• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 6.6°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 11.2°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 5.1°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 8.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.4°C / 9.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.4°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 1.6°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  0 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 6.7°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  58%

Συγκεντρωμένα αυτοκίνητα για τους αγώνες ταχύτητας πέρσι μέσα στο δάσος της Φολόης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απανωτές περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στη Δυτική Πελοπόννησο

 • A-
 • A+
Εγιναν και φέτος αγώνες ράλι στην περιοχή Natura 2000 του δάσους Φολόης, παρά τις αντιρρήσεις του αρμόδιου φορέα διαχείρισης. ● Αγώνες σκι στη λίμνη Καϊάφα σε απαγορευμένη περίοδο. ● Καρκινοβατούν τα έργα αποκατάστασης στη λουρονησίδα του Κοτυχίου.

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, παρ’ όλο τον σάλο που είχε ξεσπάσει πέρυσι, έγραψαν και φέτος οι διοργανωτές του 42ου Ολυμπιακού Ράλι Αυτοκινήτων τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου να μη χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 στο δάσος της Φολόης.

Διοργανωτής του αγώνα ήταν το αθλητικό σωματείο Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου (ΑΟΛΑΠ) και συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Πύργου και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, αν και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης «Η διεξαγωγή του 42ου Ολυμπιακού Ράλι, και ειδικά όσον αφορά την Ειδική Διαδρομή της Φολόης που εμπίπτει σε περιοχή Natura 2000, δεν είναι συμβατή δραστηριότητα με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην προστατευόμενη περιοχή και προτείνεται να εξεταστεί από τους διοργανωτές εναλλακτική διαδρομή η οποία να βρίσκεται εκτός περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000».

Παρ’ ότι η γνωμοδότηση του φορέα κοινοποιήθηκε στο Δασαρχείο Πύργου, στην Αστυνομία αλλά και στους διοργανωτές του, ο αγώνας έγινε κανονικά ενώ στην ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρθηκε προκλητικά πως «…δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το 42ο Ολυμπιακό Ράλι η πανέμορφη ειδική διαδρομή της Φολόης, μήκους 13,01 χιλιομέτρων, που θα διεξαχθεί δύο φορές».

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας καταγγέλλει τόσο τους διοργανωτές όσο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αγνόησαν τη γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης και κουρέλιασαν για ακόμα μια φορά την περιβαλλοντική προστασία του δάσους της Φολόης, στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Ηλείας.

Και καθώς η δραστηριότητα αυτή δεν συνάδει με προστατευόμενη περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura, η ΟΙΚΙΠΑ θα προσφύγει σε ευρωπαϊκά όργανα για την επιβολή της νομιμότητας και την αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων περιστατικών.

● Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στη δυτική Πελοπόννησο δεν περιορίζονται μόνο στο δάσος της Φολόης. Από τις 29 έως 31 Οκτωβρίου διεξήχθησαν αγώνες σκι στη λίμνη Καϊάφα σε μια περίοδο που ήταν γεμάτη με πουλιά και είχε ξεκινήσει η φθινοπωρινή μετανάστευση. Αυτή τη φορά χωρίς να υπάρξει η επιβεβλημένη από τον νόμο γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης.

Κι αυτό διότι, είτε λόγω αδικαιολόγητης αδιαφορίας είτε λόγω σκοπούμενης απουσίας για να μη λαμβάνονται κάποιες «ενοχλητικές αποφάσεις», η μη συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου στις συνεδριάσεις του, κυρίως των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δημοτικής και περιφερειακής), δεν επέτρεπε τη λήψη αποφάσεων για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα. Από τα 11 μέλη, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. παίρνουν μέρος μετά βίας 6 για να υπάρχει η απαιτούμενη από τον νόμο απαρτία. Ωστόσο, οι δύο τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. στα μέσα Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου δεν πραγματοποιήθηκαν, αφού παραβρέθηκαν μόνο 4 και 3 μέλη, αντίστοιχα.

Ετσι, για τους αγώνες σκι στη λίμνη Καϊάφα υπήρξε μόνο αρνητική απάντηση του προέδρου του φορέα στην οποία αναφερόταν ότι «σύμφωνα με όρο της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) έχει ήδη καλυφθεί το επιτρεπόμενο χρονικό όριο για τη διεξαγωγή αγώνων για τη φετινή χρονιά».

Ωστόσο, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δημήτριος Νικολακόπουλος, ενέκρινε τη διεξαγωγή των αγώνων σκι σε μια περίοδο που, πέραν της απαγόρευσης που θέτει η ΑΕΠΟ, προκάλεσε έντονη όχληση στην ορνιθοπανίδα.

Η λουρονησίδα του Κοτυχίου

● Ακόμα ένα θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στην περιοχή αφορά την προσωρινή αποκατάσταση της λουρονησίδας του Κοτυχίου με χωματουργικές εργασίες, έπειτα από την πρόσφατη καταστροφή της (για ακόμη μια φορά) από τις καιρικές συνθήκες και την επαπειλούμενη απώλεια της ιχθυοπαραγωγής του διβαριού.

Το αίτημα έχει διατυπωθεί από τον Δήμο Ανδραβίδας και τον εκεί αλιευτικό συνεταιρισμό που ζήτησαν παρέμβαση χωρίς μελέτη και αδειοδότηση, όπως επιβάλλει η περιβαλλοντική νομοθεσία, λόγος για τον οποίο ο φορέας διαχείρισης εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση για τις εργασίες.

Εντούτοις, αναδείχτηκε η παθογένεια της περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας μας, αλλά και οι ευθύνες του τοπικού Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Κι αυτό διότι, 11 ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο σπάσιμο της λουρονησίδας του Κοτυχίου, που διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα από την ανοιχτή θάλασσα, τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ανέθεσε την εκπόνηση σχετικής μελέτης στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών -η οποία παραδόθηκε το 2015-, πίεσε για την οριοθέτηση του αιγιαλού -μια διαδικασία που κράτησε 5 χρόνια (2012-2017)- και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης της λουρονησίδας.

Ωστόσο, καθώς ο Φορέας δεν μπορεί να εκπονήσει την προαπαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απευθύνθηκε δύο φορές στον τοπικό Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, που απάντησε ότι η τεχνική υπηρεσία του αδυνατεί να την εκπονήσει. Τον περασμένο Απρίλιο απηύθυνε το ίδιο αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία δεν απάντησε ποτέ. Ετσι, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ματαιώνεται η εκμετάλλευση του «ιδιωτικού» δάσους της Βαλανιδορράχης
Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι έχασαν τον τίτλο ιδιοκτησίας, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ στη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου και Υποθηκοφυλακείων της Τουρκίας.
Ματαιώνεται η εκμετάλλευση του «ιδιωτικού» δάσους της Βαλανιδορράχης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εδωσαν σε ιδιώτες το δάσος της Βαλανιδορράχης
Το δάσος επιδικάστηκε σε ιδιώτες με βάση δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν επί αγωγής διανομής του, με τις οποίες έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί των ιδιωτών που εμφανίστηκαν ως «συγκύριοι» οθωμανικών τίτλων.
Εδωσαν σε ιδιώτες το δάσος της Βαλανιδορράχης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
Ανακλήθηκε, λόγω της κατακραυγής που προκάλεσε, το κάλεσμα του Δασαρχείου Πεντέλης για... μαζική θήρα αγριογούρουνων και η λύση που προκρίνεται είναι η παγίδευση και μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες περιοχές.
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μέχρι τις 20 Αυγούστου η απαγόρευση προσέγγισης σε περιοχές Νatura και δάση
Για άλλη μία εβδομάδα παρατείνεται η απαγόρευση διέλευσης ή παραμονής σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, όπως προβλέπει η ΠΝΠ που τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά στις 5 Αυγούστου.
Μέχρι τις 20 Αυγούστου η απαγόρευση προσέγγισης σε περιοχές Νatura και δάση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναδάσωση; Ποια αναδάσωση;
Μία μόλις ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα κριθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, ανακλήθηκε η απόφαση για αναδάσωση έκτασης που είχε καεί το 2012 στον Δήμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.
Αναδάσωση; Ποια αναδάσωση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας