• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.2°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.1°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  0 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.4°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / 0.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.3°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 1.9°C / 7.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.1°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  1 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.1°C / 7.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  0 BF
  48%
Thanassis Stavrakis,AP

Ειδική επιτροπή για τα δάση συγκροτεί η Ακαδημία Αθηνών

 • A-
 • A+

Η περιβαλλοντική καταστροφή ως αποτέλεσμα των πρόσφατων πυρκαγιών και του καύσωνα, οδήγησε το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών, να συστήσει ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με συντονιστή το Χρήστο Ζερεφό, γενικό γραμματέα της Ακαδημίας και Εθνικό Εκπρόσωπο για την Κλιματική Αλλαγή.

Η «Επιτροπή Έρευνας της Ανθεκτικότητας των Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων (Ε.Α.Δ.Ο.)» θα ασχολείται με τη διερεύνηση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας σε συγκεκριμένες μετεωρολογικές-κλιματικές συνθήκες, οι οποίες τα απειλούν.

Η Επιτροπή, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο τέλος Αυγούστου, θα ασχοληθεί τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν και το μέλλον των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Μέλη της Επιτροπής είναι ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης, ειδικός στις Φυσικές Καταστροφές και πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΥΠΕΝ, η Μαργαρίτα Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη, καθηγήτρια Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ (με ειδικότητα στην οικολογία δασικών πυρκαγιών και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των μεσογειακών οικοσυστημάτων), ο Παύλος Καλαμπόκας, διευθύνων του ΚΕΦΑΚ της Ακαδημίας Αθηνών (με αντικείμενο τη φυσικοχημεία της ατμόσφαιρας, την αέρια ρύπανση και την ποιότητα του αέρα), ο Ιωάννης Καψωμενάκης, ερευνητής του ΚΕΦΑΚ της Ακαδημίας Αθηνών (με αντικείμενο τις κλιματικές και πλανητικές μεταβολές), ο Σταύρος Σολωμός, ερευνητής του ΚΕΦΑΚ της Ακαδημίας Αθηνών (επίσης με αντικείμενο τις κλιματικές και πλανητικές μεταβολές), ο Κώστας Καλαμποκίδης, καθηγητής Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών και Δασικών Πυρκαγιών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου BEYOND (δορυφορικές εφαρμογές), ο Ιωάννης Μητσόπουλος, δρ Δασολόγος, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), ο Νικόλαος Φύλλας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κλιματική αλλαγή και οικολογική μοντελοποίηση) και η Θεοδώρα Αντωνακάκη, διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι εργασίες της Επιτροπής Έρευνας Ανθεκτικότητας Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων

 

Με βάση τα κλιματικά δεδομένα και τις προσομοιώσεις των μεταβολών τους στο χρόνο, θα μελετηθεί η ανθεκτικότητα των κύριων δασικών οικοσυστημάτων στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να μπορούν να γίνουν υπολογιστικές προβολές ενδεχόμενων σοβαρών αλλαγών των ειδών των οικοσυστημάτων.

Με βάση διαθέσιμα τηλεπισκοπικά δεδομένα (και χρήση άλλων πηγών όπως κειμένων) θα καταβληθεί προσπάθεια δημιουργίας χρονοσειρών της δυναμικής της βλάστησης διαφόρων περιοχών, οι οποίες θεωρούνται ως πλέον ευάλωτες, έτσι ώστε να εξετασθούν σενάρια πιθανής «τροποποίησης» της δομής της βλάστησης, σύμφωνα με τις μεταβολές του κλίματος που αναμένονται στις προσεχείς δεκαετίες και εφόσον αυτό δεν αντιβαίνει στον χαρακτήρα των περιοχών (προστατευόμενες περιοχές).

Με χρήση δορυφορικών δεδομένων υψηλής διακριτικής ικανότητας LANDSAT TM και Copernicus Sentinel-2 θα αναλυθούν τα συμβάντα δασικών πυρκαγιών στο σύνολο της χώρας για τα τελευταία 35-40 χρόνια. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα δίδονται σε καθημερινή βάση σε μεγάλη χωρική ανάλυση, από 500 μέτρα έως και 100 μέτρα στο έδαφος (αναλόγως της κλίμακας μελέτης), εκτιμήσεις κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς σε τοπικό επίπεδο με τη χρήση ατμοσφαιρικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης σε συνδυασμό με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

Θα μελετηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κατανομή, στη δομή και στην ευφλεκτότητα των κύριων δασικών οικοσυστημάτων.

Θα μελετηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγικότητα των δασικών οικοσυστημάτων και των βιοαποθηκών άνθρακα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και άλλων κατηγοριών προστατευόμενων περιοχών, ώστε να εξειδικευθούν τα σενάρια και να υποστηριχτούν με στοιχεία οι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης για τις απειλές, που θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές τους.

Θα γίνει προσδιορισμός της εξάπλωσης πυρκαγιών στο πλαίσιο μετεωρολογικής πρόγνωσης, αλλά και κλιματικών προσομοιώσεων, καθώς και εκτίμηση της επίδρασης διαφορετικών τύπων βλάστησης στην εξάπλωση της πυρκαγιάς και πιλοτικές εφαρμογές για συγκεκριμένες περιοχές (δήμους, περιφέρειες).

Θα γίνει προσομοίωση της μεταφοράς καπνού και σωματιδίων με τη χρήση μοντέλων διασποράς (FLEXPART, HYPACT, HYSPLIT) και προσδιορισμός-βαθμονόμηση της σύστασης των αιωρούμενων σωματιδίων που εναποτίθενται στο έδαφος με βάση τις μετρήσεις ποιότητας του αέρα.

Θα γίνει εκτίμηση του κινδύνου πλημμυρών, λόγω της καύσης της υπέργειας βιομάζας των δασών με τη χρήση υδρομετεωρολογικών μοντέλων και μοντέλων απορροής υψηλής ανάλυσης (WRF-Hydro).

Θα γίνει μελέτη εναλλακτικών πρακτικών διαχείρισης της βλάστησης και μείωσης της καύσιμης ύλης, καθώς και της αναγκαιότητας καθαρισμού ή και τροποποίησης της δομής περιαστικών δασών με στόχο τον μετριασμό του κινδύνου ανάφλεξης.

Θα προταθούν προσαρμογές και αναθεωρήσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού και προκατασταλτικού σχεδιασμού των επιμέρους συντελεστών του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας, δηλαδή της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Θα διαμορφωθεί πρόταση δράσεων πολιτικής (σχέδιο δράσης) για τη μεταπυρική αντιμετώπιση των φυσικών οικοσυστημάτων της χώρας υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα
Νέες προσφυγές καταθέτουν στο ΣτΕ τρεις δήμοι και κάτοικοι ενάντια στις ανεμογεννήτριες ● Το ισχύον νομικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε το 2020, δείχνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως υπεύθυνο για τον «ποταμό»...
Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ανεξέλεγκτες αναθέσεις για αντιπλημμυρικά
Με μια πλημμύρα απευθείας αναθέσεων προωθεί η κυβέρνηση την αποκατάσταση των περιοχών που αφέθηκαν να καταστραφούν από τις πολυήμερες πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ανεξέλεγκτες αναθέσεις για αντιπλημμυρικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη φωτιά στο Άγιο Όρος
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη και κατευθύνονται προς την περιοχή, που είναι βραχώδης και δύσβατη 39 πυροσβέστες με 11 οχήματα και...
Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη φωτιά στο Άγιο Όρος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προειδοποιήσεις για πλημμύρες
Επιστήμονες καταγράφουν τις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης. Νέα ερωτήματα για την αποτυχία ανάσχεσης των πυρκαγιών μέτριας-χαμηλής σφοδρότητας.
Προειδοποιήσεις για πλημμύρες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
Ανακλήθηκε, λόγω της κατακραυγής που προκάλεσε, το κάλεσμα του Δασαρχείου Πεντέλης για... μαζική θήρα αγριογούρουνων και η λύση που προκρίνεται είναι η παγίδευση και μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες περιοχές.
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας