• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.5°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.1°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις

 • A-
 • A+
Το πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις αφορά κυρίως τα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές στις οποίες είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς οι πρόσφατες αναρτήσεις έδειξαν τεράστιες εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποσχέθηκε αυτεπάγγελτες διορθώσεις και όλη η διαδικασία έχει παγώσει καθώς εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ επί των ευνοϊκών ρυθμίσεων Χατζηδάκη.

Συνθήκες πυρκαγιάς μέσα σε λαβύρινθο βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα που προσπαθούν να μεταβιβάσουν ακίνητα, να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης των περιουσιών τους πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οι πολύμηνες υποσχέσεις της κυβέρνησης για απλοποίηση των διαδικασιών αποδεικνύονται έωλες και τα συμβολαιογραφεία αναστενάζουν από τον φόρτο υποθέσεων που καλούνται να διεκπεραιώσουν. Ταυτόχρονα, οι κατά τόπους υποστελεχωμένες Πολεοδομίες (Υπηρεσίες Δόμησης-ΥΔΟΜ) αδυνατούν να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα αιτήματα της πανδημίας και την καταιγίδα των νέων αιτήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί με νέες εγκυκλίους να θεραπεύσει εμπλοκές που δημιούργησαν προηγούμενες ρυθμίσεις. Καταιγιστικές ανατιμήσεις καταγράφονται στις τιμές των υλικών οικοδομής απειλώντας να τινάξουν στον αέρα προγράμματα συντήρησης όπως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Και, «κερασάκι στην τούρτα», εμφανίζεται αίφνης «ψηφιακός χάρτης» για τις νέες αντικειμενικές που κατεβαίνει άρον άρον ως δοκιμαστική εφαρμογή αφού προηγουμένως προκαλέσει μικρά εγκεφαλικά με τα λάθη που εμπεριέχει.

Το πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις αφορά κυρίως τα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές στις οποίες είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι πρόσφατες αναρτήσεις έδειξαν τεράστιες εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα σε πολλές περιοχές της χώρας και το υπουργείο Περιβάλλοντος υποσχέθηκε αυτεπάγγελτες διορθώσεις πριν ξεκινήσουν οι ενστάσεις. Η όλη διαδικασία όμως έχει παγώσει καθώς εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ επί των ευνοϊκών ρυθμίσεων που θέλησε να εφαρμόσει ο Κ. Χατζηδάκης.

«Η μεταβίβαση έστω του μη δασικού τμήματος του ακινήτου καθίσταται σήμερα αδύνατη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας αναφερόμενος σε ακίνητα που είναι ενιαία κατά τον τίτλο της έκτασης και ένα τμήμα αυτής αποδίδεται στον χάρτη ως δασικό. Ο κ. Ρούσκας αναφέρεται στη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων λέγοντας ότι είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που «πνίγει κάθε είδους συναλλαγή» καθώς επικρατεί αβεβαιότητα που οδηγεί σε αδυναμία σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων και καταχώρισης στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές ισχύει το τεκμήριο κυριότητας από πλευράς Δημοσίου, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι καμία περιουσία δεν θα κινδυνεύσει και θα βρεθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκδίδει εγκυκλίους με αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα όπως εκείνη που καταργεί τις βεβαιώσεις του Δασαρχείου για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε μη δασικές εκτάσεις. Εως τώρα, η βεβαίωση του Δασαρχείου ήταν απαραίτητη, αλλά τώρα υποκαθίσταται από υπεύθυνη δήλωση μηχανικού στην οποία θα δηλώνεται η θέση του ακινήτου όπως αυτή προσδιορίζεται γεωχωρικά σε σχέση με τον αναρτημένο δασικό χάρτη.

Με βεβαίωση δασάρχη ή χωρίς αυτήν, το θέμα είναι ότι για να εκδίδονται οικοδομικές άδειες πρέπει να λειτουργούν κανονικά οι πολεοδομίες και να ανταποκρίνονται στις ταχύτατες προθεσμίες που προβλέπει ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020. Τα στελέχη των Υπηρεσιών Δόμησης βρίσκονται σε απόγνωση όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί που διαπιστώνουν ότι οι προθεσμίες του νόμου δεν τηρούνται καθώς πλάι στην έλλειψη προσωπικού προστίθενται οι ασάφειες της πολεοδομικής νομοθεσίας. Οπως αναφέρουν στελέχη των πολεοδομιών, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προστεθεί, τροποποιηθεί ή αναθεωρηθεί περισσότερα από 800 άρθρα νομοθετικών ρυθμίσεων (ορισμένες ιδιαζόντως φωτογραφικές) αλλά τα νέα δεδομένα είναι αδύνατο να αφομοιωθούν από ένα προσωπικό που έχει αποψιλωθεί ενώ κανείς υπάλληλος δεν είναι κάτω των 50 ετών.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για την ΥΔΟΜ Χανίων, την τρίτη σε φόρτο μετά από Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως τα παραθέτει ο ιστότοπος ecopress.gr, όπου έχουν συσσωρευθεί 532 υποθέσεις και καθημερινά υποβάλλονται έως και 18 νέα αιτήματα για οικοδομικές άδειες τα οποία καλούνται να διεκπεραιώσουν δυο ζεύγη υπαλλήλων ελεγκτών! Για την κατάθεση εγγυητικών επιστολών, τη διαχείριση αποβλήτων οικοδομών, τον ορισμό ελεγκτών δόμησης και την ηλεκτροδότηση υπάρχει ένας υπάλληλος χωρίς αναπληρωτή και άλλος ένας για τον έλεγχο ηλεκτρομηχανολογικών και τις χρήσεις γης.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, το μόνο που έλειπε ήταν η ανάρτηση ψηφιακού χάρτη με λάθη και διάφορα προβλήματα στην καταγραφή των νέων αντικειμενικών τιμών την περασμένη εβδομάδα. Τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέβασαν όπως όπως την πλατφόρμα την Παρασκευή με τη δικαιολογία ότι ήταν δοκιμαστική εφαρμογή που δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως.

Ανατιμήσεις

Ταυτόχρονα, με εκτροχιασμό απειλείται και το επιχορηγούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», λόγω της τρομακτικής ανόδου των τιμών των πρώτων υλών όπως είχαν υπολογιστεί όταν διαμορφώθηκαν οι προϋπολογισμοί κάθε έργου. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους ο Αλ. Χαρίτσης και ακόμη 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για ανατιμήσεις έως και κατά 75% στις τιμές σιδήρου, τσιμέντου, χαλκού και αλουμινίου ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νόμοι και τροπολογίες συρρικνώνουν τα δάση
Με νυχτερινή τροπολογία η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις που «ξεπρασινίζουν» ακόμη περισσότερα στρέμματα γης, αποσύρει το Δημόσιο από τη διεκδίκησή τους και επιχειρεί να λύσει «στο πόδι» τα προβλήματα με τους...
Νόμοι και τροπολογίες συρρικνώνουν τα δάση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γκάζι στις αδειοδοτήσεις, φρένο στο χωροταξικό
Οποιος δεν θέλει να... ζυμώσει, σπέρνει αβέρτα τεράστιες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Τουλάχιστον ενάμιση χρόνο ακόμη θα καθυστερήσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας...
Γκάζι στις αδειοδοτήσεις, φρένο στο χωροταξικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ πάγωσε τα χαμόγελα της κυβέρνησης
Απέτυχαν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να περιορίσουν τις κατεδαφίσεις και να κλείσουν το μάτι σε νέες αυθαιρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα να χτιστούν και δασικές εκτάσεις που δεν είναι...
Το ΣτΕ πάγωσε τα χαμόγελα της κυβέρνησης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θωρακισμένη με ακατάλυτη προστασία η Λίμνη Βουλιαγμένης
Με το Π.Δ. του 2003, όπως έδειξε η απόφαση του Εφετείου Πειραιά, η Λίμνη είναι ακατάλυτα θωρακισμένη απέναντι σε οποιονδήποτε νόμο που υπονομεύει τη σπάνια φυσική ιδιοσυστασία της.
Θωρακισμένη με ακατάλυτη προστασία η Λίμνη Βουλιαγμένης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
80.000 ελατάκια στα αζήτητα
Ανεξήγητο γιατί δεν εγκρίνεται η προγραμματική σύμβαση με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ώστε να υλοποιηθεί η φύτευση.
80.000 ελατάκια στα αζήτητα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα
Νέες προσφυγές καταθέτουν στο ΣτΕ τρεις δήμοι και κάτοικοι ενάντια στις ανεμογεννήτριες ● Το ισχύον νομικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε το 2020, δείχνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως υπεύθυνο για τον «ποταμό»...
Η ΡΑΕ «απολογείται» για τις άδειες στα καμένα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας