• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 29.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.5°C / 30.6°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τροπολογία στο «πόδι» για το περιβάλλον

 • A-
 • A+
Αφού πρώτα το υπ. Περιβάλλοντος κατέθεσε νομοσχέδιο που καταργεί τα πρόστιμα για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις, τώρα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, έρχεται με πρόχειρη νομοθέτηση να προβλέψει νέα διαδικασία με άλλα πρόστιμα, που θα επιβάλλονται έπειτα από προειδοποιήσεις και συστάσεις...

Nέο ρεσιτάλ πρόχειρης νομοθέτησης από τους αρίστους του επιτελικού κράτους οι οποίοι, αφού με νομοσχέδιο που κατέθεσαν κατήργησαν τα πρόστιμα για ρύπανση του περιβάλλοντος, ήρθαν με τροπολογία να προβλέψουν νέα διαδικασία με άλλα πρόστιμα που επιβάλλονται, όμως έπειτα από προειδοποιήσεις και συστάσεις.

Η «Εφ.Συν.» είχε γράψει εδώ και μέρες αναλυτικά (8/10/21-«Καταργούνται τα πρόστιμα για παραβάσεις στο περιβάλλον»), όταν δηλαδή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Ακολούθησε σκληρή ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, που επεσήμαινε ότι υποβαθμίζεται ο ήδη αποδυναμωμένος ελεγκτικός ρόλος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι «μετατρέπονται σε συμβούλους περιβαλλοντικής συμμόρφωσης επιχειρήσεων και φορέων που παραβιάζουν τη νομοθεσία».

Το WWF τόνιζε ότι το περιβαλλοντικό δίκαιο στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση εφαρμογής με 29 «ανοικτές υποθέσεις», τη δεύτερη χειρότερη επίδοση κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ελέγχων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μειώνεται κάθε χρόνο, ενώ ακόμη και η γνωστή «Εκθεση Πισσαρίδη» ζητά αναβάθμιση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος.

Η σχετική συζήτηση συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ο υπουργός Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι τα πρόστιμα δεν καταργούνται, αλλά θα επιβάλλονται αφού προηγηθούν έλεγχοι στις επιχειρήσεις και τους απευθυνθούν συστάσεις και προειδοποιήσεις. Ποιο θεσμικό πλαίσιο, όμως, θα στηρίξει αυτές τις νέες διαδικασίες; Απεδείχθη ότι αυτό δεν υπήρχε μέσα στο νομοσχέδιο που καταργούσε τα πρόστιμα, αλλά προστέθηκε εκ των υστέρων με τροπολογία που κατατέθηκε τώρα. Βάσει αυτής προβλέπεται ότι σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προκαλούν ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος «επιβάλλονται τα ακόλουθα μέτρα και κυρώσεις»:

● Πλάνο διορθωτικών ενεργειών που επέχει τη θέση του μέτρου της γραπτής σύστασης, επανέλεγχος εντός προθεσμίας, προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων.

● Πρόστιμο 500 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών.

● Προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας, μετά από εισήγηση της αρμόδιας για την περιβαλλοντική επιθεώρηση αρχής.

Επίσης, οι περιβαλλοντικές παραβάσεις χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

● Χαμηλής σοβαρότητας, όπου το πρόστιμο φθάνει έως 0,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης και μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 500 και 50.000 ευρώ.

● Μέτριας σοβαρότητας, με πρόστιμο έως 1,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων και ποσά μεταξύ 10.000 και 200.000 ευρώ.

● Σημαντικής σοβαρότητας, με πρόστιμο έως το 6% των ετήσιων ακαθάριστων και ποσό μεταξύ 40.000-800.000 ευρώ.

● Πολύ σημαντικής σοβαρότητας, οπότε το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 10% των εσόδων και κυμαίνεται μεταξύ 100.000-5.000.000 ευρώ.

Στην κριτική του το WWF, πάντως, είχε ήδη αναφερθεί σε διαδικασία επιβολής κυρώσεων «πιο γραφειοκρατική και μακροχρόνια από την ισχύουσα, που επιτρέπει στον ρυπαίνοντα να συνεχίσει να ρυπαίνει και να αντιτάσσεται στους ελέγχους για πολλά χρόνια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράθυρα και... πόρτες για δόμηση εκτός σχεδίου
Δεκτές από τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Χατζηδάκη έγιναν ρυθμίσεις στο χωροταξικό νομοσχέδιο που επιτρέπουν την ανέγερση κτιρίων σε μη άρτια οικόπεδα.
Παράθυρα και... πόρτες για δόμηση εκτός σχεδίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων
Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την επαναχρησιμοποίηση της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα προκειμένου αυτή τη φορά να καίνε σκουπίδια.
Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλαστικά: απόσυρση και εκπτώσεις
Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος βάζει τέλος στην παραγωγή σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021, ενώ θεσπίζονται κίνητρα για τους καταναλωτές και τους πελάτες της εστίασης.
Πλαστικά: απόσυρση και εκπτώσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακαρπη συνάντηση για το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το περιβάλλον
Για ακόμη μία φορά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά τη συνάντηση που είχαν προχθές με τον Κώστα...
Ακαρπη συνάντηση για το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το περιβάλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθε εδάφιο και ρουσφέτι στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος
Εντεκα μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκδήλωσαν ήδη την κάθετη αντίθεσή τους με την κατάργηση πλήθους περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές που προωθείται με το νέο νομοσχέδιο του...
Κάθε εδάφιο και ρουσφέτι στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας