• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 23.5°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 22.4°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.5°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.7°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 21.2°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Mέσω κτηματολογίου η... οικοπεδοποίηση

 • A-
 • A+
Ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις προσφυγές εναντίον τριών ΚΥΑ, έρχεται στο προσκήνιο διάταξη με την οποία νομιμοποιείται η παράνομη ρυμοτόμηση στις Ζώνες Ανάπτυξης και στο Μητροπολιτικό Πάρκο, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο σε μελλοντική πώληση ακόμη και εκτάσεων και εγκαταστάσεων που ο επενδυτής δεν έχει την κυριότητά τους.

Η απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ με την οποία το ρέμα της Πικροδάφνης σώζεται από μια καταστροφική για το περιβάλλον του παρέμβαση (το σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε χθες, 12/1, στην «Εφ.Συν.»), έχει δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία και στους κατοίκους και φορείς του Ελληνικού, των οποίων τέσσερις προσφυγές κατά του φαραωνικού σχεδίου τσιμεντοποίησης της περιοχής εκκρεμούν στο ίδιο τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου με τη μακρά φιλοπεριβαλλοντική παράδοση.

Στο ΣτΕ έχουν εκδικαστεί τόσο η προσφυγή για τις δασικές εκτάσεις (τον Σεπτέμβριο) όσο και οι προσφυγές κατά των τριών ΚΥΑ με τις οποίες η κυβέρνηση πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο υποτίθεται ότι ξεμπλόκαρε το έργο στο Ελληνικό (εκδικάστηκαν αρχές Νοεμβρίου). Η αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ δεν επιτρέπει προς το παρόν τη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.» από το ΤΑΙΠΕΔ στη Lamda Development, που είναι η προϋπόθεση για να αποκτήσει τον έλεγχο του ακινήτου, να ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα και να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος (300 εκατ.)

Ωστόσο, ακόμη κι αν οι προσφυγές απορριφθούν από το ΣτΕ, τα νομικά προσκόμματα ενδέχεται να συνεχιστούν. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού, φωτογραφική διάταξη που «παρεισέφρησε» στο (αντι)περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του περασμένου Μαΐου, επιχειρεί να νομιμοποιήσει την οικοπεδοποίηση των Ζωνών Ανάπτυξης και του Πάρκου του Ελληνικού. Η κατάτμηση περιλαμβάνεται στις ΚΥΑ που έχουν προσβληθεί στο ΣτΕ, αλλά το στοιχείο που προσθέτει η επίμαχη διάταξη είναι ότι η οικοπεδοποίηση και η παράνομη πολεοδόμηση που περιγράφουν ακόμη και για τις εκτός σχεδίου περιοχές οι ΚΥΑ καταγράφονται στο Κτηματολόγιο, μαζί με τις μεταβολές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Το άρθρο 99 παρ. 6 του ν. 4685/2020 αναφέρει: «Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 (…) του παρόντος εγγράφονται στα κτηματολογικά βιβλία που τηρούν τα κατά τόπους αρμόδια Κτηματολογικά Γραφεία (…) ύστερα από αίτηση που υποβάλλει η εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.». Από την εγγραφή των εν λόγω πράξεων (…) διενεργούνται στα κτηματολογικά διαγράμματα των επηρεαζόμενων ακινήτων όλες οι γεωμετρικές μεταβολές που αυτές επιφέρουν, καθώς και εκείνες που τυχόν η συντέλεσή τους επιφυλάσσεται στο μέλλον από τις οικείες διατάξεις λόγω επιγενόμενων μεταβολών στο εμπράγματο καθεστώς των εν λόγω ακινήτων».

Η διάταξη, με όλη την τεχνική «αργκό» της, τροποποιεί τον αρχικό νόμο για το Ελληνικό (ν. 4062/12) που προέβλεπε ΚΥΑ για την οριοθέτηση όλων των κτιρίων και εγκαταστάσεων και την περιβαλλοντική αξιολόγηση των έργων σε κάθε Ζώνη Ανάπτυξης και «πατάει» πάνω στην έννοια της «κτιριακής ενότητας» που εισήγαγε ο ν. 4574/18 (άρθρο 7), η οποία «εξομοιώνεται με ρυμοτομικό σχέδιο, καταλύοντας όλη την πολεοδομική νομοθεσία και το Σύνταγμα», όπως επισημαίνει η Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού.

Τι σημαίνουν αυτά πρακτικά; Οτι ο τρόπος που οριοθετούνται 634 στρέμματα βόρεια της Γλυφάδας, 335 στρέμματα στη μαρίνα και άλλα 123 στο ναυταθλητικό λιμανάκι του Ελληνικού, μαζί με τις «κτιριακές ενότητες» και τους «δρόμους» που τις ορίζουν εξομοιώνονται με οικοδομικές γραμμές σαν να ήταν εντός σχεδίου περιοχές και είναι ανοιχτές σε άπειρες χρήσεις, αλλά και σε τμηματική πώληση μετά την καταγραφή τους στο Κτηματολόγιο.

Αλλά και στον χώρο του πάρκου, που υποτίθεται ότι αποτελεί το… κοινόχρηστο άλλοθι για την τσιμεντοποίηση της υπόλοιπης έκτασης, η αντίστοιχη ΚΥΑ εγκρίνει το περίγραμμα 65 «κτιριακών ενοτήτων» στις οποίες καθορίζονται μεν μέγιστη δόμηση και ελεύθεροι χώροι, αλλά δεν καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις, προϊδεάζοντας για το ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησής τους από τον μελλοντικό ιδιοκτήτη, τη Lamda, αφού θα έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο.

Ποιες είναι αυτές οι «μεταβολές»; Κυρίως είναι η εξομοίωση του δικαιώματος επιφανείας με το δικαίωμα κυριότητας που επέφερε -φωτογραφικά για το Ελληνικό- ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας (άρθρο 305 ν. 4378/2020), που ανοίγει παράθυρο στον «εθνικό επενδυτή» για πώληση του συνόλου της έκτασης του Ελληνικού, παρότι η σύμβαση προβλέπει παραχώρηση του 30% κατά κυριότητα και του 70% ως δικαιώματος επιφανείας.

Πραγματικά, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο, καθώς αποκαλύπτεται ότι έστω και με τις εμβαλωματικές, εμβόλιμες και διάσπαρτες διατάξεις κατάφερε να συμπληρώσει το παζλ όπως ακριβώς βολεύει τον επενδυτή. Το αν αυτό το περίπλοκο νομοθετικό «σέρβις» αρκεί για να ξεκινήσουν τα έργα είναι υπόθεση που ξεφεύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Εκτός αν αποφασίσει να συνδράμει τον επενδυτή ως… πληγέντα της πανδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες. Είναι η σημαντικότερη από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται σε τροπολογία η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για...
Παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυξομειώνονται οι συντελεστές δόμησης
Επίσπευση των διαδικασιών και αυστηρότερους πολεοδομικούς κανόνες για την προώθηση επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων, αλλά με γνώμονα την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, θεσπίζει το...
Αυξομειώνονται οι συντελεστές δόμησης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θωρακισμένη με ακατάλυτη προστασία η Λίμνη Βουλιαγμένης
Με το Π.Δ. του 2003, όπως έδειξε η απόφαση του Εφετείου Πειραιά, η Λίμνη είναι ακατάλυτα θωρακισμένη απέναντι σε οποιονδήποτε νόμο που υπονομεύει τη σπάνια φυσική ιδιοσυστασία της.
Θωρακισμένη με ακατάλυτη προστασία η Λίμνη Βουλιαγμένης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απόφαση - ασπίδα από το ΣτΕ για περιοχές Natura
Σε μια ιδιαιτέρως σημαντική κρίση για το νομικό καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura 2000 κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την εκδίκαση υπόθεσης που αφορούσε την ανέγερση εμπορικής αποθήκης εντός...
Απόφαση - ασπίδα από το ΣτΕ για περιοχές Natura
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις
Συνθήκες πυρκαγιάς μέσα σε λαβύρινθο βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα που προσπαθούν να μεταβιβάσουν ακίνητα, να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης των...
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράνομη η «ανάπλαση» στο ρέμα Πικροδάφνης
Aκυρώνονται τα έργα διευθέτησης-ανάπλασης του ρέματος της Πικροδάφνης από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης ώς τις εκβολές του, έπειτα από απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Παράνομη η «ανάπλαση» στο ρέμα Πικροδάφνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας