• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 25.2°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.2°C / 26.7°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  78%

Φωτογραφία από τον ιστότοπο της διοργάνωσης. Αριστερά, αφίσα που προβάλλει τη διέλευση των μηχανών μέσα από κοίτη ποταμού

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοτοκρός σε... οικοσυστήματα

 • A-
 • A+
Καταγγελίες από περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις για τον αγώνα μοτοσικλετών «Olympia Rally» που διεξάγεται σε ευαίσθητες περιοχές «Φυσικού Κάλλους» και NATURA στην Πελοπόννησο ● Ζητείται παρέμβαση της Δικαιοσύνης κατά των αρχών που έδωσαν την άδεια για τη διεξαγωγή του ράλι.

Ερωτήματα και προβληματισμούς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να μην προκληθούν σοβαρές ζημιές σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές «Φυσικού Κάλλους» και προστατευόμενες περιοχές NATURA γεννά η πραγματοποίηση του αγώνα μηχανοκίνητου αθλητισμού μοτοσικλετών «Olympia Rally» εκτός δρόμου, που ξεκίνησε την Κυριακή (3/4) στην Πελοπόννησο και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ώς τις 9/4.

Σύμφωνα με την Αθλητική Ολυμπιακή Λέσχη Μοτοσικλέτας (ΑΟΛΜΟ) και την ομάδα «Off Road Team» που διοργανώνουν τον αγώνα, οι συμμετέχοντες «Ολλανδοί, Γερμανοί, Αυστριακοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Τσέχοι, Σλοβάκοι και Ελληνες αναβάτες θα απολαύσουν 1.300 χωμάτινα χιλιόμετρα στον νομό Ηλείας αλλά και στην Αχαΐα, την Αρκαδία και στη Μεσσηνία». Την Κυριακή εκατοντάδες μηχανές μοτοκρός διέτρεξαν την παραλία από το Σαμικό ώς τον Καϊάφα, ενώ χτες πέρασαν από ευαίσθητα αμμοθινικά οικοσυστήματα «από την Αλφειούσα στο Επιτάλιο».

Στη συνέχεια, η διαδρομή «ακολουθεί παράλληλα την ακτογραμμή μέχρι τη λίμνη του Καϊάφα, για να ανακατευτεί στα γύρω λοφάκια της Ζαχάρως και να καταλήξει στον Κακόβατο μετά από 130 αγωνιστικά χιλιόμετρα». Οι αγώνες θα συνεχιστούν σε αλπικά οικοσυστήματα και στο οικοσύστημα του δάσους της Φολόης, όπως η διαδρομή της Παρασκευής 8 Απριλίου: «Ξεκινάμε με μια ορεινή διάσχιση του Ερύμανθου σε υψόμετρο 1.900 μέτρων για να καταλήξουμε στο δρυόδασος της Φολόης όπου και τερματίζει η αγωνιστική δράση για να επιστρέψουμε στην έδρα μας, την Αρχαία Ολυμπία».

Ανάλογες αρνητικές επιδράσεις θα υπάρξουν από τη διέλευση των μηχανών από δασικά συστήματα, ποταμούς και λίμνες αφού, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αγώνας θα διέλθει από Καϊάφα, Σμέρνα, Βρίνα, φράγμα του Πηνειού και τον Πηνειακό Λάδωνα, γεγονός που θα δημιουργήσει οχλήσεις στα οικοσυστήματα, την ορνιθοπανίδα που φιλοξενούν, αλλά και σε μικρά και μεγάλα θηλαστικά.

Η διοργάνωση του ράλι προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, που με επιστολή της προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη ζητά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας) -η οποία μαζί με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι συνδιοργανώτρια των αγώνων- να γνωστοποιήσει εάν στην άδεια που έχει χορηγηθεί στους διοργανωτές συμπεριλαμβάνονται προστατευόμενες περιοχές, καθώς και να κοινοποιήσει όλους τους χάρτες των διαδρομών.

Ανάλογη καταγγελτική επιστολή έχει αποσταλεί από την Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προς την Αντεισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον υπουργό Εσωτερικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, αναφέροντας: «Οι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι πολίτες διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ολιγωρία της Πολιτείας στη συγκεκριμένη σκαστή περίπτωση βλαπτικής για το φυσικό περιβάλλον δραστηριότητας και απαιτούμε την παρέμβαση κάθε αρμόδιας αρχής για τη ματαίωση, έστω την τελευταία στιγμή, της επαπειλούμενης καταστροφής των προστατευόμενων περιοχών της Ηλείας και τη μη επανάληψή της στο μέλλον». «Αδυνατούμε πραγματικά να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν σε μια χρονική περίοδο που μέρα με τη μέρα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φύση είναι πλέον εξόφθαλμα ορατές και καταστροφικές, η επίσημη Πολιτεία να αδιαφορεί πλήρως για το περιβάλλον και να καταπατά τη διεθνή και εθνική νομοθεσία για τις περιοχές Natura. Απευθυνόμαστε στην Αντεισαγγελλία Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου προκειμένου να προβεί σε ποινικές κυρώσεις κατά των τοπικών Αρχών που έδωσαν άδεια διεξαγωγής του Rally Olympia στην περιγραφόμενη περιοχή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται αγώνες ταχύτητας με μηχανές και αυτοκίνητα στην περιοχή με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους δήμους («Απανωτές περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στη Δυτική Πελοπόννησο», «Εφ.Συν.», 29/11/2021, και «Ράλι και σόου με 4x4 σε περιοχές Natura», «Εφ.Συν.», 15/12/2020).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σπέρνουν» αιολικά στις κορυφές της Ζήρειας Κορινθίας
Η άδεια για την εγκατάσταση 21 ανεμογεννητριών σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα και μάλιστα σε προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura απειλεί με ολέθριες συνέπειες το οικοσύστημα.
«Σπέρνουν» αιολικά στις κορυφές της Ζήρειας Κορινθίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ξεχειλώνουν» το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή
Tην παράνομη παραβίαση των ορίων του παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας καταγγέλλουν περιβαλλοντικές...
«Ξεχειλώνουν» το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο ΣτΕ για το δίκτυο Natura
Αν και η πολιτεία προχώρησε στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές, στην πράξη ουδέποτε τις υλοποίησε σύμφωνα με τις...
Στο ΣτΕ για το δίκτυο Natura
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
115 μικρά υδροηλεκτρικά έργα ιδιωτών «πλημμυρίζουν» την Πελοπόννησο
Η παραχώρηση προς εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού του νερού στους ιδιώτες γίνεται τη στιγμή που πολλά από αυτά τα ποτάμια και ρέματα είναι σοβαρά επιβαρυμένα από τις πυρκαγιές και χρήζουν προστασίας.
115 μικρά υδροηλεκτρικά έργα ιδιωτών «πλημμυρίζουν» την Πελοπόννησο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σκύρος: οι ανεμογεννήτριες ξανάρχονται
Νέα σχέδια για μετατροπή του νησιού σε βιομηχανία αιολικής ενέργειας με την εγκατάσταση 58 τεράστιων πυλώνων σε περιοχή NATURA, στο «απάτητο» όρος Κόχυλας.
Σκύρος: οι ανεμογεννήτριες ξανάρχονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας