• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 25.8°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.4°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.0°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.1°C / 24.6°C
  7 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  3 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 24.5°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  57%
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προστεθεί, τροποποιηθεί ή αναθεωρηθεί περισσότερα από 800 άρθρα νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά τα νέα δεδομένα είναι αδύνατο να αφομοιωθούν από ένα προσωπικό που έχει αποψιλωθεί και... γηράσκει

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις

 • A-
 • A+
Το πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις αφορά κυρίως τα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές στις οποίες είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς οι πρόσφατες αναρτήσεις έδειξαν τεράστιες εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποσχέθηκε αυτεπάγγελτες διορθώσεις και όλη η διαδικασία έχει παγώσει καθώς εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ επί των ευνοϊκών ρυθμίσεων Χατζηδάκη.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνθήκες πυρκαγιάς μέσα σε λαβύρινθο βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα που προσπαθούν να μεταβιβάσουν ακίνητα, να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης των περιουσιών τους πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οι πολύμηνες υποσχέσεις της κυβέρνησης για απλοποίηση των διαδικασιών αποδεικνύονται έωλες και τα συμβολαιογραφεία αναστενάζουν από τον φόρτο υποθέσεων που καλούνται να διεκπεραιώσουν. Ταυτόχρονα, οι κατά τόπους υποστελεχωμένες Πολεοδομίες (Υπηρεσίες Δόμησης-ΥΔΟΜ) αδυνατούν να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα αιτήματα της πανδημίας και την καταιγίδα των νέων αιτήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί με νέες εγκυκλίους να θεραπεύσει εμπλοκές που δημιούργησαν προηγούμενες ρυθμίσεις. Καταιγιστικές ανατιμήσεις καταγράφονται στις τιμές των υλικών οικοδομής απειλώντας να τινάξουν στον αέρα προγράμματα συντήρησης όπως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Και, «κερασάκι στην τούρτα», εμφανίζεται αίφνης «ψηφιακός χάρτης» για τις νέες αντικειμενικές που κατεβαίνει άρον άρον ως δοκιμαστική εφαρμογή αφού προηγουμένως προκαλέσει μικρά εγκεφαλικά με τα λάθη που εμπεριέχει.

Το πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις αφορά κυρίως τα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές στις οποίες είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι πρόσφατες αναρτήσεις έδειξαν τεράστιες εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα σε πολλές περιοχές της χώρας και το υπουργείο Περιβάλλοντος υποσχέθηκε αυτεπάγγελτες διορθώσεις πριν ξεκινήσουν οι ενστάσεις. Η όλη διαδικασία όμως έχει παγώσει καθώς εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ επί των ευνοϊκών ρυθμίσεων που θέλησε να εφαρμόσει ο Κ. Χατζηδάκης.

«Η μεταβίβαση έστω του μη δασικού τμήματος του ακινήτου καθίσταται σήμερα αδύνατη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας αναφερόμενος σε ακίνητα που είναι ενιαία κατά τον τίτλο της έκτασης και ένα τμήμα αυτής αποδίδεται στον χάρτη ως δασικό. Ο κ. Ρούσκας αναφέρεται στη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων λέγοντας ότι είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που «πνίγει κάθε είδους συναλλαγή» καθώς επικρατεί αβεβαιότητα που οδηγεί σε αδυναμία σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων και καταχώρισης στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές ισχύει το τεκμήριο κυριότητας από πλευράς Δημοσίου, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι καμία περιουσία δεν θα κινδυνεύσει και θα βρεθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκδίδει εγκυκλίους με αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα όπως εκείνη που καταργεί τις βεβαιώσεις του Δασαρχείου για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε μη δασικές εκτάσεις. Εως τώρα, η βεβαίωση του Δασαρχείου ήταν απαραίτητη, αλλά τώρα υποκαθίσταται από υπεύθυνη δήλωση μηχανικού στην οποία θα δηλώνεται η θέση του ακινήτου όπως αυτή προσδιορίζεται γεωχωρικά σε σχέση με τον αναρτημένο δασικό χάρτη.

Με βεβαίωση δασάρχη ή χωρίς αυτήν, το θέμα είναι ότι για να εκδίδονται οικοδομικές άδειες πρέπει να λειτουργούν κανονικά οι πολεοδομίες και να ανταποκρίνονται στις ταχύτατες προθεσμίες που προβλέπει ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020. Τα στελέχη των Υπηρεσιών Δόμησης βρίσκονται σε απόγνωση όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί που διαπιστώνουν ότι οι προθεσμίες του νόμου δεν τηρούνται καθώς πλάι στην έλλειψη προσωπικού προστίθενται οι ασάφειες της πολεοδομικής νομοθεσίας. Οπως αναφέρουν στελέχη των πολεοδομιών, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προστεθεί, τροποποιηθεί ή αναθεωρηθεί περισσότερα από 800 άρθρα νομοθετικών ρυθμίσεων (ορισμένες ιδιαζόντως φωτογραφικές) αλλά τα νέα δεδομένα είναι αδύνατο να αφομοιωθούν από ένα προσωπικό που έχει αποψιλωθεί ενώ κανείς υπάλληλος δεν είναι κάτω των 50 ετών.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για την ΥΔΟΜ Χανίων, την τρίτη σε φόρτο μετά από Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως τα παραθέτει ο ιστότοπος ecopress.gr, όπου έχουν συσσωρευθεί 532 υποθέσεις και καθημερινά υποβάλλονται έως και 18 νέα αιτήματα για οικοδομικές άδειες τα οποία καλούνται να διεκπεραιώσουν δυο ζεύγη υπαλλήλων ελεγκτών! Για την κατάθεση εγγυητικών επιστολών, τη διαχείριση αποβλήτων οικοδομών, τον ορισμό ελεγκτών δόμησης και την ηλεκτροδότηση υπάρχει ένας υπάλληλος χωρίς αναπληρωτή και άλλος ένας για τον έλεγχο ηλεκτρομηχανολογικών και τις χρήσεις γης.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, το μόνο που έλειπε ήταν η ανάρτηση ψηφιακού χάρτη με λάθη και διάφορα προβλήματα στην καταγραφή των νέων αντικειμενικών τιμών την περασμένη εβδομάδα. Τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέβασαν όπως όπως την πλατφόρμα την Παρασκευή με τη δικαιολογία ότι ήταν δοκιμαστική εφαρμογή που δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως.

Ανατιμήσεις

Ταυτόχρονα, με εκτροχιασμό απειλείται και το επιχορηγούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», λόγω της τρομακτικής ανόδου των τιμών των πρώτων υλών όπως είχαν υπολογιστεί όταν διαμορφώθηκαν οι προϋπολογισμοί κάθε έργου. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους ο Αλ. Χαρίτσης και ακόμη 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για ανατιμήσεις έως και κατά 75% στις τιμές σιδήρου, τσιμέντου, χαλκού και αλουμινίου ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξάμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες
Βλέποντας τα κύματα των αντιδράσεων που ξεσπούν σε κάθε άκρη της Ελλάδας από την αλλοπρόσαλλη πολιτική με τους δασικούς χάρτες, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να ανοίξει «βαλβίδες ασφαλείας» δίνοντας οριζόντια...
Εξάμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζήτω το ρουσφέτι με τους νέους δασικούς χάρτες
Μπάχαλο και διαδικασίες πολλών ταχυτήτων προκαλούν οι ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος ● Χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται να υποβάλουν ενστάσεις μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες για να μη δεσμευτούν οι...
Ζήτω το ρουσφέτι με τους νέους δασικούς χάρτες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συνεχίζεται ο γολγοθάς των ιδιοκτητών με τις (μη) αναρτήσεις των δασικών χαρτών
Πριν από τρεις εβδομάδες η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα γινόταν η ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν...
Συνεχίζεται ο γολγοθάς των ιδιοκτητών με τις (μη) αναρτήσεις των δασικών χαρτών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στροφή του υπ. Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες ενόψει δίκης στο ΣτΕ
Ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς με εγκύκλιό του διευκρινίζει ότι αντιρρήσεις θα γίνουν δεκτές μόνο για το τμήμα του δασικού χάρτη που τώρα αναμορφώνεται.
Στροφή του υπ. Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες ενόψει δίκης στο ΣτΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Mέσω κτηματολογίου η... οικοπεδοποίηση
Ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις προσφυγές εναντίον τριών ΚΥΑ, έρχεται στο προσκήνιο διάταξη με την οποία νομιμοποιείται η παράνομη ρυμοτόμηση στις Ζώνες Ανάπτυξης και στο Μητροπολιτικό Πάρκο.
Mέσω κτηματολογίου η... οικοπεδοποίηση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράνομη η «ανάπλαση» στο ρέμα Πικροδάφνης
Aκυρώνονται τα έργα διευθέτησης-ανάπλασης του ρέματος της Πικροδάφνης από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης ώς τις εκβολές του, έπειτα από απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Παράνομη η «ανάπλαση» στο ρέμα Πικροδάφνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας