• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.6°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.2°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.6°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 16.0°C
  0 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.2°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.6°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  0 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  79%
©Παναγιώτης Λατσούδης-WWF Ελλάς

Υπέρογκο το κόστος κατάσβεσης των πυρκαγιών

 • A-
 • A+

Αν και το κόστος της κατάσβεσης των πυρκαγιών είναι υπέρογκο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρήση εναέριων μέσων πυρόσβεσης, δεν δίνεται ποτέ στη δημοσιότητα με αποτέλεσμα να επικρατεί αδιαφάνεια γύρω από αυτό το εξίσου… φλέγον ζήτημα.

Το WWF Ελλάς με εταίρο το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR), στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, ξεκίνησαν μια προσπάθεια καταγραφής των πόρων που δαπανά η χώρα για την πρόληψη αλλά και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα του έργου «Ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας στη χρηματοδότηση της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών» είναι αποκαλυπτικά.

Το ακριβές -και συνήθως υπέρογκο- κόστος αεροπυρόσβεσης δεν δίνεται στη δημοσιότητα. Η διαδικασία μίσθωσης ελικοπτέρων παραμένει μια απόρρητη διαδικασία μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (NSPA), χωρίς ουσιαστική δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου. Με μέσο ωριαίο κόστος πτήσης τα 5.000 ευρώ, είναι προφανές ότι η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς μπορεί να στοιχίσει από μερικά δεκάδες ως πολλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του Πυροσβεστικού Σώματος για το 2020 ανέρχεται στα 22,8 εκατ. ευρώ (και θα ξεπεράσει πιθανότατα τα 30 εκατ.), ενώ το κόστος που επωμίστηκε το 2019 η Πολεμική Αεροπορία για τα δικά της πτητικά μέσα υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ (2.506 ώρες πτήσης).

Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις, για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Λαύριο στις 16 Ιουλίου 2020 επιχείρησαν επί 6 ώρες 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα CL-215 και 4 μισθωμένα ελικόπτερα (2 βαρέως και 2 μεσαίου τύπου). Μόνο η χρήση των εναερίων μέσων κόστισε κατ’ ελάχιστο 150.000 ευρώ, με βάση το ωριαίο κόστος τους. Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των επίγειων δυνάμεων σε ανθρωποώρες και μέσα.

©Χαρίκλεια Μινώτου- WWF Ελλάς

Επιπλέον, οι δήμοι λαμβάνουν ετησίως περίπου 17 εκατ. ευρώ για δράσεις πυροπροστασίας. Όμως υπάρχουν κενά διαφάνειας και λογοδοσίας όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής δράσεων, τον συνολικό σχεδιασμό και συντονισμό, και την υποβολή σχετικών εκθέσεων πεπραγμένων για το πώς οι δράσεις συνέβαλαν στην πυροπροστασία. Η απουσία αντιπυρικών σχεδίων σε επίπεδο ΟΤΑ συμβάλλει στη μη αποδοτική χρήση των κονδυλίων που διατίθενται στη δασοπυροπροστασία, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος και εγκεκριμένος σχεδιασμός.

Συνολικότερα, δεν υπάρχει συγκεντρωτική καταγραφή σε εθνικό επίπεδο του κόστους πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών, πόσο μάλλον μία οικονομοτεχνική μελέτη που να παρουσιάζει τη διάθεση των κονδυλίων και να τα συνδέει άμεσα με δείκτες που θα δείχνουν τα αποτελέσματα.

Καλύτερη εικόνα

Κατά τα λοιπά, η αντιπυρική περίοδος του 2020 έκλεισε με μια σχετικά ήπια εικόνα όσον αφορά στις καμένες εκτάσεις. Περίπου 167.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων κάηκαν στην Ελλάδα από την αρχή του 2020, όπως προκύπτει από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS). Πρόκειται για έναν σχετικά χαμηλό αριθμό, συγκριτικά με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (235.263 στρέμματα). Σε αυτή την εικόνα συνέβαλαν οι καιρικές συνθήκες και κινήσεις από το Πυροσβεστικό Σώμα όπως η ίδρυση τοπικών εποχικών κλιμακίων, η επάρκεια εποχικού προσωπικού και η επιβολή διοικητικών προστίμων για περιστατικά δασικών πυρκαγιών.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση σε ό,τι αφορά τη δριμύτητα των περιστατικών. Το 2020, μόλις 70 πυρκαγιές από τα περίπου 10.000 περιστατικά που έχουμε ετησίως στην Ελλάδα, προκάλεσαν το 80% των καμένων εκτάσεων. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών πρόκειται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, με περαιτέρω αύξηση της έντασης των περιστατικών και επέκταση της αντιπυρικής περιόδου (κατά 20% το ελάχιστο). Τέλος, καταγράφεται μεγάλος αριθμός συλλήψεων για πυρκαγιές από αμέλεια σε σύγκριση με τις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση (153 έναντι 23). Επισημαίνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 75% των πυρκαγιών προκαλείται από ανθρωπογενή αίτια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η υποχρηματοδότηση απειλεί τα δάση
Υποχρηματοδότηση, έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, πολιτικές αποφάσεις που παρέχουν κίνητρο για δασικές πυρκαγιές και έλλειψη οργάνωσης σε βασικούς τομείς αποτελούν τα «προσανάμματα» που απειλούν και φέτος τα...
Η υποχρηματοδότηση απειλεί τα δάση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
WWF-MIIR ανοίγουν το «σφραγισμένο κουτί» των πόρων για τη δασοπυροπροστασία
Το νέο έργο με τίτλο «Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη χρηματοδότηση της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών με τη συμβολή των πολιτών» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active...
WWF-MIIR ανοίγουν το «σφραγισμένο κουτί» των πόρων για τη δασοπυροπροστασία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
WWF Ελλάς: Η καταστολή, αντί της πρόληψης, δεν σβήνει πυρκαγιές
Με την περιορισμένων δυνατοτήτων στρατηγική της καταστολής, αντί της πρόληψης, καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει τη φετινή αντιπυρική περίοδο, προειδοποιεί το WWF Ελλάς.
WWF Ελλάς: Η καταστολή, αντί της πρόληψης, δεν σβήνει πυρκαγιές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αγραφα: λειψές μελέτες για μεγάλα αιολικά πάρκα
Νέα τροπή παίρνει το ζήτημα της εγκατάστασης δύο αιολικών πάρκων στις απάτητες βουνοκορφές των Αγράφων, καθώς στην περιοχή που δεσμεύει η εταιρεία για την εγκατάσταση του ενός από αυτά βρίσκονται πηγές που...
Αγραφα: λειψές μελέτες για μεγάλα αιολικά πάρκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Πάρνηθα ξαναπρασίνισε, η πόλη αναπνέει
Αύριο συμπληρώνονται ακριβώς 10 χρόνια από τη μέρα που ξεκίνησε η μεγαλύτερη και δριμύτερη ιστορικά πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Η πύρινη λαίλαπα διένυσε συνολικά περίπου 15 χιλιόμετρα, κατέκαψε...
Η Πάρνηθα ξαναπρασίνισε, η πόλη αναπνέει
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πάνω από 300.000 στρέμματα «έφαγε» φέτος η φωτιά
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, οι ευθύνες της ΔΕΗ για την καταστροφική πυρκαγιά στα Μαστιχοχώρια Χίου και οι χρόνιες αιτίες του κακού, σύμφωνα με το WWF Ελλάς • Το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν...
Πάνω από 300.000 στρέμματα «έφαγε» φέτος η φωτιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας