• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.9°C
  5 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.6°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  4 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανηγυρίζουν με τον «καμένο» απολογισμό τους

 • A-
 • A+
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας με την πρωτοβουλία των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Περιβάλλοντος εγκαινίασαν «μια νέα συνέργεια» ● Μίλησαν για περισσότερες πυρκαγιές αλλά λιγότερα καμένα στρέμματα από την αρχή του έτους, αλλά τα δεδομένα είναι αδιάψευστα: έως τις 9 Απριλίου «χαρτογραφήθηκαν» 30 δασικές πυρκαγιές, όταν ο μέσος όρος της περιόδου 2008-2021 είναι 4,4 πυρκαγιές, όπου κάηκαν 10.330 στρέμματα, όταν ο μέσος όρος της ίδιας περιόδου ήταν μόλις 375 στρέμματα!

Σύμφωνα με την προσφιλή επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης να επαίρεται για σχέδια επί χάρτου κινήθηκε και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πολιτική Προστασία, ολοκληρώνοντας τη σειρά των συσκέψεων που είχαν το τελευταίο διάστημα τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας και στις οποίες συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Οι συσκέψεις ξεκίνησαν στις 22 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, συνεχίστηκαν σε Ιωάννινα, Πάτρα, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και, όπως διαφημιζόταν από τα στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, έγιναν με στόχο τα δυο υπουργεία να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εγκαινιάσουν «μια νέα συνέργεια» μεταξύ «των κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας». Η ολοκλήρωση των συναντήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, διεξήχθη σε πανηγυρικό κλίμα και εντός αυτού κινήθηκαν και με τις μετέπειτα δηλώσεις τους οι δυο υπουργοί.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε έναν κύκλο συσκέψεων σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών μετά από 24 χρόνια αδράνειας», είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης, προχωρώντας σε απολογιστικά στοιχεία: «Είχαμε περισσότερες πυρκαγιές από άλλα χρόνια αυτό το τελευταίο διάστημα, αλλά είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα»! Σαν να μην υπήρξε η ανακοίνωση μόλις πριν από λίγες ημέρες της υπηρεσίας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία διαψεύδει τον υπουργό.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που η Meteo άντλησε από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS), από την αρχή του έτους ώς την 9η Απριλίου 2022 καταγράφηκε εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021 και ότι, σε απόλυτους αριθμούς, τόσο το πλήθος των δασικών πυρκαγιών όσο και η συνολική καμένη έκταση κατέγραψαν φέτος τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην Ελλάδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, για την ίδια χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του 2022 έως τις 9 Απριλίου «χαρτογραφήθηκαν» από το EFFIS 30 δασικές πυρκαγιές όταν ο μέσος όρος της περιόδου 2008-2021 είναι 4,4 πυρκαγιές και σε αυτές τις φωτιές -παρόλο που είχαμε κακοκαιρία ώς τις 21 Μαρτίου- κάηκαν 10.330 στρέμματα, όταν ο μέσος όρος της ίδιας περιόδου ήταν μόλις 375 στρέμματα!

Ο Γιώργος Αμυράς, από την πλευρά του, δήλωσε: «Ξεκινάμε τις επόμενες ημέρες, εμείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής αλλά και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να καθαρίσουμε 40 χιλ. στρέμματα κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων. Πρόκειται για ευαίσθητα και πάρα πολύ σημαντικά δάση που πρέπει να προστατεύσουμε. Παράλληλα, διανοίγουμε περίπου 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών. Συντηρούμε και διανοίγουμε δασικό οδικό δίκτυο που φτάνει τα 16.000 χλμ.». Εκείνο που δεν είπε ο κ. Αμυράς ήταν με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό στις μόλις δώδεκα μέρες που απομένουν για την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ούτε γιατί αυτές οι κρίσιμες εργασίες δεν έγιναν έως τώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καρδιοχτύπι με την πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη
Στιγμές αγωνίας έζησαν τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες οι κάτοικοι στη Νέα Μάκρη όταν υπό συνθήκες που διερευνώνται από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής ξέσπασε πυρκαγιά στη θέση Λιβίσι.
Καρδιοχτύπι με την πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αεροπυρόσβεσης και τα διλήμματα της Ελλάδας
Ως βιαστική αντίδραση σε μια υπάρχουσα σπαζοκεφαλιά χαρακτήριζαν χθες στελέχη της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ως δεδομένη τη μη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα «RescEu».
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αεροπυρόσβεσης και τα διλήμματα της Ελλάδας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέες ρυθμίσεις για τις δασικές πυρκαγιές
Στην υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για την αντιπυρική περίοδο προχώρησαν χθες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, και ο αν. υπουργός...
Νέες ρυθμίσεις για τις δασικές πυρκαγιές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε ύφεση η καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια
Αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες ώρες η μεγάλη πυρκαγιά, που για τέταρτη ημέρα έκαιγε πευκοδάσος στην Εύβοια αφήνοντας πίσω της στάχτες και αποκαΐδια, θα ετίθετο υπό έλεγχο εξέφραζαν χθες αργά το απόγευμα...
Σε ύφεση η καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια «γλείφει» την Πάρνηθα
Σε εξέλιξη βρισκόταν ώς αργά χθες το απόγευμα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε πευκοδάσος στα Δερβενοχώρια, κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας, όπου λίγο έλειψε να σημειωθεί τραγωδία, όταν...
Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια «γλείφει» την Πάρνηθα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νύχτα πύρινης αγωνίας
Eπαληθεύτηκαν χθες οι δυσοίωνες προβλέψεις του χάρτη επικινδυνότητας της Πυροσβεστικής, αφού πέντε νέες μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν μετά το μεσημέρι σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Ζάκυνθο, Αγιο Ορος και Αργολίδα,...
Νύχτα πύρινης αγωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας