• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 6.9°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 8.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 5.4°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.7°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 4.9°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.4°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 6.1°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωτοβολταϊκά σε περιοχές Natura

 • A-
 • A+
Δεν έμαθε τίποτε από την περιπέτεια αδειοδότησης των παράνομων αποθηκών στο Δέλτα Αξιού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και αδειοδοτεί τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα μέσα στην προστατευόμενη ζώνη, σύμφωνα με καταγγελία του φορέα διαχείρισης, που εισηγήθηκε αρνητικά! ● «Από το αρμόδιο υπουργείο η γνωμοδότηση», απαντά ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ιωάννης Σάββας.

Σοβαρές νομοθετικές παραβιάσεις στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων που θα υλοποιηθούν σε περιοχές του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, που βρίσκονται υπό την ευθύνη του, καταγγέλλει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) Θερμαϊκού Κόλπου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου 2021, έδωσε θετική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση δυο μεγάλων φωτοβολταΐκών συστημάτων στις προστατευόμενες περιοχές Ελους Αρτζάν και Ανθοφύτου στον νομό Κιλκίς, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης επί της ΕΟΑ (μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης) στην πρώτη περίπτωση και παρά την απαίτηση του φορέα να συνταχθεί ΕΟΑ στη δεύτερη περίπτωση σύμφωνα με τον νόμο.

Τα δύο έργα

Σε συνέχεια της απόφασης του ΠΕΣΠΑ και σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της δημοσίας διοίκησης, εκδόθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης (ΑΔΜ-Θ) οι Αποφάσεις Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) και για τα δύο έργα, με φορέα υλοποίησης των έργων την εταιρεία ΙΔΕΑ ΦΩΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέδωσε ΑΕΠΟ για τα εξής έργα:

● Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 248,963 MW στη θέση Κοτύλη, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, που βρίσκεται εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 με κωδική ονομασία «Περιοχή Ελους Αρτζάν» (GR1230005), η οποία αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

● Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 460,239 MW και συνοδά έργα στη θέση Νέο Σιράκιο, της Π.Ε. Κιλκίς.

Στην πρώτη περίπτωση ο ΦΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου είχε δώσει αρνητική γνωμοδότηση για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του έργου, επειδή είχε ελλείψεις ως μελέτη, αλλά κυρίως γιατί τα φωτοβολταϊκά θα καλύψουν 1.467,15 στρέμματα της έκτασης της προστατευόμενης περιοχής που αντιστοιχούν στο 8,54% αυτής της περιοχής Natura 2000. Παρ’ όλα αυτά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέδωσε την ΑΕΠΟ του έργου με ΑΔΑ 9745ΟΡ1Υ-ΝΞΒ.

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης, τα έργα ηλιακής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, όπως το συγκεκριμένο, καλύπτουν μεμονωμένα και σωρευτικά μεγάλες εκτάσεις και επιφέρουν κατακερματισμό των οικοτόπων σε προστατευόμενες περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας, όπως η ΖΕΠ «Περιοχή Ελους Αρτζάν». Η πρόσφατη ταχεία αύξηση των έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας σημαίνει ότι συχνά η κατανόησή μας για τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα δεν είναι επαρκής. Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά γνώσης και με βάση το άρθρο 6, παράγραφος 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και την αρχή της πρόληψης, εφόσον δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης του εδάφους με πάνελ, ώστε να αποφεύγονται οι αρνητικές συνέπειες στα ενδιαιτήματα των ειδών ορνιθοπανίδας, το έργο δεν θα πρέπει να χωροθετηθεί εντός ή σε άμεση γειτνίαση με την Προστατευόμενη Περιοχή.

Ως προς το δεύτερο έργο, ο Φορέας Διαχείρισης είχε ζητήσει να συνταχθεί ΕΟΑ βάσει του ν.4014/2010, καθώς η έκταση των 4.797 στρεμμάτων του γηπέδου του βρίσκεται σε απόσταση μόλις 9 μ. από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Περιοχή Ανθοφύτου», περιοχή του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου NATURA 2000 με κωδικό GR1230006. Και πάλι, η ΑΔΜ-Θ εξέδωσε ΑΕΠΟ για το έργο (με ΑΔΑ: Ω5Υ3ΟΡ1Υ-ΣΨΡ), με όρο να συνταχθεί ΕΟΑ εκ των υστέρων.

«Είναι καταφανές ότι έχουν καταστρατηγηθεί και οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ & 2009/147/ΕΚ) και η εθνική νομοθεσία (ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση), ενώ δικαιώνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση που καταδίκασε την Ελλάδα για παράβαση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των οικοτόπων το φθινόπωρο του 2020», λέει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου.

Η ίδια τονίζει ότι σε καταστάσεις όπως αυτή συντελεί η απαξίωση των 36 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που καταργούνται από την κυβέρνηση. Ηδη καταργήθηκαν οι πρώτοι εννέα, με αποτέλεσμα το ελληνικό φυσικό περιβάλλον να γίνεται φτωχότερο και να υποβαθμίζεται. «Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000, αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που θα αφήσουν αυτές τις περιοχές έρμαιο στα συμφέροντα ιδιωτών», καταλήγει.

Τι υποστήριξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

«Να μας λέει η κ. Παναγιώτου για χρόνους-ρεκόρ της Διοίκησης είναι κάπως ανοίκειο. Ξέρει πόσο γρήγορα βγάζουμε αποφάσεις και η ταχύτητα των αποφάσεων του Δημοσίου είναι κάτι κακό;» σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ιωάννης Σάββας που ρωτήθηκε σχετικά. «Μήπως δεν ξέρει η πρόεδρος του φορέα τι μεσολάβησε; Δεν ξέρει ότι ο φορέας εισηγείται, αλλά το υπουργείο γνωμοδοτεί; Το υπουργείο έλαβε γνώση της εισήγησης του φορέα και αυτή λαμβάνουμε υπόψη. Αν κάποιος δεν έλαβε υπόψη την εισήγησή της, αυτός ήταν το υπουργείο... Οσο για την επιστημονική αξιολόγηση της εισήγησης του φορέα, προφανώς θα σταματούσε τα πάντα αν έτσι έλεγε ο νόμος. Ομως ο νόμος δεν λέει κάτι τέτοιο, άρα η κ. Παναγιώτου καλό θα ήταν να μην παραπληροφορεί», μας είπε ο κ. Σάββας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αφαιρούν τις δικλίδες ασφαλείας για να αλωνίζουν στο περιβάλλον
Αντιδράσεις του Δήμου Βόλβης για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Κερδύλια Ορη, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις δήμου και ΦΔΠΠ.
Αφαιρούν τις δικλίδες ασφαλείας για να αλωνίζουν στο περιβάλλον
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Βεγορίτιδα έχει σοβαρό πρόβλημα, κι ας το αρνούνται οι «ειδικοί»
Η ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας είναι πασιφανής εδώ και πολλά χρόνια και οι σύλλογοι οικολόγων αγωνίζονται επί δεκαετίες για τη διάσωσή της, όμως ο αγώνας τους δεν εισακούεται από τους δημόσιους φορείς.
Η Βεγορίτιδα έχει σοβαρό πρόβλημα, κι ας το αρνούνται οι «ειδικοί»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καθαρίζουν το ρέμα... αναρμοδίως
«Καθαρίζει» το ρέμα στον Δενδροπόταμο με δικά της έξοδα και... λερώνει την αξιοπιστία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η ΕΥΑΘ! Περίπου δύο μήνες θα χρειαστούν για τον καθαρισμό του ρέματος και την...
Καθαρίζουν το ρέμα... αναρμοδίως
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Φυτρώνει» συνεργείο στο Δέλτα του Αξιού
Τελικά, περιβαλλοντικό πάρκο ή βιομηχανική περιοχή το Δέλτα του Αξιού; Εννιά χρόνια μετά την απόπειρα ανέγερσης αποθήκης μαμούθ 12 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων μέσα στο χαρακτηρισμένο «εθνικό πάρκο» και άλλου...
«Φυτρώνει» συνεργείο στο Δέλτα του Αξιού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τετελεσμένη αρνησιδικία!
Δεκαεπτά χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τα 45άρια των αδελφών Ψωμιάδη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έδωσε και έκτη αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης.
Τετελεσμένη αρνησιδικία!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κούρεμα» περιβαλλοντικού προστίμου κατά... 95%!
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων, που μείωσε δραστικά το πρόστιμο για παράνομες αποψιλώσεις και διάνοιξη δρόμου σε περιοχή Natura 2000 της Ζακύνθου.
«Κούρεμα» περιβαλλοντικού προστίμου κατά... 95%!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας