• Αθήνα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.3°C / 2.9°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.3°C / 0.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.4°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / -1.7°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.0°C / -3.2°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -8°C -7.6°C / -7.1°C
  4 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.1°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  6 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -1.0°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.5°C / 0.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.0°C / 2.5°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -5.7°C / 0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.3°C / -2.5°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  66%

Το λατομείο Μαλτέζου μετά την ανάπλαση και πριν από τη μετατροπή του σε πίστα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κροκοδείλια δάκρυα από τους «αρμοδίους» για την Πεντέλη

 • A-
 • A+
Από τη μια αντιδρούν στη χορήγηση αδειών διεξαγωγής γεωλογικών ερευνών για εξόρυξη μαρμάρων και από την άλλη κλείνουν τα μάτια σε περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή, όπως στις παράνομες δραστηριότητες μηχανοκίνητου αθλητισμού στις πλαγιές του πολύπαθου Πεντελικού, στη ρίψη μπάζων και στη λαθρολατόμευση.

Την ίδια ώρα που εμφανίζονται σε κοινό μέτωπο για τη σωτηρία της Πεντέλης και ζητούν την άμεση ανάκληση των αδειών που δόθηκαν πρόσφατα για λατομικές έρευνες στην περιοχή «Βαθειά Χούνη Ανω Ραπεντώσας» του Δήμου Διονύσου στο Πεντελικό, μιλώντας για «διαφαινόμενο οικολογικό έγκλημα», κλείνουν τα μάτια και κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τα χρόνια και τα πρόσφατα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στο, κατά τα λοιπά, προστατευόμενο περιβάλλον του βουνού.

Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού) Βλάσση Σιώμο και για τους δημάρχους Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο που την περασμένη εβδομάδα παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου αντιδρώντας στη χορήγηση αδειών διεξαγωγής γεωλογικών ερευνών για εξόρυξη μαρμάρων στην εταιρεία «Μεγαλιθική ΑΒΕ» στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης («Νταμάρι η... ανάπλαση της Πεντέλης εν αγνοία των δήμων», «Εφ.Συν.» 18/6/2021).

Αυτοσχέδιες διαδρομές στον Κοκκιναρά με διανοίξεις σε παρθένο έδαφος με πορείες κάθετες στην κλίση του εδάφους

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής ζήτησαν «την άμεση ανάκληση των αδειών που έχουν δοθεί για λατομικές έρευνες» σε πρώην λατομείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης και «τη διακοπή κάθε ενέργειας που αποσκοπεί στην επαναλειτουργία λατομείων, μέσα από την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης και την οριστική κατάργηση των παλιών Λατομικών Ζωνών». Οι ίδιοι επισήμαναν τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η αδειοδότηση του λατομείου σε τοπικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Εξάλλου, προανήγγειλαν την έναρξη δικαστικού αγώνα στα Διοικητικά Δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και την κινητοποίηση του κόσμου, εφόσον χρειαστεί. Και ζήτησαν τη μετατροπή του Πεντελικού όρους σε πνεύμονα πρασίνου για το σύνολο των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής μέσα από παρεμβάσεις αθλητισμού, πολιτισμού και ανάδειξης περιπατητικών διαδρομών.

Βουνό-πίστα

Ωστόσο, τα γεγονότα δείχνουν ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία που επιδεικνύουν οι 4 επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης πέριξ της Πεντέλης είναι ανέξοδη, αν όχι φτηνή, αφού ενώ ως μέλη του ΣΠΑΠ έχουν πλήρη επίγνωση για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή, στην πράξη κωφεύουν και δεν επεμβαίνουν. Πλήρη επίγνωση των καταστάσεων έχει ο Βλάσσης Σιώμος που, ως πρόεδρος του ΣΠΑΠ από το 2014, έχει γίνει αποδέκτης αρκετών καταγγελιών που αφορούν αυτά τα εγκλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τρεις δήμαρχοι είναι άμοιροι των ευθυνών τους λόγω άγνοιας.

Καταστροφή φυτοκάλυψης, κονιορτοποίηση και παράσυρση του εδάφους, μετά τις διελεύσεις των δίτροχων μηχανών

Πολύ πρόσφατα, στις 8 Ιουνίου, ο ΣΠΑΠ και το Δασαρχείο Πεντέλης έλαβαν μια πολύ σοβαρή καταγγελία από τον τοπικό περιβαλλοντικό σύλλογο «Η Πεντέλη μας» για παράνομες δραστηριότητες μηχανοκίνητου αθλητισμού στις πλαγιές του πολύπαθου Πεντελικού. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο χώρος του λατομείου «Μαλτέζου» –που έχει αναπλαστεί στο πλαίσιο κατασκευής της Αττικής Οδού με την απόθεση φυτικής γης, φύτευσης και κατασκευής αρδευτικού δικτύου– έχει μετατραπεί, με παράνομες χωματουργικές εργασίες, σε αυτοσχέδια πίστα motocross, στην οποία διεξάγονται προπονήσεις και αγώνες. Ετσι, τα έργα ανάπλασης διαλύθηκαν βάναυσα από τα τρακτερωτά ελαστικά των δίτροχων.

«Η δραστηριότητα αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην εν λόγω παράνομη πίστα αλλά επεκτείνεται σε όλες τις πλαγιές του Πεντελικού, όπου είτε διέρχονται από το υφιστάμενο δασικό οδικό δίκτυο είτε κινούνται σε παρθένο έδαφος ανοίγοντας νέες διαδρομές, κάθετες στην κλίση του εδάφους. Λόγω των οδοντωτών ελαστικών που φέρουν, καταστρέφουν τη δασική βλάστηση, ανασκάπτουν και κονιορτοποιούν το έδαφος, το οποίο στη συνέχεια παρασύρεται εύκολα από τα όμβρια, με αποτέλεσμα την παντελή αφαίρεση του λεπτού εδαφικού στρώματος και τη συνακόλουθη αποκάλυψη του υποκείμενου βράχου. Τα ίχνη της εν λόγω δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα εμφανή στην περιοχή του Κοκκιναρά όπου παρατηρούνται εδαφικές αλλοιώσεις βάθους έως και δύο μέτρων», αναφέρεται στην καταγγελία του συλλόγου.

Και επισημαίνεται ότι «οι αναβάτες των χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας δίκυκλων παρενοχλούν τους πεζοπόρους, με τα σύννεφα σκόνης που σηκώνουν στο πέρασμά τους και τους επικίνδυνους ελιγμούς τους, θύματα των οποίων γίνονται συχνά τα ελάχιστα ερπετά της περιοχής». Παρ’ όλη τη σοβαρότητα της καταγγελίας για τις ωμές παρανομίες που διαπράττονται στο βουνό, ο περιβαλλοντικός σύλλογος δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα απάντηση, ούτε από τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ Βλάση Σιώμο ούτε από το Δασαρχείο. Οπως δεν έλαβε απάντηση και 7 χρόνια πριν, όταν στις 2/4/2014 κατήγγειλε και πάλι στον ΣΠΑΠ, επί προεδρίας Γιώργου Πατούλη, τη διοργάνωση Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Enduro στη νότια πλευρά της Πεντέλης, στο οποίο έλαβαν μέρος 115 μοτοσικλέτες. Τα δε έπαθλα στους νικητές είχε απονείμει ο τέως δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ο οποίος είχε διατελέσει επί 5 συνεχείς θητείες πρόεδρος του ΣΠΑΠ!

Η πίστα στο πρώην λατομείο «Μαλτέζου» με καταστροφή των έργων ανάπλασης (φύτευσης και δικτύου άρδευσης)

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς είχαν εντοπιστεί στον χώρο του λατομείου «Μαλτέζου» χωματουργικά μηχανήματα, χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, να προβαίνουν σε διαμόρφωση διαδρομών και δημιουργία ράμπας με εκσκαφές και προωθήσεις γαιών, γεγονός που τεκμηριώθηκε με κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα σε άνδρες περιπολικού που έφτασε στο σημείο. Στην τότε καταγγελία ο σύλλογος ανέφερε και πάλι ότι ο χώρος του λατομείου είχε μετατραπεί σε χώρο προπόνησης δικυκλιστών οι οποίοι επιπλέον κινούνταν και στο οδικό δίκτυο πυρόσβεσης καταστρέφοντάς το, αλλά και δε διαδρομές με χαμηλή αλλά πυκνή βλάστηση που είχε φυτρώσει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Οπως διαφαίνεται, λοιπόν, η μετατροπή τμήματος του Πεντελικού σε πίστα motocross και οι παρανομίες που διαπράττονται «κουρελιάζοντας» το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του βουνού και την ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία, είναι διαρκείς και συνεχόμενες και κάτω από… τη μύτη του προέδρου του ΣΠΑΠ και των δημάρχων που αποτελούν μέλη του Συνδέσμου.

Μπάζα και λαθρολατόμευση

Εντούτοις, δεν είναι μόνο ο μηχανοκίνητος αθλητισμός που πληγώνει διαχρονικά την Πεντέλη, αλλά και η ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στο Πεντελικό του υφυπουργού ΥΠΕΝ κ. Αμυρά, του γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Γραφάκου, του προέδρου του ΣΠΑΠ κ. Σιώμου, της δημάρχου Πεντέλης κ. Κεχαγιά και του δασάρχη Πεντέλης κ. Ρέπα, προκειμένου να προβάλουν επικοινωνιακά την απομάκρυνση μπάζων από τον χώρο του πρώην τριβείου Μουζάκη (σπαστήρας για παραγωγή χαλικιού) από τον ΣΠΑΠ, ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Η Πεντέλη Μας» επισήμανε ότι «στον χώρο αποτίθενται διαχρονικά προϊόντα κατεδαφίσεων –και όχι μόνο– από τους γνωστούς/αγνώστους διαχρονικούς δημοτικούς εργολάβους, με φορτηγά χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας».

«Αν και η τελική εικόνα παραπέμπει περισσότερο σε διάστρωση και λιγότερο σε αποκομιδή μπάζων, ως μεμονωμένο γεγονός, πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία. Ομως με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, ο χώρος ανήκει σε ιδιωτική επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης του μάλλον θα είναι ευγνώμων, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, προς τον ΣΠΑΠ», ανέφερε ο σύλλογος.

Η απομάκρυνση των μπάζων αποδείχτηκε διάστρωση με αποτέλεσμα να παραμένουν απορρίμματα και μπάζα στον χώρο του τριβείου Μουζάκη

Και κατήγγειλε ότι από τη σχετική ανακοίνωση του ΣΠΑΠ για την απομάκρυνση μπάζων από τον χώρο απουσίαζε «οποιαδήποτε αναφορά […] για τη λαθρολατόμευση που συντελείται σε απόσταση 200 μέτρων από την περιοχή του τριβείου Μουζάκη, ενέργεια που τραυματίζει ανεπανόρθωτα το βουνό και φυσικά συνιστά κλοπή δημόσιας περιουσίας, στην οποία επίσης επιδίδονται κατά τα φαινόμενα οι γνωστοί άγνωστοι της απόθεσης μπάζων». Και αναρωτιόταν αν υπήρχε κάτι που «εμπόδιζε μέχρι τώρα τον δασάρχη Πεντέλης και την αστυνομία Πεντέλης να συλλάβουν τους παράνομους αποθέτες μπάζων και της παράνομης εξόρυξης».

Εδώ αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει το θέμα για την εκτεταμένη λαθρολατόμευση και τη ρίψη μπάζων στην Πεντέλη με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ στα τέλη του 2016 («Συνεχίζει απτόητος ο καταστροφέας της Πεντέλης», «Εφ.Συν.», 29/8/2016, ). Οπως είχαμε αποκαλύψει, κάτω από τη μύτη του Δήμου Πεντέλης, του δασαρχείου Πεντέλης, του τοπικού αστυνομικού τμήματος και του φυλακίου του ΣΠΑΠ πραγματοποιούνταν παράνομες εξόρυξη μαρμάρου και παράνομη εκφόρτωση μπάζων στην Πεντέλη. Τις εξορύξεις πραγματοποιούσε κάτοικος της Νέας Πεντέλης, φορτωμένος με πολλές καταδίκες για παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στην Πεντέλη και για παράνομες απορρίψεις μπάζων, μαζί με τον γιο του. Ο συγκεκριμένος ήταν στέλεχος της δημοτικής παράταξης του τέως δημάρχου Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου.

Πρόσφατη παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στο νότιο άκρο του τριβείου Μουζάκη

Κι όμως, τα σκαπτικά μηχανήματα του λαθρολατόμου συμμετείχαν σε διάνοιξη δασικών δρόμων στην Πεντέλη τον Σεπτέμβριο του 2015 από τον ΣΠΑΠ, υπό την επίβλεψη του προέδρου του Συνδέσμου, Βλάσση Σιώμου («Οι υψηλές επαφές του καταστροφέα της Πεντέλης», 6/9/2016, «Εφ.Συν.»). Την έρευνα για την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της ΕΛ.ΑΣ., η οποία συγκέντρωσε προανακριτικό υλικό που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έξι μήνες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.». Εκτοτε, η υπόθεση παρέμεινε στο συρτάρι. Ωστόσο, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι και η παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στο Πεντελικό αποτελεί επίσης ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο δεν… δύναται να αντιμετωπιστεί.

Μεταφόρτωση απορριμμάτων

Σε όλες τις παράνομες δραστηριότητες που τραυματίζουν κατ’ εξακολούθηση το Πεντελικό, έρχεται να προστεθεί και η χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) πέριξ του Κοιμητηρίου Μελισσίων, έπειτα από σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με τον παραπλανητικό τίτλο «παράταση λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)». Παρ’ ότι η συγκεκριμένη έκταση ουδέποτε λειτούργησε ως ΣΜΑ, αλλά ως χώρος απόθεσης κλαδιών και φυτικής ύλης και, ενίοτε, μεγάλων αντικείμενων προς ανακύκλωση από τον Δήμο Πεντέλης.

Και παρ’ όλο που η εν λόγω έκταση προστατεύεται με το Προεδρικό Διάταγμα, είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Λόγοι για τους οποίους αντιδρούν στη χωροθέτηση του ΣΜΑ στα Μελίσσια πέντε δημοτικές παρατάξεις και έξι περιβαλλοντικοί σύλλογοι. Κατά της λειτουργίας του έχει ταχθεί και το δημοτικό συμβούλιο Πεντέλης, ωστόσο η διοίκηση της δημάρχου Πεντέλης, Δήμητρας Κεχαγιά, έχει ανταποκριθεί θετικά στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και στον χώρο έχουν πραγματοποιηθεί παράνομες χωματουργικές εργασίες.

Τον περασμένο μήνα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου, o Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Η Πεντέλη μας», το Σωματείο Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «Ροή» και 5 κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την κατασκευή έργων διαμόρφωσης του ΣΜΑ, χωρίς την έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών. Μάλιστα, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την επιμονή της ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του Δήμου Πεντέλης σε αντιπεριβαλλοντικές μεθοδεύσεις, κάλεσαν τους κατοίκους σε επαγρύπνηση για την προάσπιση του ισχύοντος προστατευτικού νομικού πλαισίου για το Πεντελικό βουνό και το ρέμα Πεντέλης - Χαλανδρίου.

Οπως διαφαίνεται, οι προαναφερόμενες παράνομες δραστηριότητες όχι μόνο δεν συντείνουν στην ανάπλαση του Πεντελικού, όπως διατείνονται ότι επιθυμούν οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, αλλά υποβαθμίζουν συνεχώς το ευπαθές οικοσύστημά του. Επιπλέον, για το πρόσφατο ζήτημα του υπό λειτουργία λατομείου εξόρυξης μαρμάρου ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και οι τρεις δήμαρχοι θα μπορούσαν να τα «βρουν» με την κυβέρνηση, καθ’ ότι πρόκειται για «γαλάζια» στελέχη. Αλλά για τα χρόνια περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στο Πεντελικό θα εξακολουθούν να παραμένουν άπραγοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νταμάρι η... ανάπλαση της Πεντέλης εν αγνοία των δήμων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεθόδευση ακόμη ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος στην πολύπαθη Πεντέλη έπειτα από τη χορήγηση άδειας με διαδικασίες fast track για την πραγματοποίηση γεωλογικής έρευνας για εξόρυξη...
Νταμάρι η... ανάπλαση της Πεντέλης εν αγνοία των δήμων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υπό απειλή η Τιθορέα
Η υδροληψία και ο αμμοσυλλέκτης του υδροηλεκτρικού σταθμού θα βρίσκονται στην προστατευόμενη περιοχή Natura εντός των ορίων του χαρακτηρισμένου Εθνικού Πάρκου Παρνασσού.
Υπό απειλή η Τιθορέα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δενδροκτονία και ρεματοκτονία μετά τη φωτιά στην Πεντέλη
Ο,τι γλίτωσε από τις φλόγες έρχονται να το αφανίσουν οι υπηρεσίες Περιφέρειας και δήμων που προχωρούν σε κοπές δέντρων και εκκαθαρίσεις ρεμάτων χωρίς μελέτες και χωρίς την παρουσία δασολόγων.
Δενδροκτονία και ρεματοκτονία μετά τη φωτιά στην Πεντέλη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι
Η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι SOS» και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είχαν εκπέμψει το σήμα κινδύνου προς τους αρμοδίους για το δασικό Δασαμάρι ήδη από πέρυσι.
Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εμμένουν στο «ξεκοίλιασμα» της Πεντέλης
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί του αντιθέτου, η αδειοδότηση της τελευταίας έκτασης που προοικονομεί τη λειτουργία ενός τεράστιου λατομείου στην Πεντέλη ολοκληρώθηκε.
Εμμένουν στο «ξεκοίλιασμα» της Πεντέλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας