• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 27.7°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 19.0°C / 25.5°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.3°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  83%

«Μπλόκο» στον Ερημίτη από δήμο και περιφέρεια

 • A-
 • A+

«Φρένο» στην επένδυση που αφορά την κατασκευή και λειτουργία παραθεριστικού-τουριστικού χωριού στον Ερημίτη στην Κασσιόπη της Κέρκυρας βάζουν οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, με τις οποίες γνωμοδοτούν αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποβλήθηκε από την εταιρεία Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας, θυγατρική της πολυεθνικής NCH Capital που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ελήφθη μετά την αρνητική εισήγηση του περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου και την αρνητική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας.

Σε αυτήν προβάλλονται αντιρρήσεις επί βασικών υποδομών του πολεοδομικού σχεδιασμού του έργου ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τη μη τήρηση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι αντιρρήσεις εστιάζονται στη δημιουργία μαρίνας, η χωροθέτηση, η έκταση και ο τύπος της οποίας εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντικές και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα παράκτια και θαλάσσια ύδατα, καθώς και στον παρακείμενο προστατευόμενο υγρότοπο «Βρομόλιμνη».

Κι ακόμη, στην κατασκευή δύο υδρογεωτρήσεων για την τροφοδοσία της μονάδας αφαλάτωσης και στις παρεμβάσεις κατασκευής οδικού δικτύου εντός της δασικής βλάστησης.

Και ο δήμος

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, η γνωμοδότηση είναι επίσης αρνητική τόσο για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ του έργου, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ΜΠΕ προκύψει στο μέλλον, επιβεβαιώνοντας έτσι «τις θέσεις και το περιεχόμενο των αποφάσεων που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το θέμα του Ερημίτη στο σύνολό του».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη έπειτα από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Τσιριμιάγγου, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη. «Τίτλος για την ογκωδέστατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (554 σελίδων) θα μπορούσε να είναι “Προστασία του οικοσυστήματος Ερημίτη διά της καταστροφής του….”», αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, η οποία καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα-επισημάνσεις:

● Σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή τα 36 στρέμματα μπετόν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «ήπια επένδυση».

● Δεν πρόκειται για τουριστική επένδυση, αλλά ουσιαστικά για real estate που λειτουργεί ανταγωνιστικά με το τουριστικό προϊόν.

● Η πλούσια χλωρίδα του Ερημίτη (δείγμα της αυτοφυούς βλάστησης του νησιού πριν φυτευτεί σχεδόν στο σύνολό του από ελιές) με τα δεκάδες καταγεγραμμένα είδη άγριας ορχιδέας και αντιπροσωπευτικά δείγματα μεσογειακής βλάστησης αντικαθίστανται από «καλλωπιστικά κυπαρίσσια» που θα ψεκάζονται με φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

● Η ΜΠΕ εξαφανίζει από την περιοχή την περίφημη βίδρα (lutra-lutra), αν και σε κάποιες σελίδες της ίδιας μελέτης υπάρχει παραδοχή της ύπαρξής της, παραβλέποντας το γεγονός πως ο Ερημίτης είναι ο κύριος και μοναδικός διάδρομός της προς το νησί.

● Η Ποσειδωνία, όπως και η βίδρα, προστατεύονται από τη Συνθήκη της Βέρνης, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη ΜΠΕ να τοποθετήσει τις λιμενικές εγκαταστάσεις, τα καύσιμα, την αφαλάτωση, τον βιολογικό καθαρισμό ακριβώς στην παραλία της Βρομόλιμνης, που επίσης προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα, καταστρέφοντας και τη λίμνη και την Ποσειδωνία, αλλά η ζημιά είναι μικρή γιατί «[…] προβλέπεται περιορισμός της ελεύθερης αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών που υποβαθμίζουν συστηματικά τα λιβάδια της Ποσειδωνίας […]».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε μέτρια κατάσταση το αστικό πράσινο στην Ελλάδα
Από τον Απρίλιο του 2016, όταν το WWF Ελλάς δημιούργησε τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά «WWF GreenSpaces», που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανακαλύψουν τους χώρους αστικού πρασίνου και να τους αξιολογήσουν,...
Σε μέτρια κατάσταση το αστικό πράσινο στην Ελλάδα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ετοιμάζουν περιβαλλοντικό έγκλημα στον Άγιο Γεώργιο
Ανεπανόρθωτο πλήγμα στο αναγνωρισμένο ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους νησί του Αγίου Γεωργίου στον Σαρωνικό θα αποτελέσει η εγκατάσταση 23 ανεμογεννητριών που βρίσκεται προ των πυλών καθώς 8 υπουργεία...
Ετοιμάζουν περιβαλλοντικό έγκλημα στον Άγιο Γεώργιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σύμβολο του ξεπουλήματος το τσιμέντο στον Ερημίτη
Στο προσκήνιο και πάλι η τσιμεντοποίηση του Ερημίτη στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, καθώς πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και μπήκε σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την κατασκευή...
Σύμβολο του ξεπουλήματος το τσιμέντο στον Ερημίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευρωπαϊκή ασπίδα στην καρέτα καρέτα
Την ώρα που το ΥΠΕΚΑ προωθεί σχέδιο Π.Δ. για την «τσιμεντοποίηση» του Κυπαρισσιακού Κόλπου, η μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει μόνιμα τη δόμηση στην περιοχή...
Ευρωπαϊκή ασπίδα στην καρέτα καρέτα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
Οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών παρέχονται απρόσκοπτα και κανείς δεν υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς...
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φώτισαν το Τείχος και «άλλαξαν τα φώτα» στους προστατευόμενους υγροβιότοπους
Ο φωτισμός για την ανάδειξη του Τείχους Δυμαίων είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για την πανίδα της περιοχής.
Φώτισαν το Τείχος και «άλλαξαν τα φώτα» στους προστατευόμενους υγροβιότοπους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας