Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μήλο μου κόκκινο και... τοξικό

Απαγορευμένα επί σειρά δεκαετιών φυτοφάρμακα εντοπίζονται στην παραγωγή μήλων 12 χωρών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Greenpeace

EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Μήλο μου κόκκινο και... τοξικό

  • A-
  • A+

Κοκτέιλ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας, μεταξύ των οποίων και απαγορευμένα επί σειρά δεκαετιών, αποκάλυψε έρευνα της Greenpeace που τιτλοφορείται «Η πικρή γεύση της παραγωγής μήλων στην Ευρώπη και οι εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις», που έγινε σε δείγματα νερού και χώματος σε οπωρώνες μηλιών στην Ελλάδα και 11 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν στα 2/3 του συνόλου των δειγμάτων, ενώ το 70% των ουσιών που ανιχνεύτηκαν είναι υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα αναλύθηκαν 5 δείγματα (3 χώματος και 2 νερού) από οπωρώνες μηλιών σε τρεις περιοχές της χώρας (Κορινθία, Ημαθία, Αρκαδία) και βρέθηκαν 5 φυτοφάρμακα, εκ των οποίων το εντομοκτόνο Dieldrin, που είναι καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο, έχει 10/10 τοξικότητα στις μέλισσες, 10/10 εμμονή στο περιβάλλον και είναι απαγορευμένο επί σειρά δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ανίχνευση του Dieldrin ενισχύει τις υποψίες ότι μερικά από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, παρά την απαγόρευσή τους.

Στο σύνολο των 85 δειγμάτων που ελήφθησαν από 12 χώρες βρέθηκαν 53 διαφορετικά φυτοφάρμακα, ενώ το 75% των δειγμάτων περιείχε τουλάχιστον ένα από αυτά τα φυτοφάρμακα. Τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύτηκαν με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο έδαφος είναι το μυκητοκτόνο boscalid, το εντομοκτόνο DDT και το εντομοκτόνο chlorpyrifos-ethyl, ενώ στο νερό το boscalid και το εντομοκτόνο chlorantraniliprol.

Και τα τέσσερα αυτά φυτοφάρμακα έχουν ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα. Επιπλέον, επτά από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο έπειτα από κατ’ εξαίρεσιν έγκριση προς κάποιο κράτος-μέλος. Η παρουσία αυτών των υπολειμμάτων μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερη χρήση τους.

Κοκτέιλ θανάτου

Ο μεγαλύτερος αριθμός φυτοφαρμάκων στο έδαφος ανιχνεύτηκε στην Ιταλία (φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα), ενώ ακολουθούν το Βέλγιο (15 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και η Γαλλία (13 φυτοφάρμακα σε 6 δείγματα). Στα δείγματα νερού ο μεγαλύτερος αριθμός ανιχνεύτηκε στην Πολωνία (13 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και ακολουθούν η Σλοβακία (12 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και η Ιταλία (10 φυτοφάρμακα σε 2 δείγματα). Από τα 38 διαφορετικά φυτοφάρμακα που ανιχνεύτηκαν στο νερό, τα 8 έχουν ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Δύο από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύτηκαν στο έδαφος είναι ιδιαίτερα τοξικά για τους γαιοσκώληκες και πέντε έχουν υψηλό δυναμικό έκπλυσης. Οχτώ από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν σε νερό και έδαφος είναι ιδιαίτερα τοξικά για τις μέλισσες και 20 από αυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Αυτές οι κρίσιμες από περιβαλλοντική άποψη ιδιότητες αυξάνουν τους κινδύνους από τα τοξικά φυτοφάρμακα.

Η Greenpeace καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, να εφαρμόσει σύστημα ελέγχου και καταγραφής της χρήσης φυτοφαρμάκων, να προχωρήσει αποφασιστικά στην κατάργηση των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων, ξεκινώντας από την απαγόρευση του «πιθανώς καρκινογόνου» Glyphosate, ενεργού συστατικού του Roundup της πολυεθνικής Monsanto, και να υποστηρίξει έμπρακτα τη βιώσιμη γεωργία στη χώρα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Greenpeace ζητά μέτρα για ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο παραγωγής τροφίμων
Την άμεση ανακοίνωση μέτρων στήριξης της τοπικής παραγωγής τροφίμων, με έμφαση στους μικρούς παραγωγούς και τη βιωσιμότητα, καθώς και τη διασφάλιση ότι η παραγωγή δεν θα καταλήγει στα σκουπίδια, αλλά σε δομές...
Η Greenpeace ζητά μέτρα για ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο παραγωγής τροφίμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαβούλευση για την απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων
Αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου σχέδιο νόμου, με το οποίο διασφαλίζεται η απαγόρευση καλλιέργειας όλων των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στο σύνολο της ελληνικής...
Διαβούλευση για την απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμα δεν έκλεισε η πόρτα στα μεταλλαγμένα
Η ελληνική εξαίρεση από το νέο ευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών δεν επαρκεί νομικά για να μείνουν μακριά από το πιάτο μας. Η Ελλάδα, όπως και κάθε ευρωπαϊκή χώρα...
Ακόμα δεν έκλεισε η πόρτα στα μεταλλαγμένα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γενετικά τροποποιημένη... κωμωδία στις Βρυξέλλες
Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα, που προτείνει η Ε. Ε. ουσιαστικά δεν κλείνει το «παράθυρο» στα εν λόγω προϊόντα, καθώς η Κομισιόν θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο για το τι καταλήγει...
Γενετικά τροποποιημένη... κωμωδία στις Βρυξέλλες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαφάνεια και διαβούλευση στο επόμενο νομοσχέδιό σας
Περιβαλλοντικές οργανώσεις προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, ΚωστήΧατζηδάκη Καμπανάκι για τις αυθαιρεσίες σε αιγιαλούς, παραλίες και για έργα-δραστηριότητες σε περιοχές Natura 2000.
Διαφάνεια και διαβούλευση στο επόμενο νομοσχέδιό σας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προσαγωγές ακτιβιστών της Greenpeace (video)
Σε προσαγωγές τεσσάρων ακτιβιστών της Greenpeace προχώρησε η αστυνομία το πρωί, όταν επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό στο υπουργείο Περιβάλλοντος ενάντια στον νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη
Προσαγωγές ακτιβιστών της Greenpeace (video)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας