• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.9°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 32.1°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 17.6°C / 25.6°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 28.4°C
  3 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 33.0°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.0°C
  4 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  90%

Οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις του Μαντέμ Λάκκου

Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης/ stratoniki.wordpress.com

Οι... παραλείψεις της «Ελληνικός Χρυσός»

 • A-
 • A+

Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία από τα βάθη της Μαύρης Ηπείρου, συμβαίνει όμως στη Χαλκιδική. Μια εταιρεία-κολοσσός υποβάλλει μελέτες, χωρίς την υπογραφή διπλωματούχων μηχανικών, παραλείπει κρίσιμα στοιχεία κι άλλα τα υποβάλλει σε άλλη γλώσσα από εκείνη του κράτους όπου λειτουργεί! Δεν συμβαίνει σε κάποια μακρινή αποικία, αλλά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απέστειλε την Τρίτη στην «Ελληνικός Χρυσός» δύο έγγραφα που περιγράφουν πράξεις και παραλείψεις της εταιρείας σε βάθος τριών χρόνων. Τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι τόσο σοβαρά, που δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία, τόσο των κατοίκων όσο και των εργαζομένων στη Χαλκιδική. Τα έγγραφα αφορούν τις Μονάδες Μεταλλουργίας και Εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο.

Ενδεικτικό του πώς ακριβώς λειτουργούσε η εταιρεία όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών σημειώνει τις παραλείψεις του φακέλου που υπέβαλε η «Ελληνικός Χρυσός»... ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία αδειοδοτήθηκε το 2011.

Σύμφωνα με τη μελέτη που είχε καταθέσει, θα έπρεπε εντός των τριών τελευταίων χρόνων να κατασκευάσει στο Στρατώνι μια πιλοτική μονάδα ημιβιομηχανικού τύπου, στην οποία θα έκανε δοκιμές και μελέτες, θα υπέβαλλε στην πολιτεία τα στοιχεία που θα προέκυπταν και στη συνέχεια θα αδειοδοτούνταν για την κατασκευή της κανονικής μονάδας.

Η εταιρεία, όπως διαπιστώνει το υπουργείο, δεν έχει εφαρμόσει πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη κλίμακα επιτόπου. Η τεχνική μελέτη δεν είναι υπογεγραμμένη από διπλωματούχους μηχανικούς, ενώ ορισμένα από τα στοιχεία που έχει υποβάλει η εταιρεία δεν είναι καν στα ελληνικά! Για την πολυδιαφημισμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, που θα έκανε εκ των υστέρων η εταιρεία, δεν προβλέπεται ούτε ευρώ. Για την επίσης πολυδιαφημισμένη ασφάλεια των εργαζομένων, διαπιστώνεται ότι στην τεχνική μελέτη δεν υπάρχει καμία αναφορά ως προς την περιεκτικότητα σε ανεπιθύμητα συστατικά στα προϊόντα και τα απόβλητα της εταιρείας.

Αλλά ακόμα κι αν κάποιος προσπεράσει το κόστος στο περιβάλλον και τους ανθρώπους της Χαλκιδικής κι ερμηνεύσει το «δημόσιο συμφέρον» αποκλειστικά ως έσοδα για τον δημόσιο κορβανά, κι εκεί εντοπίζονται προβλήματα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η εταιρεία θα παράγει περισσότερους τόνους συμπυκνώματος από αυτούς που θα χρησιμοποιεί στη μεταλλουργία επιτόπου. Αυτό, όπως μας εξηγούν γνώστες του θέματος, «σημαίνει ότι η εταιρεία προφανώς θα εξάγει το πλεόνασμα συμπυκνωμάτων σε άλλες χώρες και θα φορολογείται εκεί. Ετσι, το Ελληνικό Δημόσιο θα χάνει χρήματα από τη φορολογία».

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών διαπιστώνει ελλείψεις και στην τεκμηρίωση της μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία. Για όλους αυτούς τους λόγους, το υπουργείο επιστρέφει την τεχνική μελέτη στην «Ελληνικός Χρυσός» και την καλεί εντός 45 ημερών να συμμορφωθεί.

«Μέθοδος-φάντασμα»

Σε πολυσέλιδη μελέτη που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων τον Φεβρουάριο του 2015, σημειώνεται ότι «προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη έγκριση η “Ελληνικός Χρυσός” προσέφυγε σε μια επιστημονική απάτη. Η μέθοδος (σ.σ. την οποία επικαλέστηκε, για να της εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία οι περιβαλλοντικοί όροι) είναι μια μέθοδος-φάντασμα που δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο και δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη Χαλκιδική».

Το Παρατηρητήριο τονίζει ότι «την απάτη την είχε αντιληφθεί πλήρως η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία στη γνωμοδότησή της είχε επισημάνει τα προβλήματα με την εφαρμογή της μεθόδου κι είχε ζητήσει τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ομως, κάποιοι στο ΥΠΕΚΑ, πλήρως ταυτισμένοι με τα συμφέροντα της εταιρείας, μεθόδευσαν την παράκαμψη της συγκεκριμένης υπηρεσίας και αδειοδότησαν περιβαλλοντικά κάτι που δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιηθεί».

Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσει το Παρατηρητήριο, «η επένδυσή τους είναι ένα οικοδόμημα χωρίς θεμέλια, γιατί είναι παράνομη σ' αυτό που εξαρχής ορίστηκε ως στόχος της επένδυσης και πάνω του στηρίζεται το οικοδόμημα: τη μεταλλουργία χρυσού»...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Είναι η συζήτηση που έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και στην πολιτική αρένα. Υπερσκελίζει το πολιτικό ερώτημα τι είδους επενδύσεις θέλουμε και τι συνιστά επένδυση....
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ενας αγώνας-λάβαρο δικαιώνεται»
Ορθάνοιχτος μοιάζει πλέον ο δρόμος για την καταγγελία της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός» και παράλληλα τη δικαίωση των κατοίκων που αγωνίζονται επί σειρά ετών ενάντια στην καταστροφική επένδυση, ύστερα από...
«Ενας αγώνας-λάβαρο δικαιώνεται»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η περιβαλλοντική βόμβα της «Ελληνικός Χρυσός»
Το ότι η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει την καλύτερη σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία το τεκμηριώνουν δεκάδες επιστήμονες, το βεβαιώνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, το πιστοποιούν και τα πρόστιμα.
Η περιβαλλοντική βόμβα της «Ελληνικός Χρυσός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας...
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
Οξύνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Ελληνικός Χρυσός» λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας – στα τέλη Αυγούστου. Για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κατηγόρησε την εταιρεία ο...
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το τρυπάνι πήρε μπρος, η «Ελληνικός Χρυσός» μηνύει όποιον διαφωνεί
Δριμείες κατηγορίες κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαπέλυσε ο Δήμος Αριστοτέλη ύστερα από την έναρξη γεωτρήσεων στην Τσικάρα της Χαλκιδικής, δίπλα σε υδρευτικές γεωτρήσεις από τις οποίες πίνουν νερό 3.000...
Το τρυπάνι πήρε μπρος, η «Ελληνικός Χρυσός» μηνύει όποιον διαφωνεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας