• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 18.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.9°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 26.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.6°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 22.8°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  57%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SOSτε τον Ερημίτη, κ. πρωθυπουργέ

 • A-
 • A+
Με επιστολή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη περιβαλλοντικές οργανώσεις από ολόκληρη τη Μεσόγειο ζητούν να σταματήσει η καταστροφή του σημαντικού υγρότοπου της Κέρκυρας.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη τη Μεσόγειο απευθύνουν στον Ελληνα πρωθυπουργό επιστολή καλώντας τον να αποτρέψει την καταστροφή των υγροτόπων του Ερημίτη στην Κέρκυρα, να χαρακτηρίσει την περιοχή προστατευόμενη με άδεια μόνο για δραστηριότητες που δεν θα αλλοιώνουν τις οικολογικές ιδιότητες των υγροτόπων και να ληφθεί υπόψη το Προεδρικό Διάταγμα 229/ΑΑΠ/2012 για τους μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους.

Στη δεύτερη επιστολή που του απευθύνουν οι οργανώσεις-μέλη της Μεσογειακής Συμμαχίας για τους Υγρότοπους (Mediterranean Alliance for Wetlands) –μιας κοινοπραξίας ΜΚΟ και ερευνητικών ιδρυμάτων με στόχο την αναβάθμιση των υγροτόπων στη μεσογειακή κοινότητα–, καλούν τον πρωθυπουργό να σταματήσει την καταστροφική επένδυση στον Ερημίτη της Κέρκυρας, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή μιας από τις τελευταίες ανέγγιχτες περιοχές του νησιού.

Οπως και στην πρώτη επιστολή, τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία έμεινε αναπάντητη, επισημαίνεται η μεγάλη φυσική ομορφιά του Ερημίτη, η πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενεί και η οικολογική του αξία που επιπλέον τυγχάνει ειδικής προστασίας: «Αναπόσπαστο μέρος της περιοχής είναι οι τρεις παράκτιοι υγρότοποι που προστατεύονται από Προεδρικό Διάταγμα και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Οι υγρότοποι αυτοί αποτελούν σημαντικές περιοχές στάσης και ανεφοδιασμού των πουλιών κατά τη μετανάστευση, ενώ φιλοξενούν πολυάριθμα είδη που προστατεύονται από την Ε.Ε., όπως η Στικτή Νεροχελώνα και το Λιμνόφιδο».

Σύμφωνα με την επιστολή, το μέλλον του Ερημίτη απειλείται από το προτεινόμενο έργο Kassiopi Project, που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στα οικοσυστήματα, ενώ παρά τις επιφυλάξεις για τη χρησιμότητά του και την ανάδειξη των επιπτώσεών του έχουν ήδη ξεκινήσει η αποψίλωση των δέντρων και η εκκαθάριση του χώρου.

Ακόμη ενημερώνουν ότι «παρά το γεγονός ότι οι υγρότοποι προστατεύονται με αυστηρό καθεστώς, έχουν γίνει εργασίες διάνοιξης δρόμου εντός των ορίων της Βρωμολίμνης», ενώ καλούν τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει επειγόντως το σχέδιο ανάπτυξης, να λάβει μέτρα προστασίας της περιοχής βάση του σχετικού Π.Δ. (229/ΑΑΠ/2012 για τους μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους) και συγχρόνως να υιοθετήσει μέτρα για την προστασία συγκεκριμένων ενδιαιτημάτων και ειδών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βόνης και της Βέρνης και τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη φύση.

Προτρέπουν τέλος την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ανοίγει η τουριστική βιομηχανία, να προωθήσει ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο που να σέβεται τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες, τηρώντας παράλληλα το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο. Θυμίζουμε ότι εγκαινιάζοντας την έναρξη εργασιών στο εν λόγω έργο ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει για να δικαιολογήσει την επένδυση που περιλαμβάνει την τσιμεντοποίηση πυκνού δάσους ότι «κάποια στιγμή θα καούν» και αποδείχτηκε προφητικός, καθώς 38 ημέρες αργότερα έγιναν στάχτη περισσότερα από 100 στρέμματα δασικής έκτασης που περιλάμβαναν μέρος και της επίμαχης περιοχής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιστολή του WWF προς Μητσοτάκη με 63.000 υπογραφές
Προτάσεις για αποτελεσματική δασοπροστασία με έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών διατυπώνει η περιβαλλοντική οργάνωση που ζητεί την αναστολή των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές στις καμένες περιοχές.
Επιστολή του WWF προς Μητσοτάκη με 63.000 υπογραφές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναδάσωση; Ποια αναδάσωση;
Μία μόλις ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα κριθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, ανακλήθηκε η απόφαση για αναδάσωση έκτασης που είχε καεί το 2012 στον Δήμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.
Αναδάσωση; Ποια αναδάσωση;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λησμόνησαν τις βιβλιοθήκες;
Τετρακόσιοι ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και ερευνητές ζητούν την άμεση επαναλειτουργία τους, αφού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη συνέχιση του έργου τους.
Λησμόνησαν τις βιβλιοθήκες;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων με τον Ερημίτη να κινδυνεύει
Ομάδα εθελοντών - φοιτητών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη αμφισβητήσιμης νομιμότητας εργασίες με μπουλντόζες στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους χερσόνησο της Κέρκυρας.
Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων με τον Ερημίτη να κινδυνεύει
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νεκρανάσταση του φράγματος της Μεσοχώρας
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα προχωρήσει σύντομα σε μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος με μια απλή «επικαιροποίηση» της μελέτης την οποία ακύρωσε το ΣτΕ.
Νεκρανάσταση του φράγματος της Μεσοχώρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας