• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.1°C / 20.7°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.0°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.1°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.4°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 20.9°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.0°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανησυχία για τη βλέννα στις ακτές της Λήμνου

 • A-
 • A+
Κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος μεταβαίνει σήμερα στο νησί. Καθησυχάζουν οι επιστήμονες, «ελπίζουμε το φαινόμενο να είναι περαστικό», λέει ο δήμαρχος.

Ανησυχία για τον τουρισμό, την αλιεία και τις πιθανές συνέπειες της μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το φαινόμενο των αυξανόμενων θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής προκαλεί η εμφάνιση θαλάσσιας βλέννας στις ακτές της Λήμνου. Το προηγούμενο διάστημα το φαινόμενο εμφανίστηκε με ιδιαίτερη ένταση στις ακτές του Μαρμαρά της Τουρκίας αλλά και στα νησιά της Ιμβρου και της Τενέδου, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαριστεί εάν η εμφάνισή του στη Λήμνο σχετίζεται απαραίτητα με εκείνη στα τουρκικά παράλια.

Χθες, πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σήμερα θα επισκεφθούν το νησί του Βόρειου Αιγαίου επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ αύριο αναμένεται εκεί ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς. Σκοπός της έρευνας του ΥΠΕΝ και των συνεργαζόμενων επιστημόνων μέσω ανάλυσης δορυφορικών εικόνων και δειγμάτων είναι να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο το υπό έλεγχο φαινόμενο συνδέεται με το ζήτημα πλαγκτονικής βλέννας που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Οπως εξήγησε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Βασίλης Ζερβάκης, φυσικός ωκεανογράφος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανάλογα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν παγκοσμίως αλλά και σε ελληνικές παράκτιες περιοχές. Η άμορφη βλεννώδης μάζα αποτελείται από συσσωματώματα νεκρών και ζωντανών οργανισμών, αλλά και των απεκκρίσεών τους. Επίσης, ευνοείται από την ασθενή θαλάσσια κυκλοφορία και τις αυξημένες εισροές θρεπτικών ουσιών στο σύστημα, συχνά ανθρωπογενείς, όπως από απόβλητα και υπολείμματα λιπασμάτων.

Σχετικά με το πότε είναι περισσότερο ανησυχητικό το συγκεκριμένο φαινόμενο, που φέτος εμφανίζεται ήδη από τον Φεβρουάριο, ο κ. Ζερβάκης ανέφερε ότι η απλή εμφάνιση τέτοιων περιστατικών κάλυψης παράκτιων περιοχών σε μικρές περιοχές και για σύντομο διάστημα δεν θα πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο, η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ή της έντασης τέτοιων φαινομένων είναι ανησυχητική αφού επηρεάζει τη δυνατότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος να «αναπνέει», ενώ αποτελεί δείκτη σημαντικής ανθρωπογενούς παρέμβασης.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Λήμνου, Δημήτρη Μαρινάκη, που εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου, αναμένοντας πάντοτε τα πορίσματα και τις συστάσεις των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που θα επισκεφθούν το νησί τις επόμενες μέρες. «Το πρόβλημα εμφανίστηκε σε μεγαλύτερη έκταση στις βορειοανατολικές και νοτιοανατολικές ακτές του νησιού. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θέλουμε να δούμε αν θα πάρει μεγαλύτερη έκταση», μας είπε.

Για τον κ. Μαρινάκη αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι η άπνοια και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Λήμνο τις τελευταίες ημέρες και δεν αφήνουν τη βλέννη ή το φυτοπλαγκτόν να διαλυθεί, ενώ, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, είναι 50 ετών και δεν έχει ξαναδεί το φαινόμενο σε τέτοια έκταση στο νησί. Πάντως, ο κ. Μαρινάκης μας είπε ότι οι ψαράδες του νησιού δεν έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ιδιαίτερη ανησυχία. «Ελπίζουμε το φαινόμενο να είναι περαστικό. Θα περιμένουμε τις συστάσεις από τους επιστήμονες για να δούμε εάν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε», κατέληξε ο δήμαρχος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Green Deal και οι πόλεις του 2030
Μετά την εισαγωγή της πολιτικής του Green Deal και την έγκρισή του από το Ευρωκοινοβούλιο οι χώρες της Ε.Ε. στρέφονται στην υλοποίηση της πολιτικής με γνώμονα την πολυσυζητημένη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το Green Deal και οι πόλεις του 2030
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ποτέ ξανά «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»
Τελεσίδικα αρνητική είναι η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης της Ε.Ε. στο αίτημα που είχε καταθέσει το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2015 για επαναλειτουργία της κατεστραμμένης...
Ποτέ ξανά «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευαισθητοποιημένοι οι Ελληνες για την κλιματική αλλαγή
Οι προσδοκίες για την αυριανή Διάσκεψη των Η.Ε. για το κλίμα είναι μεγάλες, με την Ε.Ε. να κάνει λόγο για ιστορική ευκαιρία. Είναι όμως η κλιματική αλλαγή ανάμεσα στις προτεραιότητες των Ελλήνων; Εκ πρώτης...
Ευαισθητοποιημένοι οι Ελληνες για την κλιματική αλλαγή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την κλιματική αλλαγή
Ως ένα «πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», θεωρούν οχτώ στους δέκα Έλληνες (84%), την κλιματική αλλαγή, έναντι ποσοστού 78%, κατά μέσο όρο, στην ΕΕ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του...
Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την κλιματική αλλαγή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σοβαρές οι απώλειες στην Ελλάδα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα»
Στη δίνη του κυκλώνα περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή βρίσκεται η Αττική στην οποία εκδηλώθηκαν περισσότερα από 120 επεισόδια.
«Σοβαρές οι απώλειες στην Ελλάδα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κραυγή αγωνίας για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης
Ανησυχητικός για τη δημόσια υγεία στη Σύρο είναι ο εντοπισμός βαρέων μετάλλων από δείγματα που ελήφθησαν στον πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης.
Κραυγή αγωνίας για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας