια και τη μέλισσα!

AD’ALTA: 40.22. ARCHITECTS

Αρχιτέκτονες: Ε. Δισλή, Α. Παπαδοπούλου, Β. Τσακαλίδου / Συνεργάτης: Α. Μπαντόγιας

Πρόκειται για μια εύκαμπτη εφελκυόμενη κατασκευή από δικτυωτό πλέγμα που φέρει διάφορους τύπους αναρριχητικών φυτών και δημιουργεί ένα  πρωτότυπο 'πράσινο χωρικό περιβάλλον' που αγκαλιάζει τον επισκέπτη.  Η παρουσία του υγρού στοιχείου που περικλείεται από χαμηλές φυτεύσεις εντείνει την αίσθηση της ανάτασης και της κάθαρσης.

ΚΗΠΟΣ ΑΛΛΙΩΣ |Ελληνικός αρωματόκηπος και ευεξία

Δρ. Ελένη Μαλούπα / Μαρίνα Παναγιωτίδου - Γεωπόνος (ΑΠΘ), Αρχιτέκτων τοπίου (ΜΑ) / Νικόλαος Θυμάκης – Γεωπόνος (ΓΠΑ), Υποψήφιος διδάκτωρ Αρχ. Τοπίου (PolitecninodiMilano)

 Στον Ελληνικό αρωματόκηπο παρουσιάζονται σπάνια, ενδημικά, αρωματικά – φαρμακευτικά και άλλα βρώσιμα φυτά, καθώς και μικροί καρποί που αποδεδειγμένα προσφέρουν γεύσεις, αρώματα, αισθητική απόλαυση και ευεργετικές ιδιότητες. Προβάλλονται εμπνευσμένες λύσεις από τη φύση, οι οποίες παρέχουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ»: LIVINGSCAPESMATHIOUDAKISIKE

 Γεώργιος Μαθιουδάκης Αρχιτέκτονας Τοπίου και Αστικού Περιβάλλοντος BAMAMLIMUDG

Ο κήπος της Ευεξίας (Wellness) αποτελεί μια σημαντική ωδή για το σώμα αλλά και κατ’ επέκταση για τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο συγκεκριμένος κήπος αποτελεί μια ψυχοθεραπευτική εγκατάσταση που παρακινεί τον επισκέπτη να καταλάβει και να κατανοήσει πόσο  σημαντικός είναι ο συνδυασμός της υγείας μας με τη φύση , ένας συνδυασμός που αναδεικνύει τη  ανάγκη να ξεκλέβουμε στιγμές για να επιστρέφει η ενέργεια σε μας.

Οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Η είσοδος είναι δωρεάν τις καθημερινές έως τις 4 το απόγευμα. 
 
Μετά τις τέσσερις καθώς και τα Σαββατοκύριακα  υπάρχει εισιτήριο στο  1,5 ευρώ. Η Ανθοκομική Κηφισιάς  θα κρατήσει ανοιχτές τις πύλες της έως τις 15 Μαϊου. 
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Οι γειτονιές…ανθίζουν» στην Πέτρου Ράλλη
Με λουλούδια και λόγια συγγραφέων θα γεμίσει η Πέτρου Ράλλη (Σολωμού-Θράκης), την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στα πλαίσια δράσης που διοργανώνει η διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Νίκαιας – Αγίου...
«Οι γειτονιές…ανθίζουν» στην Πέτρου Ράλλη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυτική Μάνη, από το υπήνεμο Λιμένι στο φουρτουνιασμένο και φορτωμένο θρύλους ακρωτήρι Ταίναρο
Με τη συντροφιά του ταξιδιωτικού site https://viewsofgreece.gr/ θα βρεθούμε συνοδοιπόροι σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γη του Ταίναρου που θα ξεκινήσει από τη θρυλική Αρεόπολη και το Λιμένι και θα ολοκληρωθεί...
Δυτική Μάνη, από το υπήνεμο Λιμένι στο φουρτουνιασμένο και φορτωμένο θρύλους ακρωτήρι Ταίναρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
Οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών παρέχονται απρόσκοπτα και κανείς δεν υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς...
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κι όμως, οι ανεμογεννήτριες είναι «ναρκοπέδια» για τα πουλιά
Τα συχνά περιστατικά των τσακισμένων πτηνών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ΕΛΕΤΑΕΝ ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα αποτροπής πρόσκρουσης διασφαλίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Κι όμως, οι ανεμογεννήτριες είναι «ναρκοπέδια» για τα πουλιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και γαλάζιες μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες
Πληθυσμιακή έξαρση του είδους Rhizostoma pulmo αναμένεται από τώρα μέχρι τα μέσα Ιουλίου, με τις γαλάζιες μέδουσες να είναι πιο σύνηθες φαινόμενο από τις μοβ, αρκούντως τσουχτερό ωστόσο.
Και γαλάζιες μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αφήστε ήσυχο» το τελευταίο φυσικό τμήμα του Κηφισού
Η πολιτεία σχεδιάζει την καταστροφή του τελευταίου φυσικού τμήματος του ποταμού, μετατρέποντάς το σε τσιμεντένιο αγωγό ομβρίων, παρ’ όλο που προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα.
«Αφήστε ήσυχο» το τελευταίο φυσικό τμήμα του Κηφισού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας