• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 21.3°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  3 BF
  52%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.6°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.4°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 20.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  42%

Συγκεντρωμένα αυτοκίνητα για τους αγώνες ταχύτητας πέρσι μέσα στο δάσος της Φολόης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απανωτές περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στη Δυτική Πελοπόννησο

 • A-
 • A+
Εγιναν και φέτος αγώνες ράλι στην περιοχή Natura 2000 του δάσους Φολόης, παρά τις αντιρρήσεις του αρμόδιου φορέα διαχείρισης. ● Αγώνες σκι στη λίμνη Καϊάφα σε απαγορευμένη περίοδο. ● Καρκινοβατούν τα έργα αποκατάστασης στη λουρονησίδα του Κοτυχίου.

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, παρ’ όλο τον σάλο που είχε ξεσπάσει πέρυσι, έγραψαν και φέτος οι διοργανωτές του 42ου Ολυμπιακού Ράλι Αυτοκινήτων τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου να μη χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 στο δάσος της Φολόης.

Διοργανωτής του αγώνα ήταν το αθλητικό σωματείο Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου (ΑΟΛΑΠ) και συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Πύργου και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, αν και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης «Η διεξαγωγή του 42ου Ολυμπιακού Ράλι, και ειδικά όσον αφορά την Ειδική Διαδρομή της Φολόης που εμπίπτει σε περιοχή Natura 2000, δεν είναι συμβατή δραστηριότητα με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην προστατευόμενη περιοχή και προτείνεται να εξεταστεί από τους διοργανωτές εναλλακτική διαδρομή η οποία να βρίσκεται εκτός περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000».

Παρ’ ότι η γνωμοδότηση του φορέα κοινοποιήθηκε στο Δασαρχείο Πύργου, στην Αστυνομία αλλά και στους διοργανωτές του, ο αγώνας έγινε κανονικά ενώ στην ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρθηκε προκλητικά πως «…δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το 42ο Ολυμπιακό Ράλι η πανέμορφη ειδική διαδρομή της Φολόης, μήκους 13,01 χιλιομέτρων, που θα διεξαχθεί δύο φορές».

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας καταγγέλλει τόσο τους διοργανωτές όσο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αγνόησαν τη γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης και κουρέλιασαν για ακόμα μια φορά την περιβαλλοντική προστασία του δάσους της Φολόης, στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Ηλείας.

Και καθώς η δραστηριότητα αυτή δεν συνάδει με προστατευόμενη περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura, η ΟΙΚΙΠΑ θα προσφύγει σε ευρωπαϊκά όργανα για την επιβολή της νομιμότητας και την αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων περιστατικών.

● Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στη δυτική Πελοπόννησο δεν περιορίζονται μόνο στο δάσος της Φολόης. Από τις 29 έως 31 Οκτωβρίου διεξήχθησαν αγώνες σκι στη λίμνη Καϊάφα σε μια περίοδο που ήταν γεμάτη με πουλιά και είχε ξεκινήσει η φθινοπωρινή μετανάστευση. Αυτή τη φορά χωρίς να υπάρξει η επιβεβλημένη από τον νόμο γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης.

Κι αυτό διότι, είτε λόγω αδικαιολόγητης αδιαφορίας είτε λόγω σκοπούμενης απουσίας για να μη λαμβάνονται κάποιες «ενοχλητικές αποφάσεις», η μη συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου στις συνεδριάσεις του, κυρίως των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δημοτικής και περιφερειακής), δεν επέτρεπε τη λήψη αποφάσεων για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα. Από τα 11 μέλη, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. παίρνουν μέρος μετά βίας 6 για να υπάρχει η απαιτούμενη από τον νόμο απαρτία. Ωστόσο, οι δύο τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. στα μέσα Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου δεν πραγματοποιήθηκαν, αφού παραβρέθηκαν μόνο 4 και 3 μέλη, αντίστοιχα.

Ετσι, για τους αγώνες σκι στη λίμνη Καϊάφα υπήρξε μόνο αρνητική απάντηση του προέδρου του φορέα στην οποία αναφερόταν ότι «σύμφωνα με όρο της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) έχει ήδη καλυφθεί το επιτρεπόμενο χρονικό όριο για τη διεξαγωγή αγώνων για τη φετινή χρονιά».

Ωστόσο, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δημήτριος Νικολακόπουλος, ενέκρινε τη διεξαγωγή των αγώνων σκι σε μια περίοδο που, πέραν της απαγόρευσης που θέτει η ΑΕΠΟ, προκάλεσε έντονη όχληση στην ορνιθοπανίδα.

Η λουρονησίδα του Κοτυχίου

● Ακόμα ένα θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στην περιοχή αφορά την προσωρινή αποκατάσταση της λουρονησίδας του Κοτυχίου με χωματουργικές εργασίες, έπειτα από την πρόσφατη καταστροφή της (για ακόμη μια φορά) από τις καιρικές συνθήκες και την επαπειλούμενη απώλεια της ιχθυοπαραγωγής του διβαριού.

Το αίτημα έχει διατυπωθεί από τον Δήμο Ανδραβίδας και τον εκεί αλιευτικό συνεταιρισμό που ζήτησαν παρέμβαση χωρίς μελέτη και αδειοδότηση, όπως επιβάλλει η περιβαλλοντική νομοθεσία, λόγος για τον οποίο ο φορέας διαχείρισης εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση για τις εργασίες.

Εντούτοις, αναδείχτηκε η παθογένεια της περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας μας, αλλά και οι ευθύνες του τοπικού Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Κι αυτό διότι, 11 ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο σπάσιμο της λουρονησίδας του Κοτυχίου, που διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα από την ανοιχτή θάλασσα, τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ανέθεσε την εκπόνηση σχετικής μελέτης στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών -η οποία παραδόθηκε το 2015-, πίεσε για την οριοθέτηση του αιγιαλού -μια διαδικασία που κράτησε 5 χρόνια (2012-2017)- και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης της λουρονησίδας.

Ωστόσο, καθώς ο Φορέας δεν μπορεί να εκπονήσει την προαπαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απευθύνθηκε δύο φορές στον τοπικό Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, που απάντησε ότι η τεχνική υπηρεσία του αδυνατεί να την εκπονήσει. Τον περασμένο Απρίλιο απηύθυνε το ίδιο αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία δεν απάντησε ποτέ. Ετσι, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μοτοκρός σε... οικοσυστήματα
Καταγγελίες από περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις για τον αγώνα μοτοσικλετών «Olympia Rally» που διεξάγεται σε ευαίσθητες περιοχές «Φυσικού Κάλλους» και NATURA στην Πελοπόννησο.
Μοτοκρός σε... οικοσυστήματα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υπό απειλή η Τιθορέα
Η υδροληψία και ο αμμοσυλλέκτης του υδροηλεκτρικού σταθμού θα βρίσκονται στην προστατευόμενη περιοχή Natura εντός των ορίων του χαρακτηρισμένου Εθνικού Πάρκου Παρνασσού.
Υπό απειλή η Τιθορέα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Είδη υπό εξαφάνιση αφανίζονται από τζιπ και μοτοκρός
Στο οροπέδιο της Βερλίγκας αναπτύσσονται σπάνια είδη φυτών, τα οποία έχουν προσαρμοστεί και επιβιώνουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες των μεγάλων υψομέτρων.
Είδη υπό εξαφάνιση αφανίζονται από τζιπ και μοτοκρός
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα «Άγραφα απάτητα βουνά» είναι μια κοροϊδία
Οι δυσπρόσιτες περιοχές που εντάχθηκαν στην Υπουργική Απόφαση «προστατεύονταν ήδη από τη φύση τους», τονίζει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.
Τα «Άγραφα απάτητα βουνά» είναι μια κοροϊδία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πώς φτάσαμε στη μεγάλη οικολογική καταστροφή
Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο και κατέγραψε την εικόνα της καταστροφής αλλά και την αγωνία των ανθρώπων που για δεκαετίες ζουν και εργάζονται στον Εθνικό Δρυμό της Δαδιάς.
Πώς φτάσαμε στη μεγάλη οικολογική καταστροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας