• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 31.8°C
  1 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 31.0°C
  1 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 32.6°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  3 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.4°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.8°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.4°C
  2 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 30.3°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.2°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  34%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  18%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 30.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.0°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 31.1°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  11%

Η παραλία δεν έχει Γαλάζια Σημαία, κάτι που δεν πτοεί τον Αχιλλέα Μπέο και την παρέα του

-e-thessalia.gr

Βουτιές βαθιά στα λύματα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο θρυλικός πλέον υπόδικος δήμαρχος Βόλου αντιμετώπισε το πρόσφατο σοβαρότατο πρόβλημα βλάβης του βιολογικού καθαρισμού και μόλυνσης του Παγασητικού με ύβρεις κατά δημοσιογράφων και εργαζομένων.

Η αρχή έγινε στις 11/5, όταν κρατήθηκε κρυφό το γεγονός της βλάβης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Για σοβαρές βλάβες συνολικά σε 12 μονάδες κάνουν λόγο εγγράφως οι εργαζόμενοι, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ μιλούν για πλήρη αδιαφορία της διοίκησης υπό τον Αχ. Μπέο.

Η επιδιόρθωση βλαβών που απειλούν τη δημόσια υγεία μοιάζει να μην είναι από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, εκτός κι αν με τον τρόπο αυτό άλλη μια δημοτική επιχείρηση «κλείνει το μάτι» σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ Μαγνησίας.

Μια τυχαία διακοπή της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού έπρεπε θεωρητικά να θέσει σε λειτουργία τη γεννήτρια. Οπως όμως είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως οι εργαζόμενοι, η γεννήτρια δεν είχε πετρέλαιο με αποτέλεσμα τα λύματα να χυθούν μέσω του χειμάρρου Ξηριά ανεπεξέργαστα στη θάλασσα λόγω υπερχείλισης.

Ευτυχώς η διακοπή κράτησε μόνο μία ώρα που όμως ήταν αρκετή. Η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), που διοικείται από Δ.Σ. με πρόεδρο τον δήμαρχο Βόλου (ουσιαστικά διοικείται μόνο από την παράταξη Μπέου), απέστειλε προς τη διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας στις 11/5 επίσημο έγγραφο με το οποίο ο γενικός διευθυντής Σ. Τζίνης ενημέρωνε ότι η «μικρή» διαρροή αφορούσε επεξεργασμένα (!) λύματα, ενώ δεν έγινε καμιά ενημέρωση του πληθυσμού.

Οι μετρήσεις της περιφέρειας στις 12/5 στον Παγασητικό έδειξαν ότι τα λύματα ήταν ανεπεξέργαστα. Στην έξοδο του βιολογικού και πριν γίνει χλωρίωση τα ολικά κολοβακτηριοειδή άγγιζαν τα 9 εκατομμύρια mg και οι εντερόκοκκοι τα 160.000 mg. Στην έξοδο του βιολογικού μετά τη χλωρίωση τα ολικά κολοβακτηριοειδή άγγιζαν τα 7 εκατ. mg και οι εντερόκοκκοι τα 140.000 mg.

Ο χείμαρος Ξηριάς

Για τον λόγο αυτό η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε με δελτίο Τύπου πως η ΔΕΥΑΜΒ έλεγε μέσα από επίσημα έγγραφα ψέματα: «Με αφορμή περιστατικό βλάβης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι οι υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων ενημερώθηκαν στις 11-05-2015 για τεχνική βλάβη στις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα μικρό μέρος της παροχής επεξεργασμένου λύματος και για ορισμένες μόνο ώρες της ημέρας να διοχετεύεται μέσω του αγωγού υπερχείλισης του αντλιοστασίου στον χείμαρρο Ξηριά.

»Αμέσως μετά την ενημέρωση, δόθηκε εντολή από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων σε διαπιστευμένο εργαστήριο για διαδοχικές λήψεις δειγμάτων από την περιοχή της υπερχείλισης των επεξεργασμένων, σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, λυμάτων, καθώς και από τις κοντινότερες παραλίες».

Η κ. Κολυνδρίνη ζητάει πλήρες σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επιδιόρθωσης των βλαβών από τη δημοτική επιχείρηση, ενώ συστήνει προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και μέχρις ότου ληφθούν τα αποτελέσματα οι κολυμβητές να αποφεύγουν τις κοντινές παραλίες. Η ενημέρωση για τα πραγματικά περιστατικά έγινε τελικά στις 15/5 από τη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ αμέσως μετά δόθηκε εντολή για νέες μετρήσεις στις παραλίες.

Ομως και το ΤΕΕ με συνεχείς επιστολές από τον Απρίλιο ζητούσε να πληροφορηθεί για τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις, ενώ κατέγραψε αναλυτικά τις σοβαρές βλάβες και τις επιπτώσεις τους στη λειτουργία και στο αποτέλεσμα των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, που καταδεικνύουν ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός του Βόλου βρίσκεται σε κατάσταση υπολειτουργίας.

Ο εισαγγελέας

Τελικά ο Αχ. Μπέος ζήτησε συγγνώμη στις 20/5 για την υπολειτουργία του Βιολογικού, αποποιήθηκε ωστόσο επί της ουσίας κάθε ευθύνη και επέρριψε όλες τις ευθύνες στους εργαζόμενους και ειδικότερα στον πρόεδρο του συλλόγου της δημοτικής επιχείρησης Δ. Κουτσιφέλη, που τον χαρακτήρισε «καρκίνωμα», συμπληρώνοντας ότι «αν τα έγγραφα της ΔΕΥΑΜΒ λένε ψέματα, ας τους χώσει ο εισαγγελέας μέσα. Αν είναι αλήθεια αυτά που λέει η διεύθυνση υγείας, θα μας απαλλάξουν από ανεύθυνους υπαλλήλους να τους απολύσουμε».

Στις αστικές παραλίες έγινε επανέλεγχος το περασμένο Σάββατο και αποδείχτηκε ότι υπάρχει διαταραχή του οικοσυστήματος, που αποδίδεται σε μη σωστή λειτουργία του βιολογικού, αλλά όχι κίνδυνος για τους λουόμενους. Οπως γράφει δε ο τοπικός Τύπος, ο Αχ. Μπέος συνοδεία δημοσιογράφων βούτηξε την περασμένη Παρασκευή στην παραλία των Αλυκών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge
Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο διοργανώνεται αύριο στον Βόλο και είναι η τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση.
«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι Βολιώτες αντιδρούν στον «χημικό πόλεμο» που υφίστανται
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας προκειμένου να σταματήσει τη ρύπανση που βαραίνει τον Βόλο με την καύση σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge.
Οι Βολιώτες αντιδρούν στον «χημικό πόλεμο» που υφίστανται
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καθαρές οι παραλίες του δήμου Σαρωνικού και στη δεύτερη ανάλυση
Μηδενικές τιμές ανίχνευσης υδρογονανθράκων και ορυκτέλαιων, παρουσιάζουν και στη δεύτερη ανάλυση τα δείγματα των υδάτων από τις παραλίες Αγίου Νικολάου Λαγονησίου, Κεντρική Σαρωνίδας, κόλπου Αλυκών Αναβύσσου...
Καθαρές οι παραλίες του δήμου Σαρωνικού και στη δεύτερη ανάλυση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα «απόβλητα» μιας θαλάσσιας ρύπανσης
Ενα κουβάρι χωρίς μέση και τέλος, που όσο περνούν οι μέρες ξετυλίγεται μεν, μπερδεύεται δε, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η υπόθεση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Εκεί που φαίνεται να κλείνει...
Τα «απόβλητα» μιας θαλάσσιας ρύπανσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
Το άδειασμα των δεξαμενών τού «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το πόσα καύσιμα διέρρευσαν κατά τη διάρκεια της βύθισής του στη θάλασσα, αλλά και εάν είχε ακόμα τα καύσιμα που φαίνεται να έχει...
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας