• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 28.6°C
  1 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.4°C / 27.9°C
  1 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 30.9°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 27.5°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 28.1°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.4°C
  0 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 29.7°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.2°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 29.6°C
  1 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.8°C
  0 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  19%

Ο ΧΥΤΕΑ «Κοκκινόλακκα»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ορθώνουν ανάστημα απέναντι στη ρύπανση

 • A-
 • A+
Πενήντα τέσσερις κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη καταθέτουν αίτηση διακοπής λειτουργίας του χώρου απόθεσης αποβλήτων που παράνομα λειτουργεί στον «Κοκκινόλακκα» Σκουριών από τη μεταλλευτική εταιρεία ● Ο ΧΥΤΕΑ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, το περιβάλλον και φυσικά το δημόσιο συμφέρον, καθώς οδηγεί σε υπέρογκα πρόστιμα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το κίνημα είναι εδώ! Παρά τις διώξεις, το ανελέητο κυνηγητό, τις κατασταλτικές αστυνομικές πρακτικές, την κρατική τρομοκρατία και τις αδίστακτες μεθοδεύσεις εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, 54 κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής καταθέτουν τη Δευτέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αίτηση διακοπής λειτουργίας του χώρου απόθεσης αποβλήτων των μεταλλείων χρυσού στη θέση «Κοκκινόλακκας». Εκεί όπου οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν διαπιστώσει κατ’ επανάληψη παραβίαση της νομοθεσίας.

Γι’ αυτήν της την παράνομη δραστηριότητα η εταιρεία χρυσού μετρά ήδη αρκετές παραβάσεις σχεδόν όλο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της:

● Πρόστιμο 739.000 ευρώ για εννέα παραβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος (ΚΥΑ 253/8.1.2016). Μεταξύ αυτών, ελλιπής υποβολή στοιχείων για την επικινδυνότητα παραγόμενων προϊόντων, μη τήρηση διατάξεων ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς, ελλιπής τήρηση όρων αποκατάστασης, διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων, ελλιπής προσδιορισμός επικινδυνότητας αποβλήτων, αποθήκευση αποβλήτων σε μη προβλεπόμενο χώρο, μη σύννομη διαχείριση αποβλήτων, ελλιπή μέτρα χειρισμού σιδηροπυριτών.

● Πρόστιμο 994.000 ευρώ για 12 παραβάσεις προστασίας περιβάλλοντος (ΚΥΑ 2908/8-1.2016) για διάθεση μη επεξεργασμένων αποβλήτων, ελλιπή παρακολούθηση ποιοτικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων, ελλιπή υποβολή στοιχείων, μη σύννομη διάθεση ιλύος ανεπεξέργαστων αποβλήτων, αποθήκευση στερεών αποβλήτων και χημικών σε ακατάλληλους χώρους, παραλείψεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ελλιπής χαρακτηρισμός επικινδυνότητας, ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων, παραλείψεις στην κατασκευή του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα, παραλείψεις στη λειτουργία του παλαιού χώρου απόθεσης, μη σύννομη διακίνηση προϊόντων και μη λειτουργία συστήματος πλύσης τροχών.

Δεκάδες πρόστιμα

Κι ο κατάλογος είναι μακρύς... Ακολουθούν κι άλλα πρόστιμα: 102 χιλιάδων ευρώ (1624/7-3-2019) για ακόμη τρεις περιβαλλοντικές παραβάσεις, 355 χιλιάδων ευρώ (27/94/22-4-2019), για άλλες επτά παρόμοιες παραβάσεις και πάει λέγοντας...

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κάτοικοι της περιοχής επικαλούνται τον νόμο 1650/1986 για διακοπή λειτουργίας του χώρου απόθεσης αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα, που ορίζει τα εξής: «Αν μια επιχείρηση ή δραστηριότητα προκαλεί ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας της μέχρις ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπεται η ρύπανση ή η υποβάθμιση. Μπορεί επίσης να επιβληθεί η οριστική διακοπή της λειτουργίας της αν η επιχείρηση ή η δραστηριότητα παραλείπει να συμμορφωθεί προς τα υποδεικνυόμενα μέτρα ή αν η λήψη αποτελεσματικών μέτρων είναι ανέφικτη. Η διακοπή επιβάλλεται με απόφαση του οικείου νομάρχη».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην προσφυγή τους οι 54 κάτοικοι: «Από τις προαναφερόμενες πράξεις και παραλείψεις της εταιρίας, αφενός επιδεινώνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής όπου διαβιούμε εμείς κι οι οικογένειές μας, αφετέρου τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία ημών, των οικείων μας και των εν γένει διαμενόντων σε αυτή».

Τονίζεται ακόμη πως «από τις πράξεις και παραλείψεις της “Ελληνικός Χρυσός” τίθεται σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον», ενώ επισημαίνεται η υποχρέωση της Πολιτείας «να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον».

Εκπροσωπώντας τους 54 κατοίκους που καταθέτουν την προσφυγή, ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Χρήστος Μπακέλλας ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που σχετίζεται με το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, αλλά το κράτος δεν έχει κινηθεί ως όφειλε.

«Γι’ άλλη μια φορά η εταιρεία χρυσού αυθαιρετεί συστηματικά, λειτουργεί παράνομα χωρίς άδεια τον Κοκκινόλακκα και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν αντιδρά. Το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο παραβιάζονται κατάφωρα, έχουν μπει τόσα πρόστιμα, έχουν διαπιστωθεί τόσες παραβάσεις, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που αυτομάτως και αυτονοήτως θα έπρεπε να κάνει, όπως ορίζει ο νόμος. Ετσι, αναγκάζονται και πάλι οι απλοί πολίτες να καλύψουν αυτή την αδράνεια της Πολιτείας για να κινητοποιήσουν τη Διοίκηση να αντιδράσει και να εφαρμόσει όσα προβλέπονται».

Ερώτηση στη Βουλή

Για την υπόθεση αυτή κατατέθηκε χθες ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, ο προκάτοχός του Σωκράτης Φάμελλος και η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα αναφέρονται στις «σημαντικές ελλείψεις και κατ’ εξακολούθηση παραβάσεις» εκ μέρους της εταιρείας χρυσού, ζητώντας να απαντήσει τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να διαφυλάξει το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.

Βέβαια, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση του Κοκκινόλακκα δεν είναι μια ιστορία που ξεκίνησε χθες για τους ανθρώπους στον Δήμο Αριστοτέλη. Από την πρώτη στιγμή εντόπισαν τα προβλήματα, ανησύχησαν και ξεκίνησαν να αντιδρούν. Πάλι Ιούλιος ήταν το 2017 όταν προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής για τα εξορυκτικά απόβλητα, προκαλώντας ταραχή στους κόλπους της εταιρείας, η οποία έστειλε... στρατιά δικηγόρων για να τους αντιμετωπίσει.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δίκη αναβλήθηκε, η οργή των κατοίκων όχι
Τον Ιούνιο του '20 η δίκη δυο άλλοτε στελεχών της «Ελληνικός Χρυσός» για μόλυνση των νερών. Σύμφωνα με το βούλευμα, οι δύο κατηγορούμενοι με πρόθεση προκάλεσαν υποβάθμιση στο περιβάλλον, με παραλείψεις που...
Η δίκη αναβλήθηκε, η οργή των κατοίκων όχι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ντρίμπλα» με την Τεχνική Μελέτη εν όψει της απόφασης της Διαιτησίας για τις Σκουριές
Λίγες μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, η Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίηση της Τεχνικής Μελέτης για το έργο των Σκουριών, υποστηρίζοντας...
«Ντρίμπλα» με την Τεχνική Μελέτη εν όψει της απόφασης της Διαιτησίας για τις Σκουριές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιστήμονες εξηγούν γιατί η εξόρυξη χρυσού σημαίνει καταστροφή
Αναλύοντας τα πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που εξετάζονται από τον εισαγγελέα, δύο ειδικοί καθηγητές του ΑΠΘ κατέρριψαν με επιστημονικά επιχειρήματα τους ισχυρισμούς της Ελντοράντο υπέρ της...
Επιστήμονες εξηγούν γιατί η εξόρυξη χρυσού σημαίνει καταστροφή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Λουκέτο τώρα στις Σκουριές»
Με κεντρικό σύνθημα «Τόσες παραβάσεις είναι αρκετές, να βάλουμε λουκέτο τώρα στις Σκουριές», κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού πραγματοποίησαν χθες...
«Λουκέτο τώρα στις Σκουριές»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απειλές και βαριές κουβέντες
Στις επάλξεις παραμένουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και τα μέλη του Κινήματος Ενάντια στις Εξορύξεις, που πραγματοποιούν νέα κινητοποίηση στις Σκουριές, αντιμετωπίζοντας με δυσπιστία την...
Απειλές και βαριές κουβέντες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πόλεμος» και πάλι στις Σκουριές
Η απόφαση του υπουργείου να αναστείλει τις δραστηριότητες της εταιρείας στις Σκουριές ανακούφισε τους κατοίκους, που έβλεπαν το βουνό να καταστρέφεται με εντατικούς ρυθμούς ενώ η προγραμματισμένη πορεία θα...
«Πόλεμος» και πάλι στις Σκουριές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας