• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.7°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.5°C / 11.0°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.8°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.4°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.9°C
  4 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.6°C / 11.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  90%

Οι «καθαρισμοί» εξυπηρετούν τη μετατροπή της περιοχής σε χώρο στάθμευσης. H εικόνα είναι από το περασμένο Σαββατοκύριακο μετά τις πρώτες εργασίες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκχερσώσεις και κοπές δέντρων στο Πάρκο Σχινιά

 • A-
 • A+
Με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εργολάβος αποψιλώνει σε βάθος 50 μέτρων το παραθαλάσσιο δάσος κουκουναριάς. Την άμεση διακοπή των εργασιών ζητεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

Στο όνομα της αντιπυρικής προστασίας καταστρέφουν τον πυρήνα προστασίας της φύσης στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι εργασίες από ανάδοχο-εργολάβο ξεκίνησαν εκ νέου προχθές χωρίς καμία σχετική ενημέρωση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης και του Δασαρχείου Καπανδριτίου. Αδιαφορώντας για την παύση των εργασιών που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από επείγουσα επιστολή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής και αιτήματος του Δασαρχείου -και αφού είχε ήδη καταστραφεί κομμάτι υγροτοπικής έκτασης- αυτή τη φορά οι εργασίες συνεχίζονται σε αμιγώς δασική έκταση με δάσος κουκουναριάς, δηλαδή οικότοπο προτεραιότητας! Σημειώνεται ότι το παραθαλάσσιο δάσος κουκουναριάς του Σχινιά, έκτασης 14.000 τ.μ., είναι ένα από τα τρία του είδους που υπάρχουν στη χώρα μας.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται στο δεξιό τμήμα της λεωφόρου Σχινιά από την είσοδο του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου (δυτικό όριο του Εθνικού Πάρκου) και, μέχρι στιγμής, σε μήκος 400 μέτρων, με αποψίλωση της ποώδους βλάστησης με μηχανικά και χειροκίνητα μέσα. Αντιμετωπίζοντας το Εθνικό Πάρκο ως κοινό χώρο ή ως οικόπεδο, αποψιλώνουν πλήρως τη βλάστηση του υπορόφου -δηλαδή του συνόλου των δέντρων και των θάμνων που φύονται κάτω από την κομοστέγη των δέντρων και συγκροτούν τον κύριο πληθυσμό ενός δάσους- με καταστροφέα/τρακτέρ, η είσοδος και μόνο του οποίου καταστρέφει τη φυσική αναγέννηση της κουκουναριάς. Παράλληλα, γίνεται αποκλάδωση μέχρι ύψους 3 μέτρων χλωρών κλαδιών των δένδρων κουκουναριάς ηλικίας 45-55 ετών!

Κι αυτά συμβαίνουν ενώ από τον Μάιο υπάρχει απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα εγκεκριμένη από το Δασαρχείο σχετικά με δασοτεχνικές - φυτοτεχνικές εργασίες καθαρισμού αντιπυρικής προστασίας στην περιοχή Σχινιά - Δικαστικά του Δήμου Μαραθώνα, που περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στην περιοχή σε ζώνη 5 μέτρων από τον δρόμο και όχι 50 μέτρων, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή αυθαίρετα από την εργολάβο στο πλαίσιο μιας αυθαίρετης τεχνικής έκθεσης που δεν έχει κοινοποιηθεί σε κανέναν από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τον Φορέα Διαχείρισης και το Δασαρχείο.

Ο Φορέας Διαχείρισης, διαπιστώνοντας την εκτέλεση των εργασιών, ενημέρωσε την αρμόδια δασική αρχή. Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Καπανδριτίου προσήλθε άμεσα στο σημείο και ζήτησε από την ανάδοχο εργολάβο να εκτελέσει μόνο όσα περιλαμβάνονται στην απόφαση του Φορέα και τα οποία έχουν εγκριθεί αρμοδίως από τη δασική αρχή. Ωστόσο, η εργολάβος δήλωσε ότι θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες που περιλαμβάνονται στην τεχνική έκθεση που της έχει παραδοθεί και ότι θα σταματήσει μόνο εάν λάβει έγγραφη εντολή.

Την άμεση παρέμβαση για τη διακοπή των εργασιών μέσα στον οικότοπο προτεραιότητας, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή, ζητά ο Φορέας Διαχείρισης από το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ την παρέμβαση του ΥΠΕΝ για την άμεση παύση των εργασιών ζητά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζητούν μέτρα για τα ζώα και απαγόρευση της θήρας
Να δίνονται προσωρινοί χώροι για τη συγκέντρωση και περίθαλψη των ζώων, άγριων και οικόσιτων, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε τόπο που καίγεται ζητά η ΠΦΠΟ.
Ζητούν μέτρα για τα ζώα και απαγόρευση της θήρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι «Δρυάδες» μπαζώνουν ρέματα
Μετά τις εκχερσώσεις στο σπάνιο δάσος κουκουναριάς στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα, τώρα η Πολιτική Προστασία μπαζώνει το ρέμα Δασαμάρι.
Οι «Δρυάδες» μπαζώνουν ρέματα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χωρίς πυροπροστασία το τρις... καμένο Δασαμάρι
Εκτεθειμένη στον κίνδυνο εκδήλωσης καταστροφικής πυρκαγιάς ελλείψει πυροφύλαξης και πυροπροστασίας βρίσκεται δασική και αναδασωτέα έκταση στην ανατολική Πεντέλη ● Πινγκ πονγκ ανάμεσα στους Δήμους Πεντέλης και...
Χωρίς πυροπροστασία το τρις... καμένο Δασαμάρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη
Σε ύφεση βρισκόταν το βράδυ της Κυριακής η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή Λαγκάδα της Ανατολικής Μάνης.
Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τα Δερβενοχώρια
Τα Δερβενοχώρια μετατρέπονται από μια όαση πρασίνου, που προσέλκυε τουρίστες και επισκέπτες για αποδράσεις περιπάτου και φαγητού κοντά στην πόλη, σε μια βιομηχανική περιοχή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τα Δερβενοχώρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας