• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.2°C / 27.4°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 25.9°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.5°C
  0 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 21.8°C / 27.9°C
  0 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 21.2°C / 25.7°C
  4 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  3 BF
  64%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 24.5°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.2°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραβάσεις «βουνό» στο Τύμπανο

 • A-
 • A+
Το Δασαρχείο Μουζακίου ζήτησε τη διακοπή των εργασιών για την κατασκευή αιολικού σταθμού στο όρος Τύμπανο, μέχρι την πλήρη συμμόρφωση με τους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς διαπιστώθηκαν κατά συρροή παραβάσεις. ● Πρόκειται για την τρίτη διακοπή του έργου από το 2019.

Τη διακοπή της λειτουργίας της προσωρινής μονάδας παρασκευής σκυροδέματος, μέχρι και την πλήρη συμμόρφωση με τους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την κατασκευή του αιολικού σταθμού στο διάσελο του όρους Τύμπανο Αργιθέας στη θέση «Αέρας-Αφεντικό», ζήτησε από την εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες το αρμόδιο Δασαρχείο Μουζακίου.

Παράλληλα, ύστερα από σχετικούς ελέγχους διαπιστώθηκαν διαφοροποιήσεις στον τεχνικό σχεδιασμό του έργου, σε σχέση με όσα καθορίζονται στην απόφαση περιβαλλοντικής του αδειοδότησης, με την εγκατάσταση δεύτερου σιλό 70 τόνων αντί του ενός αδειοδοτημένου, για τις οποίες απαιτείται έγκριση, κατόπιν υποβολής και αξιολόγησης Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) από τους αρμοδίους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έγκριση δεν εξασφαλίστηκε, με αποτέλεσμα η έναρξη των αντίστοιχων εργασιών να μην είναι δυνατή κατά τον νόμο.

Η εταιρεία κλήθηκε, επίσης, να προβεί στην εξασφάλιση κάθε άλλης απαιτούμενης άδειας από τις αρμόδιες αρχές για επιμέρους εργασίες, κάτι για το οποίο, όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο του δασαρχείου, φέρει η ίδια ακέραιη την ευθύνη, ενώ τονίζεται πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα εφαρμοστούν πλήρως οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για την τρίτη διακοπή των εργασιών για την κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού και πάλι έπειτα από τις καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, που αποτέλεσαν την αφορμή να διαπιστωθούν οι προαναφερόμενες παραβάσεις.

Η πρώτη διακοπή έγινε τον Μάιο του 2019, όταν η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες στο συγκεκριμένο αιολικό χωρίς όλες τις απαραίτητες άδειες, όπως διαπίστωσε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Καρδίτσας, ενώ της επιβλήθηκε και πρόστιμο από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η απόφαση του οποίου επικυρώθηκε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Μετά την καταγγελία του Δικτύου, η εταιρεία αναδιπλώθηκε και έκανε νέα μελέτη για ανανέωση και τροποποίηση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), ώστε να νομιμοποιήσει το έργο.

Η δεύτερη διακοπή έγινε τον Ιούλιο του 2020 όταν πάλι, κατά παράβαση αυτή τη φορά της νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ξεκίνησε εργασίες χωρίς να έχει λάβει ως όφειλε νέο πρωτόκολλο εγκατάστασης από το Δασαρχείο Μουζακίου. Για τις εργασίες αυτές το Δασαρχείο Μουζακίου εξέδωσε πρωτόκολλο μήνυσης το οποίο διαβίβασε στην Εισαγγελία Καρδίτσας και διατάχθηκε έρευνα, ο φάκελος της οποίας δεν έχει κλείσει.

Εν τούτοις, παρά τις βεβαιωμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες παραβάσεις και αυθαιρεσίες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο διευθυντής του έργου, Δημήτρης Βασιλάκης, σε επιστολή του προς το Δασαρχείο Μουζακίου και αρμόδιους φορείς, διατυπώνοντας τις απόψεις της εταιρείας για τα τελευταία καταγγελλόμενα, εκτόξευσε κατηγορίες προς τα μέλη του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων αποκαλώντας τους εμπαθείς συκοφάντες.

Οπως ανέφερε, «δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω φορέας προβαίνει σε αβάσιμες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες εναντίον της εταιρείας μας στην προσπάθειά του να υπονομεύσει την κατασκευή του αιολικού πάρκου.

Προσπαθεί με τη δράση του να επιβραδύνει την επένδυση της εταιρείας μας και να αποστερήσει από το κοινωνικό σύνολο μια σημαντική ποσότητα “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας». Και προειδοποιούσε ότι η καταγγελία «με εντελώς έωλα επιχειρήματα και αυθαίρετα συμπεράσματα επιδιώκει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δήθεν η εταιρεία μας παραβιάζει το κανονιστικό πλαίσιο και τον νόμο.

Η προσπάθεια αυτή εκφεύγει κατά πολύ του καλώς νοούμενου και απόλυτα θεμιτού ενδιαφέροντος των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και την εν γένει τήρηση των νόμων και αγγίζει πλέον τα όρια της δυσφήμησης». Και σε άλλο σημείο ο διευθυντής της εταιρείας έκανε λόγο για «εμπαθή απόπειρα δυσφήμησης».

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας, ως πολίτες περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, να φροντίζουμε ώστε ένα έργο που υποτίθεται γίνεται για να “σώσει” το περιβάλλον να εκτελείται επίσης με σεβασμό προς το περιβάλλον και να είναι υποδειγματικό ως προς την τήρηση της νομιμότητας. Βέβαια πόσο φιλικό στο περιβάλλον είναι ένα έργο που επεμβαίνει σε αδιατάραχτη ορεινή φύση-καταφύγιο της βιοποικιλότητας, διανοίγει υπερμεγέθεις δρόμους ισοπεδώνοντας κορυφογραμμές, ταπεινώνει κορυφές κάνοντάς τες πλατείες, εκχερσώνει τα αλπικά λιβάδια, κατασκευάζει κτίρια με πρανές 25 μέτρα, είναι άλλο θέμα, γιατί δυστυχώς αυτά έχουν αδειοδοτηθεί από την πολιτεία, για να βοηθηθεί η εταιρεία να υλοποιήσει το “περιβαλλοντικό” της έργο», ανταπάντησε το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων.

«Αντί, λοιπόν, για τα υποσχόμενα “ανταποδοτικά”, “αντισταθμιστικά” ή και κάθε άλλου είδους καθρεφτάκια και αντί των “ήπιων επεμβάσεων”, για τις οποίες διαβεβαίωναν την τοπική κοινωνία οι υπεύθυνοι του έργου αλλά και διάφοροι άλλοι τοπικοί “παράγοντες”, βρισκόμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές καταστροφές και με δέσμευση του απαραίτητου για την τοπική μας οικονομία φυσικού πλούτου, πολλές από τις οποίες οφείλονται σε αυθαίρετες ενέργειες και παραβάσεις της νομοθεσίας και των σε εκτέλεση αυτής κανονιστικών αποφάσεων. Καταστροφές και δεσμεύσεις που με τίποτα δεν αντισταθμίζονται με μερικές χιλιάδες ευρώ για "συντήρηση βιβλιοθηκών και μουσείων" ή με τη "χαλικόστρωση" (εν έτει 2021!) επαρχιακών δρόμων με υλικό από τα μπάζα του έργου ή με δυο ποτά παραπάνω (για μόλις λίγους, βέβαια, μήνες) στα καφενεία κάποιων από τα χωριά μας», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι την 1η Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση στο ΣτΕ αίτησης ακύρωσης, που έχει ασκηθεί κατά της απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Απάτητα Βουνά» μόλις το 1% των ορεινών εκτάσεων
Οι έξι Περιοχές Aνευ Δρόμων που ανακοινώθηκαν και αντιστοιχούν περίπου στο 1% του συνόλου των ορεινών εκτάσεων δεν αρκούν για την προστασία του φυσικού αποθέματος και της βιοποικιλότητας.
«Απάτητα Βουνά» μόλις το 1% των ορεινών εκτάσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επίπλαστο ενδιαφέρον για τη σωτηρία του βουνού
Η καταχώριση στο τέλος, με αστερίσκο, ζητούσε να προχωρήσει η κατασκευή τελεφερίκ από τη λίμνη Πλαστήρα έως τη Νιάλα Αγράφων... «Δεν έχει τεθεί και ούτε τίθεται τέτοιο θέμα», διαβεβαίωσε την «Εφ.Συν.» ο...
Επίπλαστο ενδιαφέρον για τη σωτηρία του βουνού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρών με ωμή πολιτική παρέμβαση, απών στις εξηγήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος
Η επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη αφορά στον προσωπικό ρόλο του Κωνσταντίνου Σκρέκα στην υπόθεση του αιολικού στην περιοχή Φραγκάκι στην Άνδρο.
Παρών με ωμή πολιτική παρέμβαση, απών στις εξηγήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πραξικοπηματική απόφαση για το αιολικό στην Ανδρο
Οι παραβάσεις της εταιρείας αφορούσαν την παράνομη κατάληψη τμημάτων του δικτύου παραδοσιακών προϋπαρχουσών μη αμαξιτών οδών και την κατασκευή προβλήτας επί παραλίας στη θέση Στενό.
Πραξικοπηματική απόφαση για το αιολικό στην Ανδρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απαιτούν από την κυβέρνηση βελτίωση του κλιματικού νόμου
Ανεπαρκείς θεωρούν τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δώδεκα οργανώσεις και φορείς και ζητούν να τροποποιηθεί το σχέδιο του κλιματικού νόμου.
Απαιτούν από την κυβέρνηση βελτίωση του κλιματικού νόμου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δόλιες μεθοδεύσεις για αιολικούς σταθμούς στα Ακαρνανικά όρη αδιαφορώντας για τα όρνια
Ολοι οι αιολικοί σταθμοί βρίσκονται εντός «Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά» και σε κοντινή απόσταση από την προστατευόμενη περιοχή Natura του όρους Τσέρεκας.
Δόλιες μεθοδεύσεις για αιολικούς σταθμούς στα Ακαρνανικά όρη αδιαφορώντας για τα όρνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας