• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.4°C / 11.9°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 7.4°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 5.0°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 5.0°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.8°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  1 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 8.8°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 11.0°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 6.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  2 BF
  73%
Hellas Gold via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε... σεισμικό ρήγμα τα απόβλητα της Eldorado

 • A-
 • A+
Με υπόμνημα ενημέρωσε η Ελληνικός Χρυσός την Επιτροπή της Βουλής και τους φορείς για την κρυφή σύμβαση που υπέγραψε με το Δημόσιο και κατατέθηκε για κύρωση με μεγάλη καθυστέρηση ● Για τις δουλειές αγωνιούν οι κάτοικοι, για τις ρηγματώσεις οι επιστήμονες, για τους όρους της σύμβασης η τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αλαζονεία του επενδυτή, η αγωνία των κατοίκων για τις θέσεις εργασίας και ο κώδωνας κινδύνου από την επιστημονική κοινότητα για το γεγονός ότι κατασκευάζεται χώρος αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) πάνω στο σεισμικό ρήγμα με τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις στην Ελλάδα, κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και Eldorado Gold.

Χθες ήταν η μέρα να τοποθετηθούν οι φορείς πάνω στη σύμβαση που υπεγράφη εν κρυπτώ και παραβύστω, χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, όπως ανέφεραν όλοι οι εκπρόσωποί της που έλαβαν τον λόγο, είτε έδειχναν έτοιμοι να την αποδεχτούν είτε να την απορρίψουν. Ομως η σύμβαση είναι κάτι που δεν αλλάζει και αυτός ο νόμος που θα την επικυρώσει δεν επιδέχεται «νομοτεχνικές βελτιώσεις». Ετσι, όσοι θέλουν να συμφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, μνημόνια και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που όμως, με βάση τους νόμους που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, περνά χωρίς... βασανιστικές διαβουλεύσεις.

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δεν ήρθε να μιλήσει η ίδια η μονοπρόσωπη εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, αλλά το πνεύμα της αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο υπόμνημα που έστειλε προς τους Ελληνες βουλευτές ο πρόεδρός της Χρ. Μπαλάσκας. Εκεί, μεταξύ άλλων:

■ Θυμίζει την απαξίωση των μεταλλείων και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στα χρόνια πριν αναλάβει η εταιρεία του το 2003.

■ Λέει ότι το δάσος των Σκουριών έχει δέντρα 30 ετών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρχέγονο.

■ Κατηγορεί ευθέως την ελληνική νομοθεσία για ασάφειες στο πλαίσιο χαρακτηρισμού των εξορυκτικών αποβλήτων και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για «ανακριβείς και ατεκμηρίωτες εκθέσεις».

■ Λέει ότι δεν είχε υποχρέωση να κατασκευάσει εργοστάσιο μεταλλουργίας (ώστε ο χρυσός να παράγεται εντός Ελλάδος και να μην εξάγεται χώμα) και αυτός ήταν ο λόγος του χαμηλού τιμήματος των 11 εκατομμυρίων ευρώ.

■ Υπόσχεται μέσα στο τρέχον έτος να υποβάλει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

■ Ειδικά για τον χώρο απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα, ο κ. Μπαλάσκας λέει ότι δεν είναι ΧΥΤΕΑ αλλά χαρακτηρίζεται έτσι από τις αρμόδιες υπηρεσίες «λόγω σχετικής ασάφειας του νόμου».

Φράγμα που χορεύει

Καμία ασάφεια, όμως, δεν χαρακτήριζε τα λόγια του καθηγητή του ΑΠΘ και διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Κων. Παπαζάχου, που είπε ότι δίπλα από τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα περνά σεισμικό ρήγμα πλάτους 10 χιλιομέτρων που έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ το 1932, κόβοντας στη μέση το κτίριο φόρτωσης βαγονιών. Κατά τον καθηγητή, μάλιστα, το ρήγμα μπορεί να εμφανίσει μετατοπίσεις που αγγίζουν το 1 μέτρο.

«Ο πρώτος ΧΥΤΕΑ στην Ελλάδα κατασκευάζεται πάνω στο ρήγμα που έχει δώσει τις μεγαλύτερες επιφανειακές μετατοπίσεις», είπε ο κ. Παπαζάχος, προσθέτοντας ότι η μελέτη που παρήγγειλε η ίδια η εταιρεία και κατέγραφε επιταχύνσεις έως και 2g στη στέψη του φράγματος αγνοήθηκε.

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Αριστοτέλη (στην εκμετάλλευση της Eldorado Gold περιέρχονται εκτάσεις στον μισό δήμο) Στέλιος Βαλλιάνος αναφέρθηκε πολλάκις στο πόσο ταλαιπωρήθηκε η περιοχή επί χρόνια από τον διχασμό ανάμεσα σε εκείνους που έλεγαν «μόνον όχι» στις επενδύσεις και όσους έλεγαν «μόνο ναι». Υποστήριξε ότι εκείνος ήρθε τώρα να συζητήσει για τους όρους, αν και παραδέχτηκε ότι η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί και δεν αλλάζει, αλλά περιμένει τη διαβούλευση για τη νέα ΜΠΕ.

Εξέφρασε δυσαρέσκεια που ο δήμος δεν συμμετείχε στην προετοιμασία της σύμβασης αλλά και για:
1) Το θέμα της μεταλλουργίας που παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
2) Τη μη αναφορά σε συγκεκριμένη ποσόστωση (ίσχυε 90%) για την προτίμηση ντόπιου πληθυσμού στις προσλήψεις αλλά και στους προμηθευτές της εταιρείας.
3) Τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος που θα υποκαταστήσει τις Επιτροπές Ελέγχου.
4) Την αναφορά ότι η εταιρεία θα έχει ανεμπόδιστη χρήση αιγιαλού και παραλίας. 5) Τις γενικές αναφορές στο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης μέσω του οποίου η εταιρεία υπόσχεται 80 εκατ. δολάρια σε δράσεις χωρίς όμως να τις περιγράφει.

Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας -καθώς τώρα μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι από άλλες περιοχές εφόσον ζητούν χαμηλότερες αμοιβές- ήταν θέμα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις και άλλων τοπικών παραγόντων, όπως οι πρόεδροι της Κοινότητας Ολυμπιάδας Γ. Πετράκης, της Μεγάλης Παναγιάς Κ. Πασχάλης, της Στρατονίκης Ν. Αντωνίου και του Στρατωνίου Γ. Βαγιωνάς. Ειδικά για τη Στρατονίκη, τέθηκε το θέμα των ρηγματώσεων μέσα στο χωριό που απειλεί πολλά σπίτια με κατάρρευση ενώ από κάτω περνούν οι στοές των ορυχείων.

Αγωνία

Ο παριστάμενος πρόεδρος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) Κ. Σάλτας περιορίστηκε στο να καθησυχάζει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι μελετά τις ρηγματώσεις στη Στρατονίκη. Ζήτησε επίσης να μη φοβάται ο κόσμος τις εξορύξεις: «Η Ευρώπη έχει και πιο επιβαρυντικές δραστηριότητες», ανέφερε. Σε ευχολόγια και γενικότητες περιορίστηκε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Στασινός, λέγοντας ότι σημασία έχει η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και ότι η Ελλάδα δεν θα είχε ποτέ ισχύ εάν δεν υπήρχαν τα μεταλλεία στη Χαλκιδική και στο Λαύριο.

Την αγωνία των κατοίκων μετέφερε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα στη Μεγάλη Παναγιά η Αγγ. Ληστή, μιλώντας για τις εποχές του «σκανδάλου Πάχτα», όταν επικρατούσε στην περιοχή «εμφυλιακό κλίμα». Σχολίασε σημεία της σύμβασης βάσει των οποίων η εταιρεία έχει δικαιώματα σε όλα τα νερά της περιοχής και ότι η Ελλάδα θα καταστεί η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού χωρίς ίχνος από αυτό να μένει εντός χώρας. Την προστασία όσων ζουν από τον τουρισμό που μπορεί να πληγεί περιβαλλοντικά ζήτησε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρ. Τάσσιος.

Κενά στη σύμβαση, βάσει των οποίων η εταιρεία μπορεί να πληρώνει ακόμη λιγότερα προς το Δημόσιο, κατέδειξε εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ο Σ. Δημητριάδης. Στις καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και το φυσικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης «Καλλιστώ» Σπ. Ψαρούδας, τονίζοντας ότι θα έπρεπε ήδη να υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους έχει ελαστικοποιηθεί τόσο, που εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βιαστικές αποφάσεις υπέρ Eldorado Gold και ΑΓΕΤ μέσα στο Πάσχα
Με ιδιαίτερο ζήλο δούλεψε το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειaς εγκρίνοντας τη Μ. Πέμπτη δύο σημαντικές αποφάσεις υπέρ της Eldorado Gold για τον χρυσό της Χαλκιδικής και της ΑΓΕΤ για την καύση απορριμμάτων στο...
Βιαστικές αποφάσεις υπέρ Eldorado Gold και ΑΓΕΤ μέσα στο Πάσχα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δήμος Βόλβης: Δεκάδες φορτηγά της Eldorado μεταφέρουν τοξικά προϊόντα εξορυκτικής διαδικασίας
Με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλβης διαμαρτύρεται για την αποικιοκρατική σύμβαση της «Ελληνικός Χρυσός» με το Δημόσιο, που προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις...
Δήμος Βόλβης: Δεκάδες φορτηγά της Eldorado μεταφέρουν τοξικά προϊόντα εξορυκτικής διαδικασίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Θολό» παραμένει το τοπίο για τη σύμβαση με την Eldorado
Σαν θαμπωμένος από τον χρυσό, δηλαδή, ο κ. Σκρέκας ζήτησε από τον βουλευτή να «ξαναδεί» τη σύμβαση, αν και ο ίδιος είχε πριν από λίγο πει ότι «ελπίζει» να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση στις αρχές Μαρτίου.
«Θολό» παραμένει το τοπίο για τη σύμβαση με την Eldorado
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θέατρο του παραλόγου με την ανακύκλωση
Μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να κατηγορήθηκε ως «εγκληματική οργάνωση», το Διοικητικό του Συμβούλιο όμως ψήφισε χθες υπέρ του συστήματος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που εκτόξευε επί...
Θέατρο του παραλόγου με την ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η καύση απορριμμάτων και τα ερωτήματα-«φωτιά»
Από τους καιρούς της συνεργασίας στην εποχή της διαμάχης έχουν περάσει οι πολύ μεγάλοι εργολάβοι και οι βιομηχανίες τσιμέντου, με μήλον της έριδος τα σκουπίδια που παράγονται στην Ελλάδα και το ποιος θα...
Η καύση απορριμμάτων και τα ερωτήματα-«φωτιά»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οχι κάψιμο σκουπιδιών στο εργοστάσιο «Τιτάν»
Μαζικές αντιδράσεις στα σχέδια της τσιμεντο-βιομηχανίας ● Επιστολές από το δήμαρχο Παύλου Μελά και από 5 βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ● «Ασφαλής η διαδικασία», υποστηρίζει η εταιρεία.
Οχι κάψιμο σκουπιδιών στο εργοστάσιο «Τιτάν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας