• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.8°C / 29.0°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 27.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 25.4°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.1°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 19.5°C / 28.4°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.2°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  75%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νόμος-σκούπα για τα σκουπίδια

 • A-
 • A+
Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάστηκε ως ολοκληρωμένο, αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή με τη δικαιολογία ότι τελούσε υπό διαμόρφωση • Παροιμιώδης προχειρότητα της κυβέρνησης που προσπαθεί να ρυθμίσει ζωτικά θέματα, όπως τα απόβλητα, η δόμηση και οι επενδύσεις, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα, το περιβάλλον και την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών.

Ολα τα... ρεκόρ «καλής νομοθέτησης» σπάει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενώ ένα τμήμα του, αυτό που αφορά θέματα αποβλήτων, έχει κατατεθεί δύο φορές σε δημόσια διαβούλευση από τον περασμένο Νοέμβριο, πλήθος άλλων διατάξεων για κρίσιμα πολεοδομικά θέματα και την υπερθερμασμένη αγορά ενέργειας προστέθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση και ήδη από χθες προαναγγέλλεται σειρά τροπολογιών που δεν εντάχθηκαν στο κυρίως κείμενο από το ίδιο το υπουργείο.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα, το νομοσχέδιο-σκούπα προαναγγέλλεται ως ολοκληρωμένο από την περασμένη εβδομάδα χωρίς όμως να κατατίθεται στη Βουλή και χθες ο υπουργός Κ. Σκρέκας παρέθεσε διαδικτυακά συνέντευξη Τύπου επί ενός νομοθετικού κειμένου που ακόμη τελούσε υπό διαμόρφωση και χωρίς την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μέσα σε αυτό το χάος της... αριστείας, πάντως, υποτίθεται ότι ρυθμίζονται σοβαρά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, το περιβάλλον και την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών.

Το αρχικό τμήμα του νομοσχεδίου αφορά τα σκουπίδια. Ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο επί υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη ως νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Από την τότε παρουσίαση του κ. Χατζηδάκη, όμως, ξεχώριζε η εξαγγελία που οδηγούσε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, δηλαδή την καύση αποβλήτων (όσο αυξάνεται η ανακύκλωση, μειώνεται το προς καύση υλικό). Μάλιστα, ο τότε υπουργός μίλησε για τέσσερα εργοστάσια «ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων», τονίζοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μονάδων προκειμένου να υλοποιηθούν γρηγορότερα.

Με βάση τα τότε λεγόμενα, η κυβέρνηση έδινε την εντύπωση ότι έχει προετοιμάσει το έδαφος με τα οικονομικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται. Χθες, όμως, ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το υπουργείο δεν υλοποιεί εργοστάσια αλλά εκπονεί μελέτες με σκοπό να αναδειχτεί εάν και πού συμφέρει να κατασκευαστούν ώστε να μην αυξάνεται υπέρμετρα το κόστος. Το σχετικό άρθρο του νόμου λέει πως το υπουργείο ΠΕΝ, εκτός από τις μελέτες, χωροθετεί και δημοπρατεί τις μονάδες των οποίων η λειτουργία και η συντήρηση υπάγονται στις αρμοδιότητες φορέων της Αυτοδιοίκησης (ΦΟΔΣΑ), ενώ ο υπουργός είπε πως μπορούν να τα αναλάβουν ιδιώτες από μόνοι τους ή σε σύμπραξη με το Δημόσιο.

Οπως έχει αναφέρει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα η «Εφ.Συν.» («Η καύση απορριμμάτων και τα ερωτήματα-φωτιά»-6/2/2021), τα σχέδια για τα τέσσερα εργοστάσια καύσης προσκρούουν στην επιθυμία των εργοστασίων παραγωγής τσιμέντου να χρησιμοποιούν εκείνα ως φτηνό καύσιμο τα σκουπίδια. Καλείται λοιπόν η κυβέρνηση να μοιράσει τα καύσιμα από τα σκουπίδια στους επενδυτές την ίδια ώρα που υποτίθεται πως προσπαθεί να αυξήσει την ανακύκλωση, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, θάβοντας ακόμη περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης για τα εργοστάσια καύσης προκύπτει ενδεχομένως και από την αλλαγή που φαίνεται στο άρθρο 63 του νομοσχεδίου. Ενώ αυτό προέβλεπε αρχικά υπουργική απόφαση για τη «δυναμικότητα των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων», τώρα παραπέμπει σε άρθρο για «ειδικά σχέδια διαχείρισης για ρεύματα αποβλήτων».

Ακόμα ένα παράδειγμα συνθηκών που άλλαξαν σε σχέση με την περίοδο Χατζηδάκη είναι οι εξαγγελίες για την υποχρεωτική Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) που λαμβάνει νέα παράταση από την 1η Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός ζητούσε επιμόνως να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2021 και να αποτελεί προϋπόθεση για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου, παρά τις διαμαρτυρίες για τα προβλήματα που δημιουργούσε η πανδημία. Τελικά, η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έδωσε αλλεπάλληλες παρατάσεις υποκαθιστώντας την ΗΤΚ με βεβαίωση του μηχανικού.

Επενδύσεις ιδιωτών

Η διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα της κυβέρνησης – τουλάχιστον σε επίπεδο νομοθέτησης. Ετσι, το νομοσχέδιο θεσπίζει Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών πολλών υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Υποδομών) που θα αναλαμβάνει να γνωμοδοτεί εκείνο μέσα σε 20 μέρες όταν άλλα όργανα, όπως τα Περιφερειακά Συμβούλια, διαφωνούν με έργα που έχουν σημαντικές και πολύ σημαντικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Οπως αναφέρεται, το ΚΕΣΠΑ θα συνεδριάζει κατόπιν αιτήματος του υπουργού ή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος «σε περίπτωση παράλειψης ή έκδοσης αντικρουόμενων γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή επί οποιουδήποτε άλλου ζητήματος σχετικού με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων και την παροχή γνώμης σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης από το αρμόδιο ΠΕΣΠΑ».

Βιολογικά απόβλητα

Η δραστηριοποίηση ιδιωτών όμως θα επηρεάσει και τη λειτουργία των δήμων σε σχέση με τα απορρίμματα. Για παράδειγμα, υποχρεώνονται όλοι οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων να εφαρμόσουν σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» (ΠοΠ) από 1/1/2023, δηλαδή να βρουν τρόπο ώστε κάθε κάτοικος να μη χρεώνεται με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας του αλλά με τα σκουπίδια που πραγματικά πετάει.

Η υποχρέωση αυτή θα ισχύσει από 1/1/2028 για μικρότερους δήμους άνω των 20.000 κατοίκων. Ομως αυτοί οι μικρότεροι δήμοι θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν σύστημα ΠοΠ για τα βιολογικά απόβλητα (κουζίνα-κήπος) εάν στον δήμο λειτουργεί Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) που μπορεί να είναι και ιδιωτική.

Στο τμήμα του νομοσχεδίου που έρχεται χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση περιλαμβάνονται πλήθος διατάξεων που αλλάζουν τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον τρόπο εποπτείας της αγοράς ενέργειας μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ) ενώ ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε πως θα καταθέσει τρεις τροπολογίες για τη διανομή του δικτύου ηλεκτρισμού στην Κρήτη μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ, τα φωτοβολταϊκά κάτω των 400 κιλοβάτ και ενεργειακές επενδύσεις στα νησιά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Θολό» παραμένει το τοπίο για τη σύμβαση με την Eldorado
Σαν θαμπωμένος από τον χρυσό, δηλαδή, ο κ. Σκρέκας ζήτησε από τον βουλευτή να «ξαναδεί» τη σύμβαση, αν και ο ίδιος είχε πριν από λίγο πει ότι «ελπίζει» να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση στις αρχές Μαρτίου.
«Θολό» παραμένει το τοπίο για τη σύμβαση με την Eldorado
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων
Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την επαναχρησιμοποίηση της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα προκειμένου αυτή τη φορά να καίνε σκουπίδια.
Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
88 εκατομμύρια τόνοι τροφής κάθε χρόνο στα σκουπίδια στην Ε.Ε.
Σε πρόσφατη έκθεση της παγκόσμιας οργάνωσης WWF αποκαλύφθηκε ότι συνολικά στην Ε.Ε. καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια 88 εκατομμύρια τόνοι τροφής (173 κιλά κατά κεφαλήν).
88 εκατομμύρια τόνοι τροφής κάθε χρόνο στα σκουπίδια στην Ε.Ε.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καθαρίζουν και το δάσος που... κάηκε στον Υμηττό!
Εξαγγέλλουν έργα καθαρισμού δασών από πέρυσι, ψηφίζουν διατάξεις για αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς, παίρνουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναθέτουν τα δάση στο ΤΑΙΠΕΔ για να γίνουν όλα γρηγορότερα και τελικά...
Καθαρίζουν και το δάσος που... κάηκε στον Υμηττό!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γκάζι στις αδειοδοτήσεις, φρένο στο χωροταξικό
Οποιος δεν θέλει να... ζυμώσει, σπέρνει αβέρτα τεράστιες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Τουλάχιστον ενάμιση χρόνο ακόμη θα καθυστερήσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας...
Γκάζι στις αδειοδοτήσεις, φρένο στο χωροταξικό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα απάτητα βουνά και η περιφέρεια του Κ. Σκρέκα
Πέντε μεγάλοι ορεινοί όγκοι εντάχθηκαν σε πρόγραμμα απόλυτης προστασίας που απαγορεύει κάθε μορφής αλλοίωσης του περιβάλλοντος • Μαζί τους και μια από τις 48 μικρότερες περιοχές που εξετάστηκαν: το όρος Χατζή,...
Τα απάτητα βουνά και η περιφέρεια του Κ. Σκρέκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας