• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.5°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.3°C
  4 BF
  74%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.1°C / 0.4°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.8°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.7°C
  1 BF
  47%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 3.2°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.7°C / 1.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.4°C / 1.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμμένουν στο «ξεκοίλιασμα» της Πεντέλης

 • A-
 • A+
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησε σε πέμπτη αδειοδότηση έκτασης για διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών που προοιωνίζεται τη λειτουργία ενός τεράστιου λατομείου στο, ήδη ταλαιπωρημένο από τις εξορύξεις και τις πυρκαγιές, βουνό. ● Αντιδράσεις, τουλάχιστον στα λόγια, από τους δήμους. Πρώτο φρένο στο καταστροφικό σχέδιο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

- «Θα προχωρήσουμε (για την Πεντέλη) συντεταγμένα και σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους, έτσι ώστε (…) να περάσουμε στη φάση των έργων, που θα είναι έργα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης του τοπίου».
Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος, 29/9/2020

- «Η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική».
Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, 13/7/2021

- «Οσοι επιχειρούν την ενδεχόμενη λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων, ας το ξεχάσουν».
Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος, 13/7/2021


Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί του αντιθέτου, η αδειοδότηση της τελευταίας έκτασης που προοικονομεί τη λειτουργία ενός τεράστιου λατομείου στην ξεκοιλιασμένη από την παρελθούσα εξορυκτική δραστηριότητα και κατακαμένη Πεντέλη ολοκληρώθηκε.

Ωστόσο, η απόπειρα για να μετατραπεί το βουνό ξανά σε σεληνιακό τοπίο προκαλεί τις χλιαρές επί του πρακτέου αντιδράσεις των όμορων δήμων, ενώ ένα πρώτο φρένο σε αυτό το καταστροφικό σχέδιο μπαίνει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ολα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021, όταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής χορήγησε τέσσερις άδειες διεξαγωγής γεωλογικών ερευνών για διαπίστωση ύπαρξης μαρμάρων στην εταιρεία «Μεγαλιθική ΑΒΕ», με δυνατότητα μίσθωσης με απευθείας σύμβαση.

Κι αυτό, αν και σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας, η αποληψιμότητα του κοιτάσματος μαρμάρου είναι μικρότερη του 5% και ουσιαστικά η δραστηριότητα αφορά την εξόρυξη αδρανών υλικών (άμμος, χαλίκι κ.λπ.).

Οι άδειες αφορούσαν εκτάσεις συνολικά σχεδόν 804 στρεμμάτων στη θέση «Βαθιά Χούνη Ανω Ραπεντώσας», σε δασική έκταση στη βόρεια πλευρά του Πεντελικού και σε χώρο ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Διονύσου, εκτός από ένα μικρό τμήμα που ανήκει στον Δήμο Πεντέλης («Νταμάρι η... ανάπλαση της Πεντέλης εν αγνοία των δήμων», «Εφ.Συν.», 18/6/2021).

Κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε στραφεί ο Δήμος Διονύσου, η ειδική προσφυγή του οποίου απορρίφθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος που, μη μπαίνοντας στην ουσία της, την απέρριψε για τυπικούς λόγους ως εκπρόθεσμη για μία ημέρα, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα για αυτή την οριακή -αλλά ουσιαστική- αργοπορία του δήμου.

Στις 25 Φεβρουαρίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση χορήγησε μία ακόμη άδεια, την πέμπτη κατά σειρά, στη «Μεγαλιθική ΑΒΕ» για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών σε δημόσια δασική έκταση 107 στρεμμάτων στη θέση «Πύριζα» στην περιοχή του πρώην λατομείου «Παρθενών», γνωστότερου και ως «Μαλτέζου». Η έκδοση της άδειας έγινε σχεδόν εν κρυπτώ, αφού από τον πίνακα των αποδεκτών της σχετικής απόφασης της Αποκεντρωμένης απουσίαζε ο Δήμος Διονύσου, παρ’ όλο που ανάμεσα στα 52 σχετικά έγγραφα στα οποία παραπέμπει η απόφαση περιλαμβάνεται η καταγραφή των προσφυγών του δήμου κατά των προηγούμενων τεσσάρων αδειοδοτήσεων.

Ανάλογα, η απόφαση δεν κοινοποιήθηκε ούτε στους άλλους δύο όμορους δήμους του Πεντελικού. Σημειώνεται ότι η νέα έκταση που παραχωρήθηκε στη «Μεγαλιθική ΑΒΕ» βρίσκεται περίπου 900 μέτρα ανατολικά των άλλων τεσσάρων εκτάσεων που αδειοδοτήθηκαν.

Κι αυτό, παρ’ όλο που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι δήμοι, αφού, όπως και στις προαναφερόμενες τέσσερις αδειοδοτήσεις, και αυτή η άδεια για έρευνες χορηγείται στην εταιρεία για χρονική διάρκεια δύο ετών. Και εντός έξι μηνών από τη λήξη της η εταιρεία δύναται να υποβάλει αίτηση μίσθωσης της έκτασης με απευθείας σύμβαση διάρκειας 44 ολόκληρων ετών κατά τα οποία η Πεντέλη θα υποστεί εκ νέου εξορυκτικές δραστηριότητες - οι επιπτώσεις των οποίων δύναται να αποκατασταθούν ύστερα από άλλα 25 χρόνια!

Η πέμπτη αδειοδότηση προκάλεσε εκ νέου τις αντιδράσεις των δήμων της περιοχής. Ο Δήμος Διονύσου ανέφερε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ την εγκατάσταση λατομικών ζωνών στην περιοχή, «παρά την επιμονή επιχειρηματικών συμφερόντων». Και αποφάσισε να υποβάλει προσφυγή κατά της τελευταίας απόφασης της Αποκεντρωμένης, καθώς και να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο που θα κριθεί αναγκαίο με σκοπό την ακύρωσή της.

Κι ακόμη, την «ενημέρωση κυβερνητικών παραγόντων από τον δήμο, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση για να μπει φραγμός, άπαξ και διά παντός, στις ορέξεις όσων επιθυμούν να δημιουργήσουν λατομικές ζώνες στην περιοχή». Χωρίς, όμως, να διευκρινίζει τι θα πράξει με τις υπόλοιπες εγκεκριμένες αδειοδοτήσεις.

Ο Δήμος Πεντέλης ανέφερε ότι «αντιτάσσεται σθεναρά σε κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια εξόρυξης μαρμάρων από το Πεντελικό». Και διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει ξανά λατομείο στο Πεντελικό, κάτι που σαφώς έρχεται σε αντίφαση με το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού», χωρίς να εξηγεί το πώς θα διασφαλιστεί η βεβαιότητα που εκφράζει.

Την πλήρη αντίθεσή του διατυπώνει και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, που αναφέρει: «Εργαζόμαστε έτσι ώστε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πεντέλης να αξιοποιηθούν πολιτιστικά και να προσφέρουν νέες προοπτικές επιχειρηματικής-τουριστικής δράσης στις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούμε τους δήμους μας και το τραυματισμένο βουνό της Πεντέλης από λατομεία και πυρκαγιές». Χωρίς να εγγυάται ότι η «επιχειρηματική-τουριστική δράση» που επικαλείται δεν θα τραυματίσει εξίσου θανάσιμα το βουνό («Δρομολογούν φαραωνικές παρεμβάσεις στην Πεντέλη», «Εφ.Συν.», 24/10/2021).

«Θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε δυνατό μέσο για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση νέων λατομείων στο Πεντελικό μας. Τονίζουμε δε ότι παρά την επιμονή των επιχειρηματικών συμφερόντων και όσων κρύβονται πίσω από αυτούς, θα δώσουμε μάχη κινητοποιώντας τους πολίτες και τις κοινωνίες της Βορειοανατολικής Αττικής απέναντι σε όλους που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το Πεντελικό μας για δικό τους όφελος», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και αντιδήμαρχος Πεντέλης, Βλάσσης Σιώμος.

Παραλείποντας να αναφέρει ότι δεν είναι μόνο τα κυοφορούμενα νέα λατομεία αλλά και αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις παράνομες δραστηριότητες μηχανοκίνητου αθλητισμού, τη λαθρολατόμευση και την ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το βουνό («Κροκοδείλια δάκρυα από τους “αρμοδίους” για την Πεντέλη», «Εφ.Συν.», 5/7/2021). Πόσο μάλλον, παραλείποντας να κατονομάσει ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εκταση 911 στρεμμάτων

Είναι αξιοσημείωτο ότι η έκταση που αδειοδοτήθηκε προς εκμετάλλευση στη «Μεγαλιθική ΑΒΕ» με πέντε ξεχωριστές άδειες έχει εμβαδό σχεδόν 911 στρέμματα. Εν τούτοις, η εταιρεία την κατάτμησε σε πέντε μικρότερες εκτάσεις, ώστε να μην κατατάσσεται στην πραγματική λατομική κατηγορία όπου ανήκει αλλά σε υποδεέστερη.

Με αυτή τη μέθοδο η εταιρεία αδειοδοτείται με μικρότερες μελέτες για μικρότερες εκτάσεις, ενώ στην πραγματικότητα η επένδυσή της εντάσσεται στην κατηγορία «Α1» που απαιτεί Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ).

Γεγονός που έχει συνέπεια τη μη αξιολόγηση της επένδυσης σε σχέση με τις πραγματικές αθροιστικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει, αφού στην πράξη παραπλανιούνται οι αρμόδιες εγκριτικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει κατατεθεί από την εταιρεία δεν αναφέρεται στο σύνολο της έκτασης, αλλά σε τμήμα αυτής σχεδόν 244 στρεμμάτων και ομολογείται ότι «θα λειτουργήσει σε ακόμη τέσσερις λατομικούς χώρους».

Βάζοντας ένα πρώτο φρένο στην απόπειρα επαναλειτουργίας λατομείων στην Πεντέλη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα κηρυγμένα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο Πεντελικό, απέρριψε ομόφωνα σε πρόσφατη συνεδρίασή του στις 9 Μαρτίου την προαναφερόμενη ΜΠΕ της εταιρείας, δηλαδή την πρώτη έκταση για την οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έδωσε άδεια εργασιών. Ωστόσο, δεδομένης της απόστασης των εξαγγελιών των κυβερνητικών στελεχών για την προστασία του βουνού από τα ίδια τα γεγονότα, αλλά και δεδομένου ότι δεν έχουν καταργηθεί οι λατομικές ζώνες που αφορούν τα ανενεργά λατομεία, το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πεντέλη εξακολουθεί να αιωρείται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Οχι» από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για λατομεία στη Πεντέλη
Ομόφωνα αρνητικά κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας «Μεγαλιθική ΑΒΕ» για εκμετάλλευση του λατομείου μαρμάρων στη θέση...
«Οχι» από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για λατομεία στη Πεντέλη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κροκοδείλια δάκρυα από τους «αρμοδίους» για την Πεντέλη
Αντιφατικές κινήσεις του προέδρου του ΣΠΑΠ και των δημάρχων Διονύσου, Πεντέλης και Κηφισιάς που ενώ γνωρίζουν τα χρόνια περιβαλλοντικά εγκλήματα στην περιοχή εμφανίζονται σε κοινό μέτωπο για τη σωτηρία της.
Κροκοδείλια δάκρυα από τους «αρμοδίους» για την Πεντέλη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νταμάρι η... ανάπλαση της Πεντέλης εν αγνοία των δήμων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεθόδευση ακόμη ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος στην πολύπαθη Πεντέλη έπειτα από τη χορήγηση άδειας με διαδικασίες fast track για την πραγματοποίηση γεωλογικής έρευνας για εξόρυξη...
Νταμάρι η... ανάπλαση της Πεντέλης εν αγνοία των δήμων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Κάρυστος διαδηλώνει για τον «ασήκωτο» αριθμό ανεμογεννητριών
Η αυριανή συγκέντρωση αποτελεί την απαρχή ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων που αποφάσισαν ο δήμος και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Καρύστου.
Η Κάρυστος διαδηλώνει για τον «ασήκωτο» αριθμό ανεμογεννητριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οριστική νίκη στο ΣτΕ για τη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο
Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ που ακύρωνε τις άδειες για τους δύο αιολικούς σταθμούς στην καρδιά των Αγράφων.
Οριστική νίκη στο ΣτΕ για τη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας