Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επικίνδυνα «οπτικά φαινόμενα» στα ΕΛ.ΠΕ.

«Δεν υπήρξε ρυπαντικό επεισόδιο. Υπήρξε ένα σταμάτημα μιας μονάδας του διυλιστηρίου και αυτό κάθε φορά έχει αυτό που λέμε εμείς οπτικά φαινόμενα» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γεράσιμος Στανίτσας, διευθυντής Επικοινωνίας του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ.

Επικίνδυνα «οπτικά φαινόμενα» στα ΕΛ.ΠΕ.

  • A-
  • A+

Νέο ρυπαντικό επεισόδιο καταγράφηκε προχθές (17/9) στο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα με συνεχείς εκπομπές καυσαερίων από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και τις μεταμεσονύχτιες της Κυριακής. Από την πλευρά της, η εταιρεία διαψεύδει το γεγονός και χαρακτηρίζει το επεισόδιο «οπτικό φαινόμενο». Ωστόσο, παραδέχεται ότι το γεγονός συνέβη έπειτα από διακοπή της λειτουργίας της μονάδας 32 (Flexicoker).

«Δεν υπήρξε ρυπαντικό επεισόδιο. Υπήρξε ένα σταμάτημα μιας μονάδας του διυλιστηρίου και αυτό κάθε φορά έχει αυτό που λέμε εμείς οπτικά φαινόμενα, έχει δηλαδή την έξοδο καπνού και περισσότερης φλόγας. Αυτό είναι κάτι προβλεπόμενο και δεν ήταν κάτι έκτακτο που έγινε απότομα ή απρογραμμάτιστα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γεράσιμος Στανίτσας, διευθυντής Επικοινωνίας του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σοβαρό ρυπαντικό επεισόδιο στα ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας είχε καταγραφεί στις 29/3. Αμέσως μετά, η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS είχε καταγγείλει ότι «οι δυσλειτουργίες της μονάδας 32 είχαν αποτέλεσμα την εκδήλωση του κορυφαίου ρυπαντικού επεισοδίου της περασμένης Κυριακής και ενώ η εταιρεία είχε αποδώσει το επεισόδιο σε μεμονωμένη βλάβη εξαρτήματος (βάνα/αυτοματισμό)».

Την καταγγελία είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.», αλλά την είχε διαψεύσει ο κ. Στανίτσας (βλ. «Διαψεύδουν καταγγελία για ρύπανση τα ΕΛ.ΠΕ.», 2/4/2015), δηλώνοντας στην εφημερίδα μας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη «μονάδα 32» και ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ενώ δεν είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε διακοπή της λειτουργίας της. Επιπλέον, πρόκειται για την ίδια μονάδα η λειτουργία της οποίας διακόπηκε αναγκαστικά πριν από περίπου έναν χρόνο, εξαιτίας παραμόρφωσης που παρουσίασε ο αντιδραστήρας της.

Σε ερώτηση προς τον κ. Στανίτσα για το πώς υπάρχει εκ νέου πρόβλημα στη μονάδα, όταν είχε επισκευαστεί και πέρσι, ο ίδιος απάντησε: «Αλλο πράγμα πέρσι, άλλο πράγμα φέτος. Μια μονάδα έχει μια πολυπλοκότητα, έχει διάφορα εξαρτήματα, βάνες, σωληνώσεις, συμπιεστές κ.λπ. Αρα, όταν λέμε ότι κατεβαίνει η μονάδα για ένα τεχνικό θέμα δεν σημαίνει ότι είναι κάθε φορά το ίδιο τεχνικό θέμα». Ο ίδιος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να κλείσουν και άλλες μονάδες του διυλιστηρίου στο επόμενο διάσημα: «Το θέμα αφορά μόνο τη συγκεκριμένη μονάδα», μας δήλωσε.

Πόρισμα

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της επιτροπής που έχουν συστήσει τα ΕΛ.ΠΕ. για τα αίτια του μεγάλου ατυχήματος (8/5) στο διυλιστήριο του Ασπρόπυργου, ο κ. Στανίτσας ανέφερε ότι το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα και ότι, μόλις καθαρογραφεί, θα προωθηθεί αρμοδίως στις υπηρεσίες του υπουργείου.

Σε ερώτησή μας για τον λόγο που η επιχείρηση δεν θα δώσει το πόρισμα στη δημοσιότητα, ο κ. Στανίτσας δήλωσε: «Το πόρισμα είναι ένα υπηρεσιακό έγγραφο, το οποίο θα παραδοθεί σε αυτούς που είναι νόμιμοι αποδέκτες, δηλαδή οι υπηρεσίες του υπουργείου. Το να βγούμε και να δημιουργήσουμε κάποιες εντυπώσεις με ένα τεχνικό κείμενο, να βάλουμε την κοινή γνώμη να πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και αποφάσεις θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι το πρέπον. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί είναι πολύ ευαίσθητη η κατάσταση (σ.σ. με τους τραυματίες) αυτή τη στιγμή και όλων η προσοχή και η προσπάθεια στρέφεται προς τους ανθρώπους».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρόστιμο στα ΕΛ.ΠΕ. για τα «οπτικά φαινόμενα»
Εκτός των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών ορίων κρίθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα. Στα 255.400 ευρώ η «λυπητερή» για την εταιρεία, που αφορά ωστόσο δειγματοληψία του 2013...
Πρόστιμο στα ΕΛ.ΠΕ. για τα «οπτικά φαινόμενα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαψεύδουν καταγγελία για ρύπανση τα ΕΛΠΕ
Είναι υπεύθυνη η «μονάδα 32» του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα για το νέο περιστατικό ρύπανσης που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής; Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS, η «νέα μονάδα 32» τέθηκε...
Διαψεύδουν καταγγελία για ρύπανση τα ΕΛΠΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενημερώθηκαν όλοι, δεν αντέδρασε κανείς...
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας αποκρύπτει την πραγματικότητα για το μεγάλο ρυπαντικό επεισόδιο που εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής 29 Μαρτίου, καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών...
Ενημερώθηκαν όλοι, δεν αντέδρασε κανείς...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελευσίνια μυστήρια...
Προσωρινό φρένο μπαίνει στην απόπειρα επανεγκατάστασης ναυπηγείου και διαλυτηρίου πλοίων στην Ελευσίνα, σε θέση που βρίσκεται σε επαφή με τον οικισμό στο Καλυμπάκι. Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοιχτό και οι...
Ελευσίνια μυστήρια...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες
Δεσμεύοντας τις λιγοστές πιθαμές ελεύθερης ακτής στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας, σε πλήρη δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα και παρά την αντίθεση με τις χρήσεις γης, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας επιχειρεί...
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι «κωφοί» και το κουφάρι που απειλεί τη θάλασσα της Ελευσίνας
Το παραμορφωμένο κουφάρι του εγκαταλειμμένου δεξαμενόπλοιου «SLOPS» που βρίσκεται παρατημένο στην τύχη του στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα αποτελεί μια επικίνδυνη τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα...
Οι «κωφοί» και το κουφάρι που απειλεί τη θάλασσα της Ελευσίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας