• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.7°C
  6 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.7°C
  4 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.2°C
  2 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 21.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.3°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  41%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  0 BF
  24%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.1°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.4°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 23.1°C
  2 BF
  34%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  31%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δέσμευση ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους ενάντια στο παστούρωμα ζώων

 • A-
 • A+
Το διαχρονικό φαινόμενο κακοποίησης των ζώων -ιπποειδών και παραγωγικών- με το δέσιμο των ποδιών μεταξύ τους ή με το κεφάλι, που συντελείται επί δεκαετίες, υπό την ανοχή της Αστυνομίας, θα αρχίσει να ελέγχεται στενά, αν τηρηθεί η δέσμευση του ταξίαρχου Βαρδιάμπαση, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά σε επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Επειτα από επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στρατηγό Μιχάλη Καραμαλάκη, εκδόθηκε διαταγή προς όλες τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της βάρβαρης πρακτικής του παστουρώματος των ζώων.

Το παστούρωμα είναι το δέσιμο των ποδιών των ζώων (κυρίως παραγωγικών και ιπποειδών) μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που συνηθίζουν ιδιαίτερα σε βοοειδή.

«Αναγκαζόμαστε για μία ακόμη φορά να προσφύγουμε σε σας, ευχόμενοι να δώσετε γραπτές και αυστηρές εντολές κυρίως προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Πελοποννήσου, όπου, επιτρέψτε μας να πούμε, κάτω από τις μύτες των Αστυνομικών Τμημάτων συντελείται καθολικά και κατ’ εξακολούθηση η αξιόποινη και εξαιρετικά επώδυνη για τα ζώα πράξη του παστουρώματος αυτών και βαρύτατη κακοποίηση που διώκεται ποινικά», ανέφερε στην επιστολή της η ΠΦΠΟ.

«Κάθε καλοκαίρι λαμβάνουμε συνεχώς καταγγελίες από τουρίστες, Ελληνες ή αλλοδαπούς, οι οποίοι ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για την αδιαφορία των αστυνομικών όταν προσφεύγουν σε αυτούς. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι, αν τα Αστυνομικά Τμήματα είχαν στοχοπροσήλωση στη μαρτυρική για τα ζώα αυτή πρακτική και έπρατταν κατά νόμο και αυτεπαγγέλτως, το φαινόμενο θα είχε εκλείψει. Ομως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα όλα τα ζώα να είναι παστουρωμένα», επισήμανε η ΠΦΠΟ. Και ζητούσε να δοθεί εντολή προς τα Αστυνομικά Τμήματα, τις Διευθύνσεις και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις να προβούν σε εκστρατεία, ώστε να εκλείψει παντελώς αυτή η πρακτική. Επιπλέον, ζητούσε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ενημερώνεται τακτικά για τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Στην επιστολή της ΠΦΠΟ ανταποκρίθηκε άμεσα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διά του ταξίαρχου Στυλιανού Βαρδιάμπαση που δεσμεύτηκε, εκτός της εντατικοποίησης των αστυνομικών ελέγχων, ότι θα δοθούν «κατευθυντήριες εντολές-οδηγίες για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού επί περιστατικών και καταγγελιών κακοποίησης ζώων, ούτως ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να συνδράμει έμπρακτα και αποτελεσματικά στην εξάλειψη της εν λόγω κακοποιητικής συμπεριφοράς και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ευζωίας των ζώων».

Επιπλέον, δεσμεύτηκε πως στο πλαίσιο διαμόρφωσης πλήρους εικόνας για το ζήτημα οι περιφερειακές υπηρεσίες θα υποβάλουν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφορά αποτελεσμάτων (έλεγχοι/παραβάσεις) για περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών - παραγωγικών ζώων κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2021 έως και 19/9/2021.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση, την οποία παρείχαν στην ΠΦΠΟ οι καθ’ ύλην αρμόδιοι καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λυσίμαχος Παπάζογλου και Νικόλαος Διακάκης, η μέθοδος του παστουρώματος είναι «μια απαράδεκτη, απάνθρωπη και βασανιστική για το ζώο πρακτική».

Οπως αναφέρουν, «τα παστουρωμένα ιπποειδή βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου στρες καθώς αδυνατούν να μετακινηθούν. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να αποτελεί αιτία κατάργησης της μεθόδου αυτής. Φυσικά, το στρες αυτό πολλαπλασιάζεται όταν το ζώο καθίσει στο έδαφος και, λόγω της πρόσδεσης των άκρων του, δεν μπορεί να σηκωθεί».

«Τα ζώα αυτά βασανίζονται έντονα από την ακινητοποίηση των άκρων τους και προσπαθούν να ελευθερωθούν. Πέρα από την αγωνία που τους προκαλείται, οι προσπάθειές τους αυτές συχνά απολήγουν στην πρόκληση εκτεταμένων και επικίνδυνων για τη ζωή τους τραυμάτων, όπως η σηπτική αρθρίτιδα ή η σηπτική τενοντοελυτρίτιδα», επισημαίνεται. «Τέλος, τα ιπποειδή στηρίζονται στην ταχύτητά τους και τις οπλές τους προκειμένου να αμυνθούν απέναντι στα σαρκοφάγα. Ενα παστουρωμένο ζώο ουσιαστικά προσφέρεται ως θυσία στο όποιο σαρκοφάγο θα τύχει να περάσει από τον “χώρο στάθμευσης”, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι απόμακρος και ερημικός. Είναι πολλά τα περιστατικά κατά τα οποία ιπποειδή πέθαναν με φρικτό τρόπο καθώς αγέλες αδέσποτων σκύλων ή άλλων σαρκοφάγων τα έφαγαν ζωντανά, καθώς δεν μπορούσαν να αντιδράσουν», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ταλαιπωρούν τις χελώνες Καρέτα
Καταγγελία από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για μη τήρηση των μέτρων στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τον ελλιπή έλεγχο το Λιμενικού.
Ταλαιπωρούν τις χελώνες Καρέτα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζητούν μέτρα για τα ζώα και απαγόρευση της θήρας
Να δίνονται προσωρινοί χώροι για τη συγκέντρωση και περίθαλψη των ζώων, άγριων και οικόσιτων, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε τόπο που καίγεται ζητά η ΠΦΠΟ.
Ζητούν μέτρα για τα ζώα και απαγόρευση της θήρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
Τα συν και πλην, οι παραλείψεις και οι ασάφειες στο νέο νoμοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που κατατέθηκε σε διαβούλευση
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιτακτική ανάγκη η προστασία των ιπποειδών
Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τον Ενωσιακό Κανονισμό που απαιτεί να είναι τα ιπποειδή ταυτοποιημένα και καταγεγραμμένα, ο οποίος κατά τα λοιπά είναι υποχρεωτικός σε όλη την Ευρώπη από το 2008.
Επιτακτική ανάγκη η προστασία των ιπποειδών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας