Το ότι η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει την καλύτερη σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία το τεκμηριώνουν δεκάδες επιστήμονες, το βεβαιώνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, το πιστοποιούν τα πρόστιμα που της επιβάλλονται. Μια από τις πολλές ανοιχτές -και πλέον επικίνδυνες- πληγές που προκάλεσε στη ΒΑ Χαλκιδική είναι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).
Ο ΧΥΤΕΑ, που κατασκευάστηκε στη λεκάνη του ρέµατος Κοκκινόλακκα, σε μια σεισμογενή περιοχή που στο παρελθόν έχει δώσει σεισμό 7,2 Ρίχτερ και βρίσκεται μόλις 500 μέτρα μακριά από τον οικισμό της Στρατονίκης, εκτείνεται σε 505 στρέμματα και έχει χωρητικότητα 10 εκατομμυρίων τόνων τοξικών αποβλήτων.
Το πόσο επικίνδυνες είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο περιβάλλον θύμισε με δραματικό τρόπο η κατάρρευση φράγματος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σιδηρομεταλλευμάτων στον κόσμο, Vale, στη Βραζιλία τον Ιανουάριο του 2019. Τουλάχιστον 250 νεκροί και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο Μπρουμαντζίνιου ήταν ο απολογισμός αυτού του δεύτερου πολύνεκρου δυστυχήματος που προκάλεσε η εταιρεία, η οποία το 2015 μέτρησε άλλους 17 νεκρούς από κατάρρευση άλλου φράγματος.
Τότε τοπική εφημερίδα κατήγγειλε ότι η Vale γνώριζε τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από το δυστύχημα ότι υπήρχε κίνδυνος το φράγμα να μην αντέξει. Αργότερα η εθνική υπηρεσία ορυκτών απεφάνθη ότι η κατάρρευση του φράγματος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η εταιρεία είχε αναφέρει τα προειδοποιητικά σημάδια στις αρχές.
Αγνοούν τις υποδείξεις των αρχών
Η μνήμη της Βραζιλίας στοιχειώνει τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής, ωστόσο φαίνεται πως ούτε καν προβληματίζει την κυβέρνηση για το μέλλον της «χρυσής» περιοχής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα και Σωκράτης Φάμελλος επανήλθαν χτες στο θέμα, το οποίο πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει, υποβάλλοντας ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΕΑ στον Κοκκινόλακα.
Οπως επισημαίνουν, η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει τηρήσει τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής, δεν έχει λάβει άδεια λειτουργίας, εξακολουθεί να αγνοεί τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και να αποθέτει απόβλητα εκεί, χωρίς να γνωστοποιήσει, ως όφειλε, τη μελέτη ασφαλείας για τα εξορυκτικά απόβλητα. Οι βουλευτές ρωτούν αν ο υπουργός προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση της ΚΥΑ ΕΠΟ εφόσον οι διαφοροποιήσεις του έργου αποκλίνουν από αυτήν κι αν θα παρεμποδίσει κάθε παράνομη λειτουργία ελλείψει αδειοδότησης του ΧΥΤΕΑ.
Τον Ιανουάριο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποβάλει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το θέμα, όπου τόνιζαν: «Ολοι οι αρμόδιοι φορείς επαναπαύονται στα ερευνητικά δεδομένα που συλλέγει η ίδια η εταιρεία για την αξιολόγηση του κινδύνου και σε ό,τι αφορά τη στατικότητα του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα [...] όπως αναφέρεται, ο Δήμος Αριστοτέλη και το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας θα ζητήσουν “συναίνεση και παροχή πρόσβασης για τη διενέργεια του ελέγχου” [...]
»Εν τούτοις, όπως προκύπτει από το υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΣΕΒΕ/104489/1254, με ημερομηνία αποστολής 13/11/2019 έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων, η “Ελληνικός Χρυσός” δεν συνεργάζεται απρόσκοπτα στην αποστολή δεδομένων και στοιχείων προς το ΥΠΕΝ».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας