• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 21.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 14.7°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.6°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.6°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  15°C 14.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 22.0°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.3°C
  0 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάρισμα στους κυνηγούς το απειλούμενο τρυγόνι

 • A-
 • A+
Ενα πανέμορφο και παγκοσμίως απειλούμενο πτηνό, το γνωστό μας τρυγόνι, θηρεύεται κανονικά φέτος στη χώρα μας με τις ευλογίες του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά ● Αντί να απαγορεύσει το κυνήγι του συγκεκριμένου είδους, όπως οι γειτονικές μας χώρες, το υπουργείο εναποθέτει σε μια ψηφιακή εφαρμογή τον... έλεγχο θήρευσης, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην εξαφάνιση του είδους

Την ικανοποίηση των κυνηγών και την οργή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας προκάλεσε η υπογραφή της φετινής Ρυθμιστικής Απόφασης για τη θήρα την κυνηγετική περίοδο 2021-2022 που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς σε ό,τι αφορά το κυνήγι του τρυγονιού, είδους παγκοσμίως απειλούμενου.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ρουμανία και η βόρεια Ιταλία, επέλεξε να δώσει το πράσινο φως στη θήρα του τρυγονιού, απορρίπτοντας την προσωρινή απαγόρευση και προκρίνοντας το σενάριο της μείωσης της κάρπωσης του είδους από 280.000 (!) τον χρόνο σε 140.000 πουλιά. Κι αυτό, παρ’ ότι η σταδιακή μείωση της κάρπωσης τα τελευταία δυο χρόνια από 12 άτομα σε 8, δεν είχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στον τελικό αριθμό των θηρεύσιμων τρυγονιών, καθώς καταγράφηκε μέχρι και αύξηση της κάρπωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με τη Ρυθμιστική Απόφαση για την κυνηγετική περίοδο 2021-22 ο αριθμός των πουλιών που επιτρέπεται να θηρεύει ένας κυνηγός ανά έξοδο είναι πλέον 6 άτομα. Ομως, επί της ουσίας, η σωτηρία ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους εναπόκειται στην τύχη μιας διαδικτυακής εφαρμογής, αφού για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των κυνηγών μελών των κυνηγετικών συλλόγων υιοθετούνται πρωτοφανή ημίμετρα, όπως η υποχρεωτική ψηφιακή καταγραφή της ημερήσιας κάρπωσης, χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή εφαρμογή (App) «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» σε κινητό τηλέφωνο. Κι εδώ, τα ερωτήματα που προκύπτουν δεν χρήζουν απάντησης: Πώς θα ελέγχονται οι κυνηγοί που δεν ανήκουν σε κυνηγετικούς συλλόγους, ένας αριθμός διόλου αμελητέος; Πώς διασφαλίζεται ότι όλοι οι κυνηγοί θα έχουν τη δυνατότητα της χρήσης αυτής της εφαρμογής – περιλαμβανομένων ατόμων μεγάλης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένα με την ψηφιακή εποχή; Και πώς θα διασταυρώνεται η εγκυρότητα των όσων δηλώνουν;

Κι αυτά ισχύουν, όταν είναι χαρακτηριστική η αδράνεια της Πολιτείας στην πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά, όπου χιλιάδες τρυγόνια θανατώνονται παράνομα κατά τη μετανάστευσή τους προς τους τόπους αναπαραγωγής τους. Παράλληλα, η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη απέναντι στα άλλα κράτη-μέλη σχετικά με την προστασία του τρυγονιού, καθώς κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση θηρεύονται στην Ελλάδα τρυγόνια που αναπαράχθηκαν και σε βόρειες χώρες.

Σημειώνεται ότι η συνέχιση ή όχι της θήρας του τρυγονιού απασχολεί τα τελευταία χρόνια έντονα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με το Διεθνές Σχέδιο Δράσης για το τρυγόνι, ο αναπαραγόμενος πληθυσμός του είδους παρουσιάζει συνολική μείωση, με τους πληθυσμούς του να μειώνονται στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών όπου απαντά. Το είδος χαρακτηρίζεται πια ως «Τρωτό» σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), καθώς και ως «Τρωτό» στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το τρυγόνι αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, εάν δεν ληφθούν το συντομότερο στοχευμένα μέτρα που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της επιβίωσης και αναπαραγωγής του.

Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι «σέβεται και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΣΕ. «Εχει καταστεί πλέον ετήσια “παράδοση” η απόφαση του ΥΠΕΝ να υπαγορεύεται από το κυνηγετικό λόμπι, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της κυνηγετικής κοινότητας, αντί να προσανατολίζεται στην ορθή ρύθμιση της θήρας και στην εξαίρεση από αυτήν απειλούμενων ειδών», επισημαίνει η Ορνιθολογική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζητούν μέτρα για τα ζώα και απαγόρευση της θήρας
Να δίνονται προσωρινοί χώροι για τη συγκέντρωση και περίθαλψη των ζώων, άγριων και οικόσιτων, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε τόπο που καίγεται ζητά η ΠΦΠΟ.
Ζητούν μέτρα για τα ζώα και απαγόρευση της θήρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παγίδα θανάτου στο Ιόνιο για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δέχεται καταγγελίες που μαρτυρούν πως στα Ιόνια νησιά, που αποτελούν περάσματα των τρυγονιών, κάποιοι τα υποδέχονται με σκάγια.
Παγίδα θανάτου στο Ιόνιο για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα σπάνια ζώα στο στόχαστρο, οι κυνηγοί στο απυρόβλητο...
Σκοτώστε ελεύθερα, ο κ. Χατζηδάκης «κερνάει»! Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει το υπουργείο Περιβάλλοντος με τις φετινές οδηγίες του για το κυνήγι, οι οποίες μοιάζουν με εν λευκώ άδεια για θήρα απειλούμενων...
Τα σπάνια ζώα στο στόχαστρο, οι κυνηγοί στο απυρόβλητο...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
Οι ρυθμίσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για την κυνηγετική περίοδο, που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, μοιάζουν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του λόμπι των κυνηγών, αφού συνεχίζεται...
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»
Την πλήρη ικανοποίηση των κυνηγών ανά την επικράτεια, αλλά και την ολική απογοήτευση των οικολόγων προκάλεσε η φετινή ρυθμιστική απόφαση για την άσκηση του κυνηγιού που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και εκδόθηκε...
«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
Ανακλήθηκε, λόγω της κατακραυγής που προκάλεσε, το κάλεσμα του Δασαρχείου Πεντέλης για... μαζική θήρα αγριογούρουνων και η λύση που προκρίνεται είναι η παγίδευση και μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες περιοχές.
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας