• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.2°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  56%

Οπως διαφαίνεται από τους χάρτες των περιοχών Natura, στην Ελαφόνησο τα γυρίσματα της εκπομπής GNTM πραγματοποιήθηκαν μέσα στην προστατευόμενη περιοχή

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ράλι και σόου με 4x4 σε περιοχές Natura

 • A-
 • A+
Στις εισαγγελικές αρχές απευθύνθηκαν 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα οχληρά γυρίσματα της εκπομπής «Greece’s Next Top Model» στην Ελαφόνησο, με την παρουσία μάλιστα τοπικών αρχών. ● Ειδικές διαδρομές αγώνων ταχύτητας μέσα στα σπάνια δρυοδάση και τις βελανιδιές της Φολόης με την άδεια του δασαρχείου! ● Παρενόχληση της θαλάσσιας χελώνας με μοτοσικλέτες στις αμμοθίνες του Κυπαρισσιακού.

Στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται πλέον οι ασυδοσίες που διαπράχτηκαν στις παραλίες της ιδιαίτερα υψηλής οικολογικής αξίας Ελαφονήσου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τηλεοπτικής εκπομπής «Greece’s Next Top Model» (GNTM) του καναλιού Star, έπειτα από καταγγελία που υπέβαλαν 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας. Ωστόσο, οι παραβιάσεις προστατευόμενων περιοχών με οχήματα τύπου 4x4 και μοτοσικλέτες, όπως αυτές που προβλήθηκαν στην εκπομπή, δεν αποτελούν πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη εκπομπή, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στις 18 Οκτωβρίου, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι ότι ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας καθώς και ο Δήμος Ελαφονήσου που έδωσαν το πράσινο φως για να πραγματοποιηθούν φαίνεται πως συμφωνούν με ό,τι συνέβη και δεν βρίσκουν κάτι το μεμπτό και παράνομο.

Και, μάλιστα, ότι δίνουν συγχωροχάρτι στους εαυτούς τους αναφέροντας και οι δύο πως σε καμία περίπτωση δεν βλάφτηκε το οικοσύστημα και ότι τα συγκεκριμένα πλάνα αφορούν περιοχή στάθμευσης οχημάτων και όχι αμιγώς την προστατευόμενη λόγω των αμμοθινών έκταση. Εντύπωση προκαλεί και η παρουσία της δημάρχου Ευσταθίας Λιάρου στα επίμαχα γυρίσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Star και της εταιρείας παραγωγής.

Το «όλα καλώς καμωμένα» που ισχυρίστηκαν δήμος, φορέας διαχείρισης και τηλεοπτικό κανάλι αναιρείται αδιαμφισβήτητα από τις 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις που προσέφυγαν στον εισαγγελέα, αφού αυτεπάγγελτη εισαγγελική διερεύνηση δεν υπήρξε. «Η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου στον αιγιαλό και τις αμμοθίνες απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία, ενώ η για οποιονδήποτε λόγο (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων) πρόσβαση τέτοιων οχημάτων στα ευαίσθητα αυτά παράκτια αμμοθινικά οικοσυστήματα δεν συνάδει με την προστασία τους», επισημαίνουν.

Σε ό,τι αφορά την Ελαφόνησο, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής οικολογικής της αξίας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης.

Οι δε θέσεις στην οποία έλαβαν χώρα τα γυρίσματα του GNTM αποτελούν προστατευόμενους τύπους οικοτόπων βάσει της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας με ονομασία «Υποτυπώδεις κινούμενες θίνες», «Κινούμενες θίνες ακτογραμμής με Αμμόφιλο το αμμόφυτο», αλλά και «Θίνες των παραλιών με Αρκευθο». Επιπλέον, στην περιοχή φύεται ένα ενδημικό είδος της ανατολικής Μεσογείου που χαρακτηρίζεται «Τρωτό» και ένα είδος «Κρισίμως Κινδυνεύον» που δεν φυτρώνει πουθενά αλλού στον πλανήτη.

«Οσον αφορά το συγκεκριμένο σημείο της παραλίας “Παναγία” στο οποίο κινήθηκε το όχημα 4x4, και για το οποίο ο Δήμος Ελαφονήσου και ο Φορέας Διαχείρισης ανακοίνωσαν ότι το καλοκαίρι χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα από πού προκύπτει η νομιμότητα αυτής της χρήσης στον αιγιαλό, και πάνω σε αμμοθίνες, όπως προκύπτει και από τη χαρτογράφηση των τύπων οικοτόπων», τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι για την προβολή μερικών λεπτών μιας δημοφιλούς εκπομπής σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, ακυρώνονται 30 χρόνια περιβαλλοντικής πολιτικής και εκπαίδευσης, δημοσιεύσεων, μελετών και επιχειρηματολογίας για την προστασία και διαχείριση των αμμοθινών», καταλήγουν.

Στο δάσος της Φολόης

Οι επιβλαβείς περιβαλλοντικά ενέργειες –και όπως αποδεικνύεται παράνομες– που προβλήθηκαν στην εκπομπή GNTM μπορεί να προκάλεσαν σάλο στα κοινωνικά δίκτυα καθώς ήταν αδύνατον να παραμείνουν απαρατήρητες, ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις δεν τυγχάνουν δημοσιότητας, πόσο μάλλον εισαγγελικής παρέμβασης.

Η μια εκ των δύο διαδρομών στους αγώνες ταχύτητας στο δάσος της Φολόης (με κόκκινο χρώμα) βρισκόταν μέσα στα όρια της προστα-τευόμενης περιοχής που οριοθετείται με πράσινο χρώμα

Μια τέτοια περίπτωση αφορά τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων που πραγματοποιήθηκαν στην καρδιά του δάσους της Φολόης στις 18 Οκτωβρίου, ενός από τα σπανιότερα δρυοδάση της Ευρώπης και το μοναδικό των Βαλκανίων, οι θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του οποίου αποτελούν ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα που απλώνεται σε 42.000 στρέμματα.

Οι αγώνες διοργανώθηκαν από την Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου. Και, μάλιστα, με την άδεια του Δασαρχείου Πύργου και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος και τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας!

Η διεξαγωγή των αγώνων ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια τυχαίας επίσκεψης μελών της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας στο δάσος της Φολόης, όπου συνάντησαν και τον δασάρχη του Πύργου που ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο σημείο του δάσους βρίσκεται εκτός των ορίων της ζώνης Natura 2000.

Γεγονός που διέψευσε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου –στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η περιοχή–, ο οποίος, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι αν και η μία εκ των δύο ειδικών διαδρομών των αγώνων ήταν εντός των ορίων του, το δασαρχείο δεν ζήτησε τη γνωμοδότησή του ως όφειλε πριν να δώσει την έγκρισή του για τη διεξαγωγή των αγώνων.

Με την παρουσία της αστυνομίας, πληθώρα παρκαρισμένων αυτοκινήτων μέσα στο δάσος της Φολόης κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης των αγώνων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες αυτοκινήτου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο (αυτός ήταν ο 41ος), είναι πανελλήνιας εμβέλειας και ότι οι φετινοί υποστηρίχτηκαν θεσμικά από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πύργου και από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου, ενώ είχαν τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου «ΕΡΜΗΣ».

Στον Κυπαρισσιακό

Αλλά και δυόμισι χρόνια πριν, στις 22 Μαΐου του 2018, αγώνες μηχανοκίνητων πραγματοποιήθηκαν στην παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου που ανήκει στο Δίκτυο NATURA, αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1.000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.

Τη διεξαγωγή των αγώνων διαπίστωσαν έκπληκτοι κάτοικοι, λουόμενοι και οι εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ζαχάρως Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) που επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους. Οι διοργανωτές βρίσκονταν σε σημεία επί της διαδρομής, όπου υπεδείκνυαν στους διαγωνιζόμενους την πορεία τους, ακριβώς επί της προστατευόμενης παραλίας και της ζώνης των αμμοθινών.

Οπως κατήγγειλαν στελέχη του «Αρχέλων», εκείνη τη χρονιά η πρώτη φωλιά στην περιοχή καταγράφηκε στις 13 Μαΐου και οι μοτοσικλέτες περνούσαν κυριολεκτικά δίπλα από τους εθελοντές που σηματοδοτούσαν και οριοθετούσαν δύο από τις 14 συνολικά φωλιές που είχαν εντοπιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή στην περιοχή. Η διοργανώτρια εταιρεία επικαλέστηκε ότι είχε λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια Περιφέρεια, το αρμόδιο Δασαρχείο και την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας.

Αν και οι αρμόδιες αρχές αστυνόμευσης ενημερώθηκαν αμέσως από κατοίκους και στελέχη του «Αρχέλων», αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής και έτσι οι αγώνες επαναλήφθηκαν τρεις μέρες αργότερα. Και σε αυτήν την περίπτωση τη διαφήμιση των μηχανοκίνητων αγώνων είχε επιχορηγήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 16.000 ευρώ. Παρ’ όλο που το θέμα έφτασε στη Βουλή από εφτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και παρότι έγινε καταγγελία στον εισαγγελέα, ουδείς αρμόδιος επέβαλε κυρώσεις για την ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

Τι κι αν ενάμιση χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2016, η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή της παρενόχλησης των προστατευόμενων ειδών και της υποβάθμισης των προστατευόμενων οικοτόπων στον Κυπαρισσιακό κόλπο;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Απάτητα Βουνά» μόλις το 1% των ορεινών εκτάσεων
Οι έξι Περιοχές Aνευ Δρόμων που ανακοινώθηκαν και αντιστοιχούν περίπου στο 1% του συνόλου των ορεινών εκτάσεων δεν αρκούν για την προστασία του φυσικού αποθέματος και της βιοποικιλότητας.
«Απάτητα Βουνά» μόλις το 1% των ορεινών εκτάσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
Το φαραωνικό έργο εγκατάστασης αιολικών με όνομα «Aigaio Project» απειλεί περιοχές Natura και θέτει σε κίνδυνο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι
Η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι SOS» και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είχαν εκπέμψει το σήμα κινδύνου προς τους αρμοδίους για το δασικό Δασαμάρι ήδη από πέρυσι.
Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα «Άγραφα απάτητα βουνά» είναι μια κοροϊδία
Οι δυσπρόσιτες περιοχές που εντάχθηκαν στην Υπουργική Απόφαση «προστατεύονταν ήδη από τη φύση τους», τονίζει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.
Τα «Άγραφα απάτητα βουνά» είναι μια κοροϊδία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο πόδι η Σκύρος για τα αιολικά πάρκα
Η ενδεχόμενη εγκατάσταση 58 ανεμογεννητριών, που προωθούν η πολυεθνική εταιρεία TOTAL και η Μονή Μεγίστης Λαύρας, θα αλλοιώσει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Στο πόδι η Σκύρος για τα αιολικά πάρκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας