• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%

Στην φωτό παραπάνω είναι μία πιθανή επαναχάραξη μετά και την απόφαση του ΣΤΕ, ενώ με μπλε βλέπουμε το κομμάτι που έχει κατοχυρώσει η ιδιώτης ως οικοδομήσιμο εξαιτίας του ΦΕΚ36.

Αγώνας για να σωθεί η παραλία στην Ερεσό

 • A-
 • A+
Κάτοικοι εναντιώνονται σε προσπάθεια χτισίματος της μοναδικής σε φυσική ομορφιά παραλίας.

Στην Ερεσό της Λέσβου τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί ένας περιβαλλοντικός - κοινωνικός αγώνας πρωτόγνωρος για τον τόπο.

Η «πρωτοβουλία υπεράσπισης της παραλίας-αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού» έχει ξεκινήσει τον αγώνα της κόντρα στην προσπάθεια χτισίματος της.

Μίας παραλίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο «περιουσιακό στοιχείο» της κοινότητας αφού η φυσική της ομορφιά δίνει ζωή στην οικονομία της περιοχής.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία το κομμάτι της παραλίας που διεκδικείται από την ιδιώτη για χτίσιμο βρίσκεται δίπλα ακριβώς, και μέρος αυτού μέσα σε προστατευόμενο νησιωτικό υγρότοπο.

Το ιστορικό

Όπως το παρουσιάζει η «πρωτοβουλία υπεράσπισης της παραλίας-αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού»

Το 2012 δημιουργήθηκε το λεγόμενο ΦΕΚ36 που αφορά την παραλία της Σκάλας Ερεσού. Το συγκεκριμένο ΦΕΚ περιλάμβανε σειρά παρατυπιών, όπως το γεγονός ότι οι γραμμές αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού είχαν τοποθετηθεί πάνω στο καλοκαιρινό κυματάκι. Την ώρα που ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι την κόκκινη γραμμή παραλίας την ορίζει η φύση, και μπαίνει στο υψηλότερο σημείο που φτάνει το χειμέριο κύμα, δηλαδή το αλμυρό νερό. Επίσης ο νόμος ορίζει ότι η κίτρινη γραμμή παραλίας μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και 50 μέτρα ψηλότερα από την πρώτη. Με τις παρατυπίες του ΦΕΚ36 αυτές ο ιδιώτης που θέλει να χτίσει την παραλία κατάφερε να κάνει το οικόπεδο του - και μεγάλο κομμάτι της παραλίας του χωριού, άρτιο και οικοδομήσιμο εν μία νυχτί!

Το 2016 όταν η ιδιώτης έριξε τσιμεντάκι πάνω στην παραλία και στο κομμάτι που διεκδικεί, τότε άνθρωποι που χωριού άρχισαν να ψάχνουν τι έχει συμβεί, καθώς μέχρι τότε δεν είχε ποτέ κανένας ενημερώσει την κοινότητα για το ΦΕΚ36. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν ο τότε δήμος Λέσβου να προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας ενάντια στην λαθεμένη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. Ο Δήμος Λέσβου προσέφυγε στο ΣΤΕ στις 14.2.2018 τελικά.

Το 2019 και μετά την διάσπαση του Δήμου Λέσβου, ο νέο ιδρυθέν δήμος Δυτικής Λέσβου με απόφαση του στήριξε και συνέχισε την ένσταση στο ΣΤΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίκασε την υπόθεση στις 10.6.2020 και έκτοτε όλοι περιμένουν την απόφαση του. Η απόφαση του ΣΤΕ είναι κομβικής σημασίας για την κοινότητα καθώς αν ανεβάσει τις γραμμές εκεί που ορίζει ο νόμος διορθώνοντας τις παρατυπίες του ΦΕΚ36, τότε μεγάλο κομμάτι της παραλίας θα επιστρέψει στην κοινότητα μας ως δημόσιο αγαθό, ενώ σχεδόν όλο από το οικόπεδο που θα μείνει στην ιδιώτη δεν θα είναι πια οικοδομήσιμο καθώς θα έχει μπει επίσης εντός παλαιού αιγιαλού.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της παραλίας εντάθηκε το καλοκαίρι του 2021 και συντονίζεται από τους ανθρώπους που δημιούργησαν την Πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας - αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού μαζί και με πολλούς άλλους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά και βοηθάνε πολύμορφα.

«Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος, είναι αγώνας υπεράσπισης της περιβαλλοντικής κληρονομιάς της κοινότητας μας αλλά και αγώνας για την διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης της, καθώς χωρίς παραλία η οικονομία θα πληγεί ανεπανόρθωτα οδηγώντας και άλλα νέα παιδιά στο να αναζητήσουν εργασία αλλού» αναφέρουν από την Πρωτοβουλία αντιστεκόμενοι «στο νέο νομοσχέδιο Γεωργιάδη που με τις ''στρατηγικές επενδύσεις'' στρώνει το κόκκινο χαλί στην καταστροφή όλων των παραλιών της χώρας από ιδιώτες και μεγάλα συμφέροντα».


► Εκτός από τις κινηματικές διαδικασίες τρέχουν παράλληλα και νομικές. Το 2016 όταν η ιδιώτης έριξε τσιμεντάκι πάνω στην παραλία και στο κομμάτι που διεκδικεί, τότε άνθρωποι που χωριού άρχισαν να ψάχνουν τι έχει συμβεί. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν ο τότε δήμος Λέσβου να προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας ενάντια στην λαθεμένη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. Ο Δήμος Λέσβου προσέφυγε στο ΣΤΕ στις 14.2.2018 τελικά.

Το 2019 και μετά την διάσπαση του Δήμου Λέσβου, ο νέο ιδρυθέν δήμος Δυτικής Λέσβου με απόφαση του στήριξε και συνέχισε την ένσταση στο ΣΤΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίκασε την υπόθεση στις 10.6.2020 και έκτοτε όλοι περιμένουν την απόφαση του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τσιμέντο να γίνει και η Ερεσός
Ιδιοκτήτρια παραθαλάσσιου οικοπέδου απειλεί να χτίσει στην πιο διάσημη παραλία της Λέσβου, εκμεταλλευόμενη παράλογο ΦΕΚ του 2012 ● Εντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους ● Αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ.
Τσιμέντο να γίνει και η Ερεσός
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Γαλάζιες Σημαίες» σε 395 ελληνικές ακτές
Για μία ακόμη χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης των χωρών με τις περισσότερες καθαρές ακτές, όπως αυτή διαμορφώνεται από την απονομή των βραβείων «Γαλάζιας Σημαίας». Το βραβείο...
«Γαλάζιες Σημαίες» σε 395 ελληνικές ακτές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ερεσός δεν είναι μόνη της
Δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου τάσσονται υπέρ της παραμονής της παραλίας «Αφεντέλη» ως δημόσιο αγαθό.
Η Ερεσός δεν είναι μόνη της
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ματαιώνεται η εκμετάλλευση του «ιδιωτικού» δάσους της Βαλανιδορράχης
Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι έχασαν τον τίτλο ιδιοκτησίας, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ στη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου και Υποθηκοφυλακείων της Τουρκίας.
Ματαιώνεται η εκμετάλλευση του «ιδιωτικού» δάσους της Βαλανιδορράχης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εδωσαν σε ιδιώτες το δάσος της Βαλανιδορράχης
Το δάσος επιδικάστηκε σε ιδιώτες με βάση δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν επί αγωγής διανομής του, με τις οποίες έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί των ιδιωτών που εμφανίστηκαν ως «συγκύριοι» οθωμανικών τίτλων.
Εδωσαν σε ιδιώτες το δάσος της Βαλανιδορράχης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Απόνερα» από το παράνομο έργο στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας
Ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου αποφάσισε να θυσιάσει 36 δέντρα και 13 μεγάλους θάμνους που είχαν γλιτώσει από τη φωτιά, ενώ οι επιπτώσεις στη γεωμορφολογία του τοπίου και το οικοσύστημα είναι ανυπολόγιστες.
«Απόνερα» από το παράνομο έργο στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας