• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 23.5°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 16.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.6°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 21.6°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 23.8°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απαιτούν από την κυβέρνηση βελτίωση του κλιματικού νόμου

 • A-
 • A+
Ανεπαρκείς θεωρούν τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δώδεκα οργανώσεις και φορείς και ζητούν να τροποποιηθεί το σχέδιο του κλιματικού νόμου.

Δώδεκα οργανώσεις και φορείς καλούν την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει το σχέδιο του κλιματικού νόμου για να ανταποκρίνεται στον στόχο της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να το καταθέσει ταχύτατα προς ψήφιση στη Βουλή. Οπως αναφέρουν, θεωρούν τον κλιματικό νόμο απαραίτητο εργαλείο που θέτει το πλαίσιο, δίνει τη στρατηγική κατεύθυνση και χαράσσει την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, υποστηρίζουν, είναι τελείως ανεπαρκές καθώς απαιτούνται τομές για την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την προστασία της φύσης με γενναίους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν και αναβαθμισμένοι σε σύγκριση με τους υφιστάμενους -πενιχρούς- στόχους, παραμένουν ανεπαρκείς σε σύγκριση με αυτό που υπαγορεύει η επιστήμη. Σε κάθε περίπτωση, οι στόχοι θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικοί. Εξάλλου, οι ενεργειακοί στόχοι του νομοσχεδίου για την προώθηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας είναι ασαφείς και ανεπαρκείς. Οι ενεργειακοί στόχοι που εξειδικεύονται (μεταφορές, κτίρια, μη διασυνδεδεμένα νησιά) κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει ωστόσο να μην περιορίζονται στην αλλαγή της τεχνολογίας, αλλά να αντιμετωπίζουν και κοινωνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και τη διασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση.

Η δε απεξάρτηση από τον λιγνίτη μετατίθεται για το «αργότερο ώς το 2028», όταν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός εξήγγελλε ως καταληκτική ημερομηνία το 2025. Εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται στόχοι για την απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο, πολλώ δε μάλλον νομικά δεσμευτικοί. Δεν γίνεται επίσης η παραμικρή αναφορά στον τερματισμό των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Από την άλλη, η ανάγκη για προστασία της φύσης δεν αναδεικνύεται σε προτεραιότητα για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης, αλλά αντιμετωπίζεται με ασάφεια ή ως εργαλείο στις διατάξεις της προσαρμογής. Κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει διατάξεις για τη διεύρυνση και την ενίσχυση του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, τον καθορισμό οικολογικών διαδρόμων για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των προστατευόμενων περιοχών και την αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων.

Σε ό,τι αφορά την «κλιματική διακυβέρνηση», επισημαίνεται ότι ο ρόλος των πολιτών και της επιστήμης δεν πρέπει να περιορίζεται σε διαβουλεύσεις, εκ των υστέρων αξιολογήσεις ή γνωμοδοτήσεις κατόπιν πρόσκλησης του εκάστοτε υπουργού. Θα πρέπει να προβλεφθούν ανεξάρτητα όργανα δημόσιας συμμετοχής και επιστημονικής παρακολούθησης της πορείας της χώρας προς την κλιματική ουδετερότητα με ισχυρές και ουσιαστικές αρμοδιότητες. Τέλος, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο κομβικής σημασίας κεφάλαιο των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου στην κλιματική σταθερότητα και τη διασφάλιση του περιβαλλοντικού κεκτημένου, όπως το δικαίωμα σε καθαρό αέρα, καθαρό πόσιμο νερό, τροφή, ασφάλεια καταλύματος.

Τα παραπάνω συνυπογράφουν οι ΓΣΕΕ, Medasset, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, Νόμος & Φύση, Γιατροί του Κόσμου, Vouliwatch, Greenpeace και WWF Ελλάς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επείγουσα κλιματική δράση ζητούν 34 οργανώσεις
Μία συμμαχία 34 οργανώσεων πρωτοβουλιών και κοινοτήτων παρέδωσε σήμερα επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας επείγουσα πολιτική παρέμβαση για άμεση στροφή της κλιματικής πολιτικής της χώρας και ευθυγράμμισή της...
Επείγουσα κλιματική δράση ζητούν 34 οργανώσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κλιματική πολιτική στα χέρια της κρίσης και του λιγνίτη
Τη 17η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε. κατέλαβε η Ελλάδα στην εφαρμογή πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σημαντικό ρόλο στα...
Η κλιματική πολιτική στα χέρια της κρίσης και του λιγνίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Η ενεργειακή φρενίτιδα δεν είναι απάντηση για το κλίμα, είναι μέρος του προβλήματος»
«Ενώνουμε τις φωνές μας για να  διεκδικήσουμε τον κοινωνικό έλεγχο στην ενέργεια, την προστασία των δασών, των τοπίων και των οικοσυστημάτων, την επανοικειοποίηση των δημόσιων εκτάσεων, των κοινών αγαθών και...
«Η ενεργειακή φρενίτιδα δεν είναι απάντηση για το κλίμα, είναι μέρος του προβλήματος»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βροντοφώναξαν για το κλίμα
Δεκάδες περιβαλλοντικές κινήσεις και συλλογικότητες ένωσαν τη φωνή τους με το διεθνές κίνημα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας δράσης για το κλίμα.
Βροντοφώναξαν για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαδήλωση στο Σύνταγμα για το κλίμα, με το βλέμμα στη Γλασκόβη
Περισσότερα από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να ενώσουν τη φωνή τους με το διεθνές κίνημα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκόβη.
Διαδήλωση στο Σύνταγμα για το κλίμα, με το βλέμμα στη Γλασκόβη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παραβάσεις «βουνό» στο Τύμπανο
Το Δασαρχείο Μουζακίου ζήτησε τη διακοπή των εργασιών για την κατασκευή αιολικού σταθμού στο όρος Τύμπανο, μέχρι την πλήρη συμμόρφωση με τους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Παραβάσεις «βουνό» στο Τύμπανο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας