• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.7°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 9.7°C
  3 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.3°C
  4 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 8.7°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.1°C
  4 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 11.8°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.7°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.3°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.6°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  7 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 10.5°C
  3 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 9.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  93%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοίταξε το δέντρο, έχασε το δάσος... ο κ. Χατζηδάκης

 • A-
 • A+
Μεγάλη δόση εθελοτυφλίας περιλαμβάνει το δεκαετές Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που εκπόνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ασχολείται μόνο με τα αστικά απόβλητα που αποτελούν το 25% του όγκου απορριμμάτων της χώρας, με το άλλο 75% να προορίζεται για καύση αντί για ταφή. ● Εισάγεται η αρχή «πληρώνω όσο πετάω», τονώνεται η ανακύκλωση.

Η αρχή τού «πληρώνω όσο πετάω» και η προώθηση της ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων κυριαρχούν στο νέο 10ετές Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, με εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Το χαμένο έδαφος σε σχέση με την Ευρώπη αναμένεται να καλυφθεί με δημοπρασίες νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα (17 μονάδες μέσα στο 2020 και άλλες δέκα μονάδες μέχρι το 2023). Ηδη τρεις ΜΕΑ έχουν δημοπρατηθεί (Ζάκυνθος, Λευκάδα, Ναύπακτος) και άλλες επτά βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής (Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Ηλεία, Αμάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία).

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί στοχεύοντας αποκλειστικά στα αστικά απόβλητα (55% ανακύκλωση μέχρι το 2025), τα οποία αποτελούν μόλις το 25% των συνολικών αποβλήτων εντός της χώρας, όταν τα ποσοστά ανακύκλωσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (πολλαπλάσια από την Ελλάδα) αφορούν το σύνολο των αποβλήτων. Το διαφεύγον ποσοστό 75% των αποβλήτων της χώρας (τα βιομηχανικά) προφανώς «φέρνει ανάπτυξη» και δεν ασχολούμαστε…

Στόχος είναι μέσω της «ενεργειακής αξιοποίησης» (καύσης!) των υπολειμμάτων των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και βιομάζας –απόφαση που ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της– να μειωθεί σταδιακά το ποσοστό ταφής απορριμμάτων από το 70% στο 10% μέχρι το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση. Στο σχέδιο «μπουρλότο» θα συμμετάσχουν όλες οι εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες (τσιμεντοβιομηχανία, κεραμοποιία κ.λπ.) καθώς και τέσσερις νέες μεγάλες μονάδες καύσης σκουπιδιών που θα δημιουργηθούν. Μέχρι το 2022 θα διευρυνθεί η χρήση των καφέ κάδων για ανακύκλωση οργανικών υπολειμμάτων και θα προωθηθεί η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών σε 4 ρεύματα ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο).

Ευρωπαϊκές οδηγίες

Χθες στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο τεσσάρων ευρωπαϊκών οδηγιών για τα απόβλητα, για δύο από τις οποίες (Ε.Ε. 2018/851 και Ε.Ε. 2018/852) απαιτείται νόμος και θα προηγηθεί σχετική διαβούλευση προσεχώς, καθώς εκτός από τους υποχρεωτικούς στόχους που τίθενται από τις οδηγίες, θα περιλαμβάνει και άλλα εθνικά μέτρα συμμόρφωσης, αλλά και επιπλέον μέτρα για την «αποτελεσματικότερη διαχείριση» των αποβλήτων στην Ελλάδα.

Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας από τους ΟΤΑ να εφαρμόσουν την αρχή «πληρώνω όσο πετάω» (με υποχρεωτική εφαρμογή της αρχής αυτής από μεγάλους ΟΤΑ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα βιοαπόβλητα), την υποχρέωση μεγάλων βιομηχανιών και ξενοδοχείων να οδηγούν τα απόβλητα τροφίμων σε μονάδες επεξεργασίας, τη διασύνδεση του ΓΕΜΗ και του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών αποβλήτων για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής υπόχρεων επιχειρήσεων από την καταβολή της εισφοράς τους σε ΣΣΕΔ, την ύπαρξη χώρου για τον εξοπλισμό ξεχωριστής συλλογής αστικών αποβλήτων στις νέες οικοδομές, τη θέσπιση μέτρων για την επαναχρησιμοποίηση υλικών συσκευασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ανακύκλωση των αντιφάσεων
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση χθες το νομοσχέδιο για την προώθηση της ανακύκλωσης με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.
Η ανακύκλωση των αντιφάσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων
Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την επαναχρησιμοποίηση της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα προκειμένου αυτή τη φορά να καίνε σκουπίδια.
Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων καίει την ανακύκλωση
Από χθες σε διαβούλευση το νέο μοντέλο που αποδεικνύεται εξίσου αντιπεριβαλλοντικό και δαπανηρό με το προηγούμενο της ταφής ● Ο χάρτης με τις Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης, Επεξεργασίας Απορριμμάτων και...
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων καίει την ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άλλη μια εξαγγελία για κλείσιμο χωματερών από Χατζηδάκη
Την ώρα που οι ανεξέλεγκτες χωματερές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους υπό την ανοχή της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δεν δίστασε να υποσχεθεί πως το φαινόμενο...
Άλλη μια εξαγγελία για κλείσιμο χωματερών από Χατζηδάκη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θέατρο του παραλόγου με την ανακύκλωση
Μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να κατηγορήθηκε ως «εγκληματική οργάνωση», το Διοικητικό του Συμβούλιο όμως ψήφισε χθες υπέρ του συστήματος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που εκτόξευε επί...
Θέατρο του παραλόγου με την ανακύκλωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας