• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.8°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.5°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.6°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  3 BF
  10%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.6°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβρασμός για τα σκουπίδια

 • A-
 • A+
Προσφυγή από συλλόγους και κοινωνικούς φορείς, αυτή τη φορά για τη σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Λαγκαδά, με κατάθεση στο ΣτΕ αίτησης ακύρωσης κατά της βεβαίωσης χωροθέτησης του έργου με εντολή του περιφερειάρχη

Κάτι τρέχει στη Θεσσαλονίκη με σειρά έργων που ξεσηκώνουν αντιδράσεις

Kάθε έργο και μια κοινωνική αντίδραση στη Θεσσαλονίκη! Μετά την προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου από φορείς πολιτών, μετά την ένσταση 20 επιστημόνων για την ανάπλαση της ΔΕΘ, μετά την κινητοποίηση για την παραχώρηση της βίλας Πετρίδη σε αμφιλεγόμενο ελληνο-γερμανικό ίδρυμα, έρχεται νέα δικαστική προσφυγή από συλλόγους και κοινωνικούς φορείς για τη σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Λαγκαδά! Ολοι πια «σκοταδιστές» ή... «ανάπτυξη» για ιθαγενείς;

Με πρωτοβουλία του Συντονιστικού της Συνεργασίας Ολων (Φορέων, Συλλόγων και πολιτών) κατά της Μονάδας Επεξεργασίας στον Δήμο Λαγκαδά, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης κατά της υπ’ αριθμ. πρωτ. 207010(704)/14.5.2020 βεβαίωσης χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εξέδωσε, με εντολή του περιφερειάρχη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, εντός των ορίων της Περιοχής Προστασίας Γ’ του υγροτοπικού συμπλέγματος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.

Η βεβαίωση, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, συνιστά κατά την κείμενη νομοθεσία την έγκριση εγκατάστασης που απαιτείται για έργα περιβαλλοντικών υποδομών αυτής της κατηγορίας.

Ο προσδιορισμός δικασίμου της αίτησης εκκρεμεί, πρόκειται όμως να υποβληθεί αίτημα προτίμησης, προκειμένου να εκδικαστεί το ταχύτερο δυνατό, δεδομένου ότι η εκπόνηση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό βεβαιώνει, άλλωστε, και ο ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) με πρόσφατο έγγραφό του.

Διατάξεις

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς επιδιώκουν με την προσφυγή τους στο ΣτΕ την ακύρωση της χωροθέτησης για λόγους που αφορούν την παραβίαση:

(α) των αρχών του ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού, (β) των διατάξεων της Σύμβασης Ραμσάρ, (γ) των αρχών της αειφορίας, της πρόληψης και της προφύλαξης, ιδία δε λόγω της λανθασμένης κατάταξης του έργου σε κατηγορία επιτρεπόμενη και (δ) των διατάξεων της Σύμβασης Ααρχους για τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον.

Η βεβαίωση είναι εξάλλου ακυρωτέα διότι για τη χωροθέτηση του έργου δεν ελήφθη υπόψη η γνώμη του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης Χαλκιδικής και δεν εξετάστηκαν κατά προτεραιότητα, όπως υποδεικνύει η εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη, εναλλακτικές λύσεις εκτός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής. Υποστηρίζεται επίσης ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατά πλημμελή εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων κριτηρίων χωροθέτησης, «άλλως κατά πλάνη περί τα πράγματα της διοικήσεως»...

Σύμφωνα με τους κατοίκους και τους φορείς που έχουν κινητοποιηθεί μαζικά, η θέση που προτείνεται για τη χωροθέτηση βρίσκεται επί της αγροτικής οδού πρόσβασης στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, περίπου ένα χιλιόμετρο από τη στροφή της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών και κυρίως στην Γ’ ζώνη προστασίας του εθνικού πάρκου λιμνών Κορώνειας-Βόλβης!

Η μονάδα αυτή θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, μαζί με αυτή της Αττικής και θα επεξεργάζεται 300 χιλιάδες τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών τον χρόνο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού και του προγράμματος του ΦοΔΣΑ να κατασκευαστεί και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, αλλά κυρίως μονάδα καύσης ή αλλιώς «ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου υπολείμματος που θα καίγεται», εκλύοντας επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα. Ο κόσμος επισημαίνει ότι αυτά «αυξάνουν κατακόρυφα τον καρκίνο και την παιδική λευχαιμία», σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Περιβάλλον

«Σε μια περιοχή αμιγώς αγροτική, επιβαρυμένη από την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης που επί 12 χρόνια μολύνει το περιβάλλον μέχρι τη λίμνη Κορώνεια, θα ήταν καταστροφικό ένα τέτοιο έργο. Δεν είναι δυνατόν να σηκώσει η περιοχή μας το βάρος της διαχείρισης όλων των απορριμμάτων, όχι μόνον του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων 4 νομών (Ημαθίας-Πιερίας-Πέλλας και μέρος του Κιλκίς). Με το άλλοθι της αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ, η κατασκευή αυτών των μονάδων θα επιφέρει εν τέλει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση στην περιοχή μας, καθιστώντας την κέντρο του σκουπιδιού της Κεντρικής Μακεδονίας», αναφέρουν.

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τη θέση του προέδρου του ΦοΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη, που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σήμερα με επίσημη ανακοίνωση για την προσφυγή στο ΣτΕ, όμως εν τω μεταξύ, μας δήλωσε:

«Σεβόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά αποφάσεων της διοίκησης, όμως τονίζω πως ό,τι έχει γίνει για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, έχει γίνει με πλήρη τήρηση των προβλεπομένων και της νομοθεσίας».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένστολοι «Ράμπο» για τα σκουπίδια
Στο σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο της ΤΕΡΝΑ υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία εδώ και μερικές εβδομάδες, προκειμένου να εμποδιστεί η δημιουργία ενός νέου μπλόκου από πλευράς κατοίκων.
Ένστολοι «Ράμπο» για τα σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η... τερατογένεση ΧΥΤΑΜ επικίνδυνων υλικών στοιχειώνει την Κοζάνη
Σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας «νεκροταφείου» για όλο τον αμίαντο της χώρας δίπλα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο των Μεταλλείων Αμιάντου Β. Ελλάδος
Η... τερατογένεση ΧΥΤΑΜ επικίνδυνων υλικών στοιχειώνει την Κοζάνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
Κινητοποιήσεις την ερχόμενη Παρασκευή. Ο δήμαρχος Παύλου Μελά ανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ και επισήμανε την ανάγκη για εύρεση χρηματοδότησης ανεξάρτητης μελέτης από ΑΕΙ.
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Να δοθεί τέλος στο περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής
Πρόταση για αποκέντρωση δραστηριοτήτων της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, ακόμη και εκτός της περιφέρειας και να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα, το επαναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής.
Να δοθεί τέλος στο περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταγγελία για τις κρυμμένες μελέτες στον ΧΥΤΑ Φυλής
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης στρέφεται κατά του δημάρχου Χρ. Παππού που κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό τις μετρήσεις για ρύπους στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα.
Καταγγελία για τις κρυμμένες μελέτες στον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κινητοποίηση από το «Δυτικό Μέτωπο» για τον ΧΥΤΑ Φυλής
Διαρκείς κινητοποιήσεις, με πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στην ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής προαναγγέλλει η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» ζητώντας το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Κινητοποίηση από το «Δυτικό Μέτωπο» για τον ΧΥΤΑ Φυλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας