• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 19.5°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.6°C
  5 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.5°C
  3 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.8°C
  4 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.9°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 19.8°C
  0 BF
  99%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.1°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εκκληση για τεχνολογική αναβάθμιση του μετεωρολογικού ραντάρ Αίγινας»

 • A-
 • A+
«Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Είναι ένα μηχάνημα που πρέπει οπωσδήποτε, το ταχύτερο, να λειτουργήσει στο έπακρο, για να μπορέσουμε να έχουμε έγκαιρες προγνώσεις από τους μετεωρολόγους της βάρδιας. Ολα παίζονται και εξαρτώνται στην έναρξη και την προειδοποίηση»

Καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας έπονται μαζί με τα πρώτα ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά, με ισχυρές βροχές και έντονες καταιγίδες, και δεδομένης της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στο Λεκανοπέδιο και τους κινδύνους των πλημμυρών, ο έμπειρος μετεωρολόγος Νίκος Καντερές επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» την επιτακτική ανάγκη να τεθεί σε πλήρη, ανανεωμένη και σύγχρονη λειτουργία το μετεωρολογικό ραντάρ της Αίγινας για την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων της Αττικής από δυσμενείς καταστάσεις, ιδιαίτερα στις καμένες περιοχές.

Πώς λειτουργούν και γιατί χρειαζόμαστε τα μετεωρολογικά ραντάρ;

Τα μετεωρολογικά ραντάρ είναι αυτά που επισημαίνουν και παρακολουθούν τα καιρικά φαινόμενα, ειδικά τις καταιγίδες, αφού έχουν την ιδιότητα με ακτινοβολίες να εισέρχονται στο εσωτερικό μέσα στον κορμό του καταιγιδοφόρου νέφους και να γνωρίζουν τι εμπεριέχει, σε τι ύψος είναι, πόσο ήχο έχει η αντανάκλαση και να καταλαβαίνουν πόσο ισχυρή είναι η καταιγίδα. Ουσιαστικά, κάνουν μια ακτινογραφία των καταιγιδοφόρων νεφών.

Από το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προβλέφθηκε η εγκατάσταση μετεωρολογικού ραντάρ στην Αίγινα. Το συγκεκριμένο ραντάρ εργάζεται, αλλά θέλει αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, διότι έχει τη δυνατότητα να καλύπτει όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, μεγάλο τμήμα της ανατολικής Πελοποννήσου, τις Κυκλάδες, ακόμη και περιοχές του κεντρικού Αιγαίου. Ετσι, λοιπόν, θα έχει τη δυνατότητα η ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτα δελτία, καθώς είναι η μόνη κρατική υπηρεσία που έχει την υποχρέωση και την ευθύνη γι’ αυτά. Συνεπώς, η συγκεκριμένη υπηρεσία και το κομμάτι αυτό θα πρέπει να στελεχωθούν και να μπορέσουν από πλευράς μέσων να εκσυγχρονιστούν, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες ανάγκες. Υπόψη ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μικρότερο μετεωρολογικό ραντάρ στον Υμηττό, αλλά δεν επαρκεί.

Η σημασία του μετεωρολογικού ραντάρ στην Αίγινα σχετίζεται με την έκδοση έγκαιρων και έκτακτων δελτίων για ακραία καιρικά φαινόμενα;

Πέρα από την παρατήρηση και την πρόγνωση, το μετεωρολογικό ραντάρ παρακολουθεί την εξέλιξη του καιρού και μπορεί άμεσα να εκδώσει, μισή ώρα ή μία ώρα νωρίτερα, ότι η καταιγίδα θα χτυπήσει σε συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός. Η πρόγνωση μπορεί να αναφέρεται σε καταιγίδες, αλλά με το ραντάρ υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστεί χρονικά, να διερευνηθεί προς τα πού πάει η καταιγίδα και να δώσει την πληροφορία, έτσι ώστε να δοθεί έγκαιρα η πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης για να ενημερωθεί ο κόσμος.

Με τα γεγονότα που συνέβησαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, είναι αναγκαίο να εκσυγχρονιστεί άμεσα το ραντάρ στην Αίγινα και να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτό θέλω να το στείλω ως μήνυμα, έτσι ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Θα υπάρξουν πλημμύρες. Θα υπάρξουν θύματα. Μην ξεχνάτε ότι παλαιότερα και μέσα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και μέσα στην Αθήνα είχαμε, στο παρελθόν, έντονες καταιγίδες.

Στην περίπτωση της Μάνδρας, θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ραντάρ για να αποφευχθεί η τραγωδία;

Στη Μάνδρα θα μπορούσε να εντοπιστεί το καταιγιδοφόρο σύννεφο που είχε τόσο νερό και να γίνει ειδοποίηση για την ποσότητα του νερού που έρχεται και έτσι τουλάχιστον να διακοπεί η κυκλοφορία από το πρωί από τον κόμβο της Μάνδρας προς την παλιά εθνική οδό, για να μην πνιγεί κόσμος στον δρόμο.

• Είναι πολύ κοστοβόρα η τεχνολογική αναβάθμιση του ραντάρ;

Δεν νομίζω ότι το οικονομικό είναι τόσο μεγάλο θέμα. Αλλά το θεωρώ τόσο πρωτεύον, που μπορούν να γίνουν οικονομίες από αλλού. Αν χρειαστεί, ας μπει και ο ιδιωτικός τομέας, ίσως κάποιος εφοπλιστής. Δεν είναι κάποιο τεράστιο ποσό που δεν θα μπορεί να καλυφθεί, υπολογίζεται γύρω στα 250.000 ευρώ. Εκπέμπω μήνυμα προς την πολιτεία και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας που υπάγεται η ΕΜΥ, αν θέλετε και στους υπεύθυνους για την Αττική, ακόμη και σε κάποιους εφοπλιστές που δίνουν χρήματα και για άλλους στόχους. Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Είναι ένα μηχάνημα που πρέπει οπωσδήποτε, το ταχύτερο, να λειτουργήσει στο έπακρο, για να μπορέσουμε να έχουμε έγκαιρες προγνώσεις από τους μετεωρολόγους της βάρδιας. Ολα παίζονται και εξαρτώνται στην έναρξη και την προειδοποίηση.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες στην ΕΜΥ ή ελλείψεις σε προσωπικό;

Υπάρχει σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες, αλλά κατ' αρχάς χρειάζεται έμψυχο δυναμικό για να μπορεί να αντεπεξέλθει. Υπάρχουν και οργανικές θέσεις. Καλή είναι και η προβολή από τις τηλεοράσεις, αλλά όσοι θέλουν να βοηθήσουν και να ασχοληθούν με τη μετεωρολογία το θέμα είναι να βοηθήσουν έμπρακτα. Διότι η ΕΜΥ λειτουργεί σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα ρέματα, οι.. γυρίνοι και η χαμένη αλήθεια
Με ένα μακροσκελές δελτίο Τύπου, η Περιφέρεια Αττικής επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» που αφορούσε τη μέθοδο που επέλεξε για τον καθαρισμό των ρεμάτων της Αττικής, όπως...
Τα ρέματα, οι.. γυρίνοι και η χαμένη αλήθεια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρέματα της Αττικής: o καθαρισμός που μπορεί να φέρει πλημμύρες
Σύμφωνα με καταγγελίες, η μεθοδολογία βάσει της οποίας η Περιφέρεια αποφάσισε να καθαρίσει τις κοίτες των ρεμάτων -προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες- είναι προβληματική και ενδέχεται να πλήξει τα...
Ρέματα της Αττικής: o καθαρισμός που μπορεί να φέρει πλημμύρες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
Ανακλήθηκε, λόγω της κατακραυγής που προκάλεσε, το κάλεσμα του Δασαρχείου Πεντέλης για... μαζική θήρα αγριογούρουνων και η λύση που προκρίνεται είναι η παγίδευση και μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες περιοχές.
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας υποστήριξαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τον κίνδυνο που διατρέχουν τρία ρέματα της Αττικής.
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περικυκλώνουν την Αττική με αιολικά «για να εξοικειωνόμαστε»
Με... κακόγουστο αστείο έμοιαζε το σκεπτικό της πρότασης της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Πεντέλη, Πάρνηθα και Υμηττό, ώστε «να διευρυνθεί η αποδοχή τους...
Περικυκλώνουν την Αττική με αιολικά «για να εξοικειωνόμαστε»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πτώση μετεωρίτη η χθεσινή λάμψη στον ουρανό
Ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του χθες το βράδυ στον ελληνικό ουρανό. Μια λάμψη που καταγράφηκε στις 21.36 από τις κάμερες του kopaida.gr προκάλεσε αρχικά τον εντυπωσιασμό αλλά και εύλογη...
Πτώση μετεωρίτη η χθεσινή λάμψη στον ουρανό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας