• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.2°C / 39.1°C
  2 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.6°C / 38.3°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 39.3°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 36.3°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.8°C / 40.1°C
  2 BF
  17%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.4°C / 36.5°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 36.0°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.4°C
  3 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.1°C / 35.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  37°C 31.5°C / 37.7°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 33.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.4°C / 37.8°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.5°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.5°C / 36.5°C
  1 BF
  17%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεχίζεται ο γολγοθάς των ιδιοκτητών με τις (μη) αναρτήσεις των δασικών χαρτών

 • A-
 • A+

Χαρακτηριστικό του χάους είναι αυτό που αναφέρει ότι πέντε εκατομμύρια αγροί καταχωρισμένοι στα Γεωργικά Μητρώα, με ιδιοκτήτες γνωστών στοιχείων, δηλούμενα κάθε χρόνο στο Ε9 και έχοντας τον αντίστοιχο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), τα οποία επιδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, δεν υπάρχουν για το Ελληνικό Κτηματολόγιο

Πριν από τρεις εβδομάδες η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα γινόταν η ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ενστάσεις. Σε πλήθος περιοχών οι χάρτες θα έπρεπε να αναρτηθούν στις 15 και τις 22 Ιανουαρίου, αλλά στις περισσότερες η ανάρτηση έγινε πολύ αργότερα ή ακόμα δεν έχει συντελεστεί.

Οσοι πολίτες τηλεφωνούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο, πέφτουν σε τοίχο καθώς ακούν την απάντηση ότι «δυστυχώς οι Διευθύνσεις Δασών στέλνουν συνεχώς διορθώσεις και εμείς δεν μπορούμε να ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε τα αρχεία τους». Στην ερώτηση πότε θα αναρτηθούν τα αρχεία αυτά, η απάντηση είναι «δυστυχώς δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε ακριβώς».

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν για «επιτελικό μπάχαλο» επειδή δεν τηρήθηκε το πρόγραμμα αναρτήσεων, καθώς «κάποιες αναρτήσεις που είχαν ανακοινωθεί δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει και όπου έχουν αναρτηθεί με καθυστέρηση διαπιστώνεται πληθώρα λαθών και ατελειών». Οι βουλευτές θέτουν επίσης τα σοβαρά προβλήματα ανισοτιμίας μεταξύ των πολιτών, καθώς σε άλλους δίνεται δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις μετά την ανάρτηση του χάρτη και σε άλλους αφαιρεί την ίδια δυνατότητα για μη αναμορφωμένα τμήματα του δασικού χάρτη.

Εικόνα χάους όμως μεταδίδεται και για το Εθνικό Κτηματολόγιο με ενδεικτικά τα όσα ανέφερε σε επιστολή του προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ). Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε με προφανή στόχο να κερδίσει η κυβέρνηση πολιτικό χρόνο. «Πίστωση χρόνου» άλλωστε ζήτησε και ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Στύλιος μιλώντας το Σάββατο σε τηλε-συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ υποσχόμενος λύσεις μέσω ψηφιακοποίησης.

Πάντως ο ΣΕΓΕΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο μέσος όρος συλλογής δηλώσεων εμπραγμάτων δικαιωμάτων στη χώρα βρίσκεται ακόμα στο 65%», ενώ κατ’ αναλογία προς τα προηγούμενα προγράμματα η συλλογή δηλώσεων θα έπρεπε να έχει φτάσει το 90%. Προτείνει επίσης να ισχύσει οριζόντια παράταση 5 μηνών λόγω της πανδημίας και τα κλιμακωτά χαμηλά αντί για τα αυξημένα πρόστιμα για όλες τις δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Χαρακτηριστικό του χάους είναι αυτό που αναφέρει ότι πέντε εκατομμύρια αγροί καταχωρισμένοι στα Γεωργικά Μητρώα, με ιδιοκτήτες γνωστών στοιχείων, δηλούμενα κάθε χρόνο στο Ε9 και έχοντας τον αντίστοιχο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), τα οποία επιδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, δεν υπάρχουν για το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νόμοι και τροπολογίες συρρικνώνουν τα δάση
Με νυχτερινή τροπολογία η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις που «ξεπρασινίζουν» ακόμη περισσότερα στρέμματα γης, αποσύρει το Δημόσιο από τη διεκδίκησή τους και επιχειρεί να λύσει «στο πόδι» τα προβλήματα με τους...
Νόμοι και τροπολογίες συρρικνώνουν τα δάση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις
Συνθήκες πυρκαγιάς μέσα σε λαβύρινθο βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα που προσπαθούν να μεταβιβάσουν ακίνητα, να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης των...
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες γεννούν νέους πονοκεφάλους για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζήτω το ρουσφέτι με τους νέους δασικούς χάρτες
Μπάχαλο και διαδικασίες πολλών ταχυτήτων προκαλούν οι ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος ● Χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται να υποβάλουν ενστάσεις μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες για να μη δεσμευτούν οι...
Ζήτω το ρουσφέτι με τους νέους δασικούς χάρτες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σπάει η ομηρία της Λαυρεωτικής
Mοντέλο παράκαμψης των διαδικασιών που ακολουθούσαν έως τώρα οι Διευθύνσεις Δασών και δικαίωσης ιδιοκτητών που έκτιζαν μέσα σε πρώην δασικές περιοχές και εκτάσεις του Δημοσίου επιχειρεί το υπουργείο...
Σπάει η ομηρία της Λαυρεωτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας