• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.4°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  69%

Γιάννης Μώραλης - Νίκος Μπελαβίλας

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέδια για τσιμεντοποίηση και... ένα ξενοδοχείο πάνω στο κύμα, στον χώρο του ΣΕΦ

 • A-
 • A+
Την αποκάλυψη έκαναν η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους» και ο επικεφαλής της, Νίκος Μπελαβίλας. Άγνοια για το θέμα δηλώνει ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. Νίκος Μπελαβίλας: «Πάνε να χτίσουν επαύλεις πάνω στο ΣΕΦ και ο δήμος το αγνοεί; Ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ είναι κηρυγμένος αμιγώς πράσινος από το 1988»

Σε μια σοβαρή καταγγελία που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και τα σχέδια που έχουν γι’ αυτόν διάφοροι επενδυτικοί όμιλοι, προχώρησαν η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους» και ο επικεφαλής της, Νίκος Μπελαβίλας.

Σύμφωνα με αυτήν, συμφέροντα της κτηματαγοράς προσπαθούν να παρακάμψουν την ισχύουσα νομοθεσία, με διάφορους τρόπους, προκειμένου να οικοδομήσουν ξενοδοχείο πάνω στο κύμα. Αποκάλυψαν, επίσης, ότι στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει ξεκινήσει να εκπονεί ο Δήμος Πειραιά και αφορά τα οικόπεδα γύρω από Καραϊσκάκη και ΧΡΩΠΕΙ, υπήρχε μια αναφορά σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ και, βάσει αυτής, προβλεπόταν η κατασκευή κατοικιών με εμπορικές χρήσεις και αναψυχής. «Επί της ουσίας, τα όρια του υπό εκπόνηση σχεδίου “ξεχείλωσαν” και, αντί να περιλαμβάνουν αυτά που προβλεπόταν να πολεοδομηθούν, δηλαδή τα πρώην βιομηχανικά οικόπεδα και τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, περιέλαβαν και το απέναντι πάρκο του ΣΕΦ ως τη θάλασσα», επισημαίνει η δημοτική παράταξη. Η επίμαχη πρόταση, μετά τις ενστάσεις του «Πειραιάς για Όλους», αφαιρέθηκε από το σχέδιο, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης δήλωσε ότι δε γνώριζε καθόλου το θέμα, κάνοντας γνωστό ότι, την 1.4.2022, ελήφθη υπουργική απόφαση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαο Ταγαρά (ΑΔΑ: Ψ3ΚΠ4653Π8-13Θ), χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος Πειραιά, για την κίνηση διαδικασίας σύνταξης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Παραλιακού Μετώπου Αττικής για το τμήμα Πειραιάς - Σούνιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η έκταση του ΣΕΦ.

Ο Νίκος Μπελαβίλας, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι 1», αναρωτήθηκε για το πώς είχε μπει αυτή η συγκεκριμένη απαράδεκτη αναφορά, ποιος προϊστάμενος τόλμησε να πάρει μια τέτοια απόφαση, χωρίς να γνωρίζει κάτι η δημοτική αρχή. «Πάνε να χτίσουν επαύλεις στο ΣΕΦ και ο δήμος το αγνοεί;», αναρωτήθηκε και υπενθύμισε ότι ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ είναι κηρυγμένος αμιγώς πράσινος από το 1988. Υποστήριξε ακόμα ότι, από το 2018, το ΣΕΦ διεκδικεί να χτίσει μεγάλο ξενοδοχείο, με ενδιαφερόμενη γνωστή εταιρεία, η οποία μάλιστα είχε απευθυνθεί στην τότε περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να οικοδομήσει ξενοδοχείο πάνω στο κύμα. Ωστόσο, επειδή η νομοθεσία το απαγορεύει, προτάθηκε να βαφτιστεί η χρήση «κατοικία» με μικρές μονάδες που θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο.

Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αρνήθηκε να συναινέσει σε αυτή την «επενδυτική ιδέα» της καταστροφής του πάρκου και της ακτογραμμής, κατόρθωσε να αποσπάσει το ΣΕΦ από ακίνητο προς πώληση μέσω του διαβόητου ΤΑΙΠΕΔ και να το δώσει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το σχέδιο πάγωσε περίπου το 2018, για να επανέλθει σε πιο κατάλληλη στιγμή με πρόθυμη πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με τον Ν. Μπελαβίλα, η τελευταία λεπτομέρεια που προκαλεί ανησυχίες είναι ότι η νυν διοίκηση Γιώργου Πατούλη έχει εμπλέξει πάλι το ΤΑΙΠΕΔ στον σχεδιασμό του υπόλοιπου τμήματος του Φαληρικού Όρμου -το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που πάγωσε επί τρία χρόνια- όπου και εκεί συζητούνται ξανά τα σχέδια που υπήρχαν επί κυβέρνησης Σαμαρά για δόμηση στο μεγάλο πάρκο και στο παραλιακό του μέτωπο. «Φαίνεται πως το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακτή του Σαρωνικού, που περιλαμβάνει τα “φιλέτα” από το Σούνιο ως τον Πειραιά, είναι η πώληση και δόμηση όσων ακτών γλίτωσαν από τη λαίλαπα των μνημονίων. Το μεγάλο κόλπο με το Ελληνικό τούς έχει ανοίξει την όρεξη», σχολιάζει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
Στη λογοδοσία των δημοτών τους σχετικά με το τι ποσοστά ανακύκλωσης επιτυγχάνουν θέτει τους 66 δήμους η Περιφέρεια Αττικής, ενεργοποιώντας τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης.
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμένο σε αποθήκες το αρχείο του ΟΛΠ
Το αρχείο του ΟΛΠ πρωτοεμφανίστηκε χάρη στον αξέχαστο ιστορικό της πόλης και πρόεδρο της «Φιλολογικής Στέγης» Γιάννη Χατζημανωλάκη, ο οποίος δημοσίευσε υλικό στο βιβλίο του για τον Πειραιά το 1996.
Χαμένο σε αποθήκες το αρχείο του ΟΛΠ
ART - ΝΕΑ
Καταστρέφεται ένα στολίδι του Πειραιά
Ο Ιστορικός κινηματογράφος «Χάι-Λάιφ» στην πλατεία Κοραή κατεδαφίζεται για να γίνει πολυκατάστημα ● Σοβαρές καταγγελίες από τη δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» ● Στη Βουλή το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Καταστρέφεται ένα στολίδι του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νίκος Μπελαβίλας και «Πειραιάς για Όλους» τους άστεγους στο λιμάνι του Πειραιά
Επείγουσα επιστολή προς τον δήμαρχο Γ.Μώραλη: Με το χιονιά, οι υπερήλικες, οι άρρωστοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, οι απόκληροι της οικονομικής κρίσης προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες πολικού ψύχους. 
Νίκος Μπελαβίλας και «Πειραιάς για Όλους» τους άστεγους στο λιμάνι του Πειραιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πειραιάς: Ακυρώθηκε συνεδρίαση διά περιφοράς ως «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική»
Οι δημοτικοί σύμβουλοι τριών παρατάξεων (11) έστειλαν στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου επιστολές στις οποίες εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους θα απέχουν από τη διά περιφοράς συνεδρίαση.
Πειραιάς: Ακυρώθηκε συνεδρίαση διά περιφοράς ως «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας