• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.2°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 2.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -1.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 9.0°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.2°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -5.1°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 5.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τροποποιήσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση

 • A-
 • A+
Το σχετικό χωροταξικό νομοσχέδιο, που «ήταν έτοιμο» τελικά, παραπέμπεται για τον Νοέμβριο. ● Ο Κ. Χατζηδάκης ρίχνει το βάρος στις πολεοδομικές μελέτες που πρέπει να γίνουν για κάθε περιοχή της χώρας και αποτελούν αυτές τον «μπούσουλα» για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Πρύμναν ανακρούει η κυβέρνηση για τους περιορισμούς που έλεγε ότι θα επιβάλει στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ το σχετικό χωροταξικό νομοσχέδιο που «ήταν έτοιμο» για τη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου παραπέμπεται για τον Νοέμβριο και... βλέπουμε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και ανακοινώνει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.

«Αδειάζει», έτσι, τον υφυπουργό του Δημήτρη Οικονόμου ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, υποστήριζε στις 13/9/20 ότι οι περιορισμοί που τίθενται αφορούν πολύ μικρό ποσοστό περιπτώσεων (κάτω από 5%) και ότι τα αρνητικά σχόλια στη διαβούλευση που έγινε τον Αύγουστο «είναι επαναλαμβανόμενα από τους ίδιους ανθρώπους, ενώ οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς είναι θετικοί». Πάντως, στο διάστημα που μεσολάβησε οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες από φορείς μείζονος εμβέλειας, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε και μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι φαίνεται πως όλο και δυσκολότερα πείθονται από όσους λένε ότι δεν θα επιδιωχθούν πρόωρες εκλογές. Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που έχουν στην κατοχή τους ένα οικόπεδο το οποίο γνώριζαν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν, κατά παρέκκλιση ή όχι, υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Οι γαλάζιοι βουλευτές έθεταν ερωτήματα όλο το προηγούμενο διάστημα για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκειά τους και το ίδιο θα έκαναν και σήμερα το απόγευμα στις 7.30 που είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με πρόσκληση του γενικού γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη και καλεσμένο τον Κωστή Χατζηδάκη.

Μένει να φανεί πώς ακριβώς θα διατυπωθούν οι τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. Με βάση τα όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης στην προχθεσινή συνέντευξη, οι αλλαγές αφορούν:

Οι δρόμοι

Οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων: Για να είναι οικοδομήσιμα, το νομοσχέδιο αρχικά έθετε περιορισμούς να έχουν πρόσωπο τουλάχιστον 45 μέτρα σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο.

Εδώ ένα πρόβλημα ήταν το μήκος του μετώπου αλλά ακόμη μεγαλύτερο η θεσμοθέτηση των δρόμων με Προεδρικό Διάταγμα. «Το κράτος δεν είναι έτοιμο αύριο το πρωί να έχει έτοιμη την κατηγοριοποίηση των δρόμων», λέει τώρα ο κ. Χατζηδάκης, αν και θα έπρεπε να το γνώριζε όταν κατέθετε το νομοσχέδιο. «Σταθμίσαμε πολιτικά το ζήτημα: διατηρούμε την κατάργηση των παρεκκλίσεων και μεταθέτουμε την εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους δρόμους στη στιγμή που θα θεσμοθετείται ένα τοπικό πολεοδομικό σχέδιο», δικαιολογείται.

Οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων: Με βάση την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου, όσοι μπορούσαν να τα χτίσουν κατά παρέκκλιση, θα είχαν δύο χρόνια να βγάλουν τη σχετική άδεια με το παλιό καθεστώς.

Πρακτικά, η περίοδος χάριτος αυτή παρατείνεται στο διηνεκές όταν κάποιος χρειάζεται βεβαίωση από το Δασαρχείο ή την Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Εχει σωστά επισημανθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ιδίως η αρχαιολογική υπηρεσία δεν δίνει στον ιδιοκτήτη τα απαιτούμενα πιστοποιητικά μέσα στο διάστημα των δύο ετών», λέει ο κ.Χατζηδάκης, οπότε, όποιος ζητάει άδεια θα παίρνει μια «προέγκριση» που θα μπορεί να ολοκληρωθεί τρία ή και περισσότερα χρόνια αργότερα.

Αυθαίρετα: Ορθάνοιχτο αφήνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και το παράθυρο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 (τα «βαριά») για τα οποία η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 παρά τις εκκλήσεις για παράταση.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε ότι επανεξετάζονται κάποιες περιπτώσεις που δεν είναι τόσο «βαριές» και θα μπορούσαν να μεταταχθούν στην κατηγορία 4, όπου η προθεσμία δεν έχει λήξει. «Οταν έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο, περίπου σε ένα μήνα, θα υπάρχει μέσα και αυτή η ρύθμιση. Σίγουρα θα περιλαμβάνει τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές», είπε ο κ. Χατζηδάκης προχθές.

Απαγορεύσεις

Ο υπουργός ρίχνει με τα όσα ανέφερε προχθές το βάρος στις πολεοδομικές μελέτες που πρέπει να γίνουν για κάθε περιοχή της χώρας και αποτελούν αυτές τον «μπούσουλα» για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Παραπέμπει λοιπόν τις οριζόντιες απαγορεύσεις στο μέλλον και υπόσχεται ότι η εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων «θα είναι άμεση προτεραιότητά μας στο υπουργείο τα επόμενα χρόνια» και «το πρώτο “πακέτο” πολεοδομικών μελετών θα προκηρυχθεί αμέσως μετά την ψήφιση του πολεοδομικού νομοσχεδίου και θα περιλαμβάνει το σύνολο των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και της Κρήτης, καθώς και ορισμένες βεβαρημένες τουριστικά περιοχές από την υπόλοιπη χώρα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράθυρα και... πόρτες για δόμηση εκτός σχεδίου
Δεκτές από τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Χατζηδάκη έγιναν ρυθμίσεις στο χωροταξικό νομοσχέδιο που επιτρέπουν την ανέγερση κτιρίων σε μη άρτια οικόπεδα.
Παράθυρα και... πόρτες για δόμηση εκτός σχεδίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων
Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την επαναχρησιμοποίηση της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα προκειμένου αυτή τη φορά να καίνε σκουπίδια.
Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλαστικά: απόσυρση και εκπτώσεις
Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος βάζει τέλος στην παραγωγή σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021, ενώ θεσπίζονται κίνητρα για τους καταναλωτές και τους πελάτες της εστίασης.
Πλαστικά: απόσυρση και εκπτώσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα φουγάρα μένουν στη Δυτική Μακεδονία αλλά για καύση απορριμμάτων
Στο πλαίσιο της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών» είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν φουγάρα της ΔΕΗ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καύση απορριμμάτων.
Τα φουγάρα μένουν στη Δυτική Μακεδονία αλλά για καύση απορριμμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας