• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.8°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.0°C
  3 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 26.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  93%

Κίνδυνοι κατολισθήσεων - πλημμυρών: Ο χάρτης αποτυπώνει με χρώματα τις περιοχές όπου είναι πιο επικίνδυνες να εκδηλωθούν φαινόμενα κατολίσθησης στις πρώτες βροχές με ποτάμια λάσπης να καταλήγουν χαμηλότερα, προκαλώντας καταστροφές και απώλεια εδάφους - απαραίτητου για να αναγεννηθούν τα δάση

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθήνας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προειδοποιήσεις για πλημμύρες

 • A-
 • A+
Στην έκθεση προς το υπουργείο οι επιστήμονες συνιστούν να αποφευχθεί η διάνοιξη νέων δρόμων και οτιδήποτε συμβάλλει στη δημιουργία νέων εστιών παραγωγής φερτών υλικών ● Νέα ερωτήματα για την αποτυχία ανάσχεσης των πυρκαγιών μέτριας-χαμηλής σφοδρότητας σε περιοχές όπως Αρχαία Ολυμπία-Ηλεία

Tρίμηνο υψηλής απειλής για καταστροφικές πλημμύρες ξεκινάει στη Βόρεια Εύβοια και στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Η περαιτέρω μελέτη των δορυφορικών αποτυπώσεων δείχνει αναλυτικά τα σημεία εκείνα όπου το έδαφος κινδυνεύει να παρασυρθεί από τις πρώτες βροχές, ενώ προσθέτει και νέα ερωτήματα για την αποτυχία ανάσχεσης της φωτιάς από το υπάρχον σύστημα δασοπυρόσβεσης.

Η φωτιά που ξέσπασε στις 3 Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια και κράτησε οκτώ ημέρες, δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη που έχει συμβεί στο σύγχρονο ελληνικό κράτος αλλά και η σφοδρότερη. Ο Ισαάκ Παρχαρίδης, καθηγητής Εφαρμογών των Δεδομένων Παρατήρησης της Γης από το Διάστημα στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, μας εξηγεί τι δείχνει η σύγκριση ανάμεσα στις δορυφορικές εικόνες που αποτυπώνουν την εξέλιξη 12 πυρκαγιών. Εκεί φαίνεται ότι χαρακτηριστικά «υψηλής σφοδρότητας» εμφανίζονται μόνο στη Βόρεια Εύβοια, ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες 11 χτυπήθηκαν από φωτιές μέτριας ή και χαμηλής σφοδρότητας: «Η σφοδρότητα πυρκαγιάς είναι ένα ποσοτικό μέτρο των επιπτώσεων μιας πυρκαγιάς στο περιβάλλον, συνήθως λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επιπτώσεις στη βλάστηση όσο και τις επιπτώσεις στο έδαφος», λέει ο κ. Παρχαρίδης, προσθέτοντας ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι «το είδος και η κατάσταση της καύσιμης ύλης, η μορφολογία του ανάγλυφου καθώς και οι μετεωρολογικές συνθήκες».

Σφοδρότητα πυρκαγιών Ιούλιο - Αύγουστο 2021: Ποιες από τις πρόσφατες πυρκαγιές εξελίχθηκαν με πολύ μεγάλη σφοδρότητα (μοβ χρώμα), ποιες με χαμηλή (κίτρινο) και ποιες με ενδιάμεση. Νέα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού πυρόσβεσης προκαλεί το εύρημα ότι με χαμηλή σφοδρότητα, κάηκε τόσο μεγάλη έκταση στην Αρχαία Ολυμπία

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πώς εξηγείται, όμως, σε άλλες περιοχές, όπως σε Γορτυνία - Αρχαία Ολυμπία - Ηλεία, οι φλόγες να καταστρέφουν 170.000 στρέμματα με «χαμηλή σφοδρότητα»; Κατά τον κ. Παρχαρίδη, «οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, για παράδειγμα επιχειρησιακοί» και παραπέμπει για απαντήσεις στους δασολόγους και στο Πυροσβεστικό Σώμα, θυμίζοντάς μας τις επισημάνσεις που γίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων για την άρνηση της Πυροσβεστικής να επιχειρήσει μέσα στα δάση, καθώς όλο το βάρος έπεφτε στα εναέρια μέσα (όποτε μπορούσαν να πετάξουν) και στη μαζική εκκένωση των περιοχών για να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου εμφανίζει και έναν χάρτη με την «Εκτίμηση μοντέλου διάβρωσης εδάφους» στη Βόρεια Εύβοια. Δείχνει δηλαδή ποιες περιοχές (κόκκινα-πορτοκαλί στίγματα) διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το έδαφος από τα νερά των βροχών που θα δημιουργήσουν λασπο-χειμάρρους, παρασύροντας μαζί με το πολύτιμο χώμα και όλα τα απομεινάρια της καταστροφής.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στον ίδιο κίνδυνο αναφέρονται σε εκτενή έκθεση που διαβίβασαν στην Γενική Δ/νση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος ο δόκτωρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, και ο δασοπόνος Msc στον ίδιο φορέα, Κωνσταντίνος Καούκης. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο κ. Ξανθόπουλος εξηγεί ότι ξεκινά ένα τρίμηνο που απαιτεί δράσεις αλλά και συνεχή εγρήγορση από τους κατοίκους των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας. Στην περιοχή υποτίθεται πως έχουν ξεκινήσει κοπές δέντρων για να δημιουργηθούν κλαδοπλέγματα και κορμοδέματα με χορηγίες ιδιωτών, αλλά στην έκθεση προς το υπουργείο, οι δύο επιστήμονες συνιστούν να αποφευχθεί η διάνοιξη νέων δρόμων «για να μη δημιουργηθούν καινούργιες εστίες παραγωγής φερτών υλών», να μη μετατοπίζεται «καμένη ξυλεία διά σύρσεως» και να αποφεύγεται η υλοτομία «όπου έχουμε μαλακά εδάφη και οι κλίσεις ξεπερνούν το 50%».

«Όπου οι κάτοικοι γνώριζαν ότι το νερό στο παρελθόν μπορεί να έφτανε έως τα κράσπεδα, ας είναι προετοιμασμένοι ότι μπορεί το επόμενο διάστημα να μπαίνει μέσα στα σπίτια και ας λάβουν τα μέτρα τους», λέει ο κ. Ξανθόπουλος προσθέτοντας ότι πράσινο (π.χ. θάμνοι) έχει αρχίσει να ξαναφυτρώνει στα καμένα αλλά για μεγάλο διάστημα δεν θα είναι τόσο ώστε να συγκρατεί το έδαφος. Όσο για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, αυτά «μπορούν να ανταποκριθούν για τον σκοπό που γίνονται, υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος βροχής που θα δεχτούν ανά επεισόδιο δεν θα ξεπεράσει τις δυνατότητες συγκράτησης που έχει κάθε μία ανάλογα με τις εδαφικές συνθήκες της».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βόρεια Εύβοια: Σε διάλογο καλούν πολίτες ΣΥΡΙΖΑ και Επιτροπή Μπένου
Σε εκδήλωση ανοικτού διαλόγου με τους κατοίκους καλούν την Κυριακή στη Λίμνη, Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεις. Από σήμερα η τριήμερη συνάντηση της Επιτροπής Μπένου με πολίτες στην Αγία Άννα.
Βόρεια Εύβοια: Σε διάλογο καλούν πολίτες ΣΥΡΙΖΑ και Επιτροπή Μπένου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ανεξέλεγκτες αναθέσεις για αντιπλημμυρικά
Με μια πλημμύρα απευθείας αναθέσεων προωθεί η κυβέρνηση την αποκατάσταση των περιοχών που αφέθηκαν να καταστραφούν από τις πολυήμερες πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ανεξέλεγκτες αναθέσεις για αντιπλημμυρικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελάτε να δείτε πώς άφησαν επίτηδες τη βόρεια Εύβοια να καεί
Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο» ανέβηκε στο YouTube και αποδεικνύει, συγκλονιστικά, εξοργιστικά θα έλεγα, πώς άφησαν τη βόρεια Εύβοια να καεί, πέρυσι τον Αύγουστο.
Ελάτε να δείτε πώς άφησαν επίτηδες τη βόρεια Εύβοια να καεί
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα
Νέες προσφυγές καταθέτουν στο ΣτΕ τρεις δήμοι και κάτοικοι ενάντια στις ανεμογεννήτριες ● Το ισχύον νομικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε το 2020, δείχνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως υπεύθυνο για τον «ποταμό»...
Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» λέει η Πρωτοβουλία Αγώνα Β. Εύβοιας
Ολιγωρία, απουσία σοβαρού σχεδίου ανασυγκρότησης, ατιμωρησία και φαγοπότι ημετέρων καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αγώνα Β. Εύβοιας, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» λέει η Πρωτοβουλία Αγώνα Β. Εύβοιας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας