• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.1°C
  5 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.6°C
  4 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.5°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.6°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.6°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.4°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  34%

Χελώνα καρέτα καρέτα στο Θαλάσσιο Πάρκου Ζακύνθου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταλαιπωρούν τις χελώνες Καρέτα

 • A-
 • A+
Αυξημένη παραβατικότητα από τουρίστες και ιδιοκτήτες σκαφών σημειώνεται στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, ενώ οι έλεγχοι από το Λιμενικό χαρακτηρίζονται ελλιπείς.

Η τήρηση των μέτρων προστασίας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, όπου αναπαράγεται ένας από τους σημαντικότερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα στη Μεσόγειο, παραμένει ελλιπής και η παραβατικότητα αυξάνεται, καταγγέλλει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), επικαλούμενη μαρτυρίες από ντόπιους αλλά και τουρίστες.

Αν και καμία δραστηριότητα σκαφών δεν επιτρέπεται στη «Ζώνη Α», δυστυχώς επιτρέπεται στις ζώνες Β και Γ -όπου πάνω από το 70% των χελωνών συσσωρεύονται στη θαλάσσια περιοχή-, με αποτέλεσμα να προσελκύονται πάρα πολλοί τουρίστες αλλά και κολυμβητές από ιδιωτικά σκάφη. Στο λεγόμενο «turtle spot», στο οποίο μαζεύονται οι χελώνες για να τραφούν, πολλοί κολυμπούν ακριβώς πάνω από αυτές, με αποτέλεσμα, όταν προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, να μην έχουν αρκετό χώρο ώστε να μπορούν να αναδυθούν. Πολλές πανικοβάλλονται, αγχώνονται και μπορεί να πνιγούν πριν φτάσουν στην επιφάνεια.

Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν αρκετά μέτρα απόστασης μεταξύ των δυτών και των χελωνών, κάτι που δεν τηρείται. Μερικοί τις κυνηγούν, γεγονός που τους προκαλεί έντονο στρες. Η κολύμβηση με αναπνευστήρα για παρατήρηση θαλάσσιων χελωνών δεν ρυθμίζεται από τον νόμο και επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες. Επιπλέον, παρότι είναι παράνομο, κάποιοι προσπαθούν να τις ταΐσουν από άγνοια και δεδομένης της έλλειψης ελέγχων από τις Αρχές.

Τουρίστρια σε απόσταση αναπνοής από τη χελώνα.

Οσον αφορά τα μέτρα προστασίας των παραλιών ωοτοκίας, η ανθρώπινη παρουσία έχει τραγικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον αλλά και για τα ίδια τα ζώα. Παρ’ όλο που είναι παράνομο, εκατοντάδες τουρίστες αφήνουν πίσω τους καθημερινά πάρα πολλά σκουπίδια, γόπες και μικροπλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα και αποτελούν πολλές φορές την αιτία θανάτου χελωνών, μετά την κατάποσή τους. Επιπλέον, πλήθος τουριστών παίρνουν σωρούς από κοχύλια, άμμο και πέτρες χωρίς κανέναν ενδοιασμό, παρόλο που έχουν σημαντικό οικολογικό ρόλο.

Από προπέλες

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι πολλές οι μαρτυρίες από ντόπιους αλλά και τουρίστες για νεκρές χελώνες χτυπημένες από προπέλες και σκάφη. Μέλος της ΠΦΠΟ που επέβαινε σε καραβάκι που έπλεε κοντά στη Ζώνη Α, στις 20/8, αντίκρισε μια χελώνα να επιπλέει νεκρή με διαλυμένο το καβούκι της στο πάνω μέρος, προφανώς από προπέλα σκάφους. Ο καπετάνιος του σκάφους ειδοποίησε το λιμεναρχείο για το ζώο, ενώ ανέφερε στο μέλος της ΠΦΠΟ ότι αυτό είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή.

«Η συμμόρφωση με τους κανονισμούς ταχύτητας και η προστασία των περιοχών αυτών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα του Λιμενικού Σώματος του νησιού. Οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να εγγυώνται την προστασία των περιοχών αυτών με κυρώσεις στους παραβάτες και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού και κατάλληλο εξοπλισμό», επισημαίνει η ΠΦΠΟ.

Οδηγίες θα πρέπει να δοθούν στους ιδιοκτήτες των σκαφών, ενώ θα πρέπει να μοιράζονται φυλλάδια με οδηγίες στους τουρίστες πριν από τον απόπλου, ώστε να ενημερώνονται για τις απαγορεύσεις, τις προστατευόμενες ζώνες, αλλά και για τα πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης του νόμου. Χωρίς θαλάσσια φύλαξη από τον Φορέα Διαχείρισης αλλά και συστηματική παρουσία του Λιμεναρχείου, οι παραβάσεις δεν εντοπίζονται και οι παραβάτες δεν τιμωρούνται, τονίζει η Ομοσπονδία.

Με επιστολή της προς το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, τον Δήμο Ζακύνθου, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά και την αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος Αρείου Πάγου, Ολγα Σμυρλή, η ΠΦΠΟ απευθύνει έκκληση για ελέγχους και για εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δέσμευση ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους ενάντια στο παστούρωμα ζώων
Διαταγή προς όλες τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της βάρβαρης πρακτικής του παστουρώματος των ζώων.
Δέσμευση ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους ενάντια στο παστούρωμα ζώων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ταχύπλοα και τουρίστες απειλούν θανάσιμα τις θαλάσσιες χελώνες
Η ασυδοσία που διακατέχει πολλούς ιδιοκτήτες ταχύπλοων σκαφών που διαπλέουν τον Κόλπο του Λαγανά στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου έχει συνέπεια όχι μόνο την όχληση, αλλά και τον τραυματισμό των θαλάσσιων...
Ταχύπλοα και τουρίστες απειλούν θανάσιμα τις θαλάσσιες χελώνες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η καρέτα καρέτα και οι φονιάδες φονιάδες
Από ξηρά και θάλασσα οι θαλάσσιες χελώνες στη χώρα μας βρίσκονται στο στόχαστρο της ανθρώπινης ανοησίας, με αποτέλεσμα να το πληρώνουν με τη ζωή τους. Στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου, αναρίθμητα σκάφη αναψυχής...
Η καρέτα καρέτα και οι φονιάδες φονιάδες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιτακτική ανάγκη η προστασία των ιπποειδών
Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τον Ενωσιακό Κανονισμό που απαιτεί να είναι τα ιπποειδή ταυτοποιημένα και καταγεγραμμένα, ο οποίος κατά τα λοιπά είναι υποχρεωτικός σε όλη την Ευρώπη από το 2008.
Επιτακτική ανάγκη η προστασία των ιπποειδών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας