• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 26.0°C
  0 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.6°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.7°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 28.3°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.1°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η προθεσμία έληξε, τα προβλήματα έμειναν

 • A-
 • A+
Πιθανές τακτοποιήσεις κατά περίπτωση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άκουσε το σύνολο των επιχειρημάτων του ΤΕΕ, αποδεχόμενος ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να συζητηθούν στο επόμενο διάστημα, αφού κλείσει η πλατφόρμα για αιτήσεις υπαγωγής.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με διευθετήσεις που μπορεί, κατά περίπτωση, να οδηγούν σε διολίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τα επίμονα αιτήματα των μηχανικών αλλά και πολιτών να δοθεί παράταση στην προθεσμία που έληξε χθες.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε χθες με τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υπό τον πρόεδρο Γιώργο Στασινό, αλλά δεν πείσθηκε να δοθεί μια οριζόντια παράταση. Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ παρέθεσαν πλήθος επιχειρημάτων, εξηγώντας ότι ειδικά για την κατηγορία 5 των «βαριών» αυθαιρέτων επικρατεί απόλυτη ασάφεια.

Ο Κ. Χατζηδάκης δεν πείσθηκε να δοθεί μια οριζόντια παράταση για τα αυθαίρετα

Η κατηγορία αυτή χάνει από σήμερα κάθε δικαίωμα τακτοποίησης, αλλά το πρόβλημα είναι πως η εκτίμηση για το ποια αυθαιρεσία είναι «βαριά» και ποια όχι μπορεί να γίνει κατόπιν αυτοψίας μηχανικού. Ακόμη και η ανέγερση οικοδομής με άδεια που πατά 10 εκατοστά μέσα σε πρασιά θεωρείται «βαριά» αυθαιρεσία, αλλά ο ιδιοκτήτης της είναι πιθανόν να το αγνοεί και να το βρει μπροστά του όταν αποφασίσει να μεταβιβάσει το ακίνητο. Επίσης, δεν έχει ολοκληρωθεί η τακτοποίηση πλήθους ακινήτων του Δημοσίου που μπορεί να χτίστηκαν με ειδικές διατάξεις και χωρίς άδεια και τα οποία θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον να ενταχθούν σε προγράμματα αναβάθμισης και συντήρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αρνήθηκε κάθε συζήτηση για μια νέα οριζόντια παράταση, αλλά άκουσε το σύνολο των επιχειρημάτων του ΤΕΕ, αποδεχόμενος ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να συζητηθούν στο επόμενο διάστημα, αφού κλείσει η πλατφόρμα για αιτήσεις υπαγωγής.

Στη συζήτηση συμμετείχε στο ίδιο κλίμα «κοινού τόπου» ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. Σε εντελώς άλλη συχνότητα, ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου έδειξε ότι ενοχλήθηκε σφόδρα από την ανακοίνωση με την οποία το ΤΕΕ τον κατηγόρησε για απαξίωση του τεχνικού κόσμου της χώρας επειδή είχε δηλώσει ότι η δήλωση υπαγωγής είναι «απλή διαδικασία που διαρκεί δύο λεπτά».

Παράβολο

Σε μια κίνηση πρώτης διευθέτησης, συμφωνήθηκε ότι θα προωθηθούν κανονικά όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα έως χθες αλλά το σύστημα δεν επέτρεψε την πληρωμή του απαραίτητου παραβόλου. Σημαντικό πλήθος αιτήσεων δεν διεκπεραιώθηκε λόγω υπερφόρτωσης της πλατφόρμας καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 δηλώσεις έναντι 40.000 που υποβάλλονταν κατά μέσον όρο τους προηγούμενους μήνες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν περαιτέρω διευθετήσεις που μπορούν να αφορούν άλλες υποκατηγορίες προβλημάτων που προέκυψαν στη διεκπεραίωση των υπαγωγών. Με δήλωσή τους ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Πέτη Πέρκα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιμένει να μην ακούει τα αιτήματα της κοινωνίας και του συνόλου του τεχνικού κόσμου» και αρνήθηκε να αξιοποιήσει την τροπολογία που κατέθεσε δύο φορές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία οδηγούσε στην ολοκλήρωση των δηλώσεων των αυθαιρέτων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021.

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας, χωρίς κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί την εμμονή τους, δείχνουν να αγνοούν τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί, τα βάρη που μεταφέρονται στους πολίτες, όπως και φαίνεται να αδιαφορούν για τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτή τους τη στάση», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους τα στελέχη του κόμματος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αν δεν το δηλώσεις θα το ακριβοπληρώσεις
Την παράταση του νόμου του 2017 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ανακοίνωσε ο K. Χατζηδάκης και παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες.
Αν δεν το δηλώσεις θα το ακριβοπληρώσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυθαίρετο τερατούργημα στην παραλία Γλύστρα της Ρόδου
Ανέγερση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παραλία της Ρόδου πραγματοποιείται εδώ και 7 μήνες με κατοίκους και φορείς να εκφράζουν την αντίδρασή τους.
Αυθαίρετο τερατούργημα στην παραλία Γλύστρα της Ρόδου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νόμος-σκούπα για τα σκουπίδια
Ολα τα... ρεκόρ «καλής νομοθέτησης» σπάει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενώ ένα τμήμα του, αυτό που αφορά θέματα αποβλήτων, έχει κατατεθεί δύο φορές σε δημόσια διαβούλευση από τον...
Νόμος-σκούπα για τα σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Θολό» παραμένει το τοπίο για τη σύμβαση με την Eldorado
Σαν θαμπωμένος από τον χρυσό, δηλαδή, ο κ. Σκρέκας ζήτησε από τον βουλευτή να «ξαναδεί» τη σύμβαση, αν και ο ίδιος είχε πριν από λίγο πει ότι «ελπίζει» να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση στις αρχές Μαρτίου.
«Θολό» παραμένει το τοπίο για τη σύμβαση με την Eldorado
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θέατρο του παραλόγου με την ανακύκλωση
Μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να κατηγορήθηκε ως «εγκληματική οργάνωση», το Διοικητικό του Συμβούλιο όμως ψήφισε χθες υπέρ του συστήματος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που εκτόξευε επί...
Θέατρο του παραλόγου με την ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράθυρα και... πόρτες για δόμηση εκτός σχεδίου
Δεκτές από τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Χατζηδάκη έγιναν ρυθμίσεις στο χωροταξικό νομοσχέδιο που επιτρέπουν την ανέγερση κτιρίων σε μη άρτια οικόπεδα.
Παράθυρα και... πόρτες για δόμηση εκτός σχεδίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας