• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.5°C / 9.1°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.1°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 8.4°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.5°C / 6.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 8.8°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα

 • A-
 • A+
Νέες προσφυγές καταθέτουν στο ΣτΕ τρεις δήμοι και κάτοικοι ενάντια στις ανεμογεννήτριες ● Το ισχύον νομικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε το 2020, δείχνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως υπεύθυνο για τον «ποταμό» αδειών που έχουν εκδοθεί πανελλαδικά

Με αιχμές κατά των κυβερνήσεων που ορίζουν εκείνες το νομοθετικό πλαίσιο απάντησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, την ώρα που οι αντιδράσεις στο νησί φουντώνουν και κατατίθενται νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, τοποθετήθηκε αλλά δέχθηκε και ερωτήματα για την πρόσφατη επιστολή - επίπληξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα. Στην επιστολή αυτή, ο κ. Σκρέκας δήλωνε έκπληκτος για την έκδοση από τη ΡΑΕ 17 νέων αδειών αιολικών πάρκων στην Εύβοια, εκ των οποίων οκτώ στη Βόρεια Εύβοια, τρεις σε περιοχές που κάηκαν τον Αύγουστο και μία στο όρος Τελέθριο, που σώθηκε την τελευταία στιγμή από τη φωτιά.

«Δεν μπορούσαμε να ξέρουμε για τις φωτιές», είπε ο κ. Δαγούμας, υποστηρίζοντας ότι για τις συγκεκριμένες άδειες η ΡΑΕ είχε συνεδριάσει στις 15 Ιουλίου 2021 –ασχέτως του ότι οι αποφάσεις δημοσιεύθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε ότι «παγώνει» η αξιολόγηση 32 ακόμη αιτήσεων για αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 1 γιγαβάτ (1.000 μεγαβάτ), υπενθυμίζοντας ότι στην Εύβοια έχουν δοθεί ώς τώρα 130 άδειες, συνολικής ισχύος 2,5 γιγαβάτ.

Αναφερόμενος στον ποταμό αδειών που έχουν εκδοθεί όχι μόνον στην Εύβοια, αλλά πανελλαδικά (85 γιγαβάτ, ενώ προβλέπονται 10 από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο και ειδικά τον νόμο 4685/2020 (γνωστό και ως περιβαλλοντοκτόνο), που έβγαζε πολύ εύκολα Βεβαιώσεις Παραγωγής για όσους έκαναν αιτήσεις. «Η Ελλάδα είναι γεμάτη, αυτό τρομάζει, αλλά από τις άδειες θα υλοποιηθεί τελικά το 10%-20%», πρόσθεσε. Τόνισε, επίσης, ότι είναι άμεση ανάγκη να υλοποιήσει η κυβέρνηση το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ, που θα ορίζει τις προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους.

Σχετικά με τις επιπλήξεις του υπουργού Κ. Σκρέκα, ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι υπερασπίζεται τη δουλειά των στελεχών, το κύρος και την ανεξαρτησία της ΡΑΕ και απαντά χωρίς να δίνει δημοσιότητα.

Διαμαρτυρόμενοι για τη μετατροπή της Εύβοιας σε απέραντο πάρκο ανεμογεννητριών, οι Δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης - Αλιβερίου, όπως και εννέα κάτοικοι του νησιού προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου κ.λπ., με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».

Οι τρεις δήμοι στρέφονται κατά του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας», με φορέα εκτέλεσης την εταιρεία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.», και οι κάτοικοι κατά της άδειας αιολικού πάρκου στη θέση Αγριαχλαδιά του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, με φορέα την «Ενεργειακή Δυστίων Ευβοίας», συμφερόντων του ομίλου εταιρειών «ΤΕΡΝΑ». Επισημαίνουν οι προσφεύγοντες ότι στην Εύβοια παράγεται αιολική ενέργεια που ανέρχεται σε ποσοστό 40% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας σε όλη τη χώρα, παρότι η εδαφική έκταση της Εύβοιας αντιστοιχεί μόνο στο 2,7% της συνολικής εδαφικής έκτασης της χώρας μας.

Σε άλλο σημείο, αναφέρουν ότι το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο επιβαρύνει περιβαλλοντικά την Εύβοια, ενώ παραβιάζεται η αρχή της αναγκαίας ασφάλειας στην παραγωγή ενέργειας, καθώς θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση παραγωγής ενέργειας σε περιορισμένη περιοχή της χώρας. Την ίδια στιγμή, το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο αντιστρατεύεται την τοπική οικονομία καθότι υπονομεύει τη βιώσιμη οικοανάπτυξη που υπάρχει και εξελίσσεται. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν επιπρόσθετα ότι θα δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία τους, λόγω της άμεσης γειτνίασης με τις υπό κατασκευή ανεμογεννήτριες στη θέση Αγριαχλαδιά, και υπογραμμίζουν ότι είναι «ψευδής και παραπλανητική η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Οπως έλεγαν σύμβουλοι Επικρατείας, δεν αποκλείεται οι επίμαχες αιτήσεις ακύρωσης να εισαχθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βόρεια Εύβοια: Σε διάλογο καλούν πολίτες ΣΥΡΙΖΑ και Επιτροπή Μπένου
Σε εκδήλωση ανοικτού διαλόγου με τους κατοίκους καλούν την Κυριακή στη Λίμνη, Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεις. Από σήμερα η τριήμερη συνάντηση της Επιτροπής Μπένου με πολίτες στην Αγία Άννα.
Βόρεια Εύβοια: Σε διάλογο καλούν πολίτες ΣΥΡΙΖΑ και Επιτροπή Μπένου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας προσφεύγουν για τις ανεμογεννήτριες
Ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις,  με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας.
Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας προσφεύγουν για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στ. Μπένος: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια»
Αφότου έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ζήτησε ανάκληση των αδειών για ανεμογεννήτριες στα καμένα της Β. Εύβοιας, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στη ΡΑΕ, ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της...
Στ. Μπένος: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ανεξέλεγκτες αναθέσεις για αντιπλημμυρικά
Με μια πλημμύρα απευθείας αναθέσεων προωθεί η κυβέρνηση την αποκατάσταση των περιοχών που αφέθηκαν να καταστραφούν από τις πολυήμερες πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ανεξέλεγκτες αναθέσεις για αντιπλημμυρικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προειδοποιήσεις για πλημμύρες
Επιστήμονες καταγράφουν τις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης. Νέα ερωτήματα για την αποτυχία ανάσχεσης των πυρκαγιών μέτριας-χαμηλής σφοδρότητας.
Προειδοποιήσεις για πλημμύρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας