• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.1°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 23.2°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%

Οπως καταγγέλλει το «Δίκτυο 50», 21 κάτοικοι σύρονται στα δικαστήρια για τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στους ΣΜΑ Ευκαρπίας και ΧΥΤΑ Μαυροράχης, τη στιγμή που -ακόμα και αν ακυρωθεί το έργο- οι ανάδοχοι θα προσβλέπουν σε αποζημίωση

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Εργολάβοι των σκουπιδιών και δήμαρχοι κατά πολιτών

 • A-
 • A+

Επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών που αντιδρούν στα «φαραωνικά» έργα τύπου ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Ευκαρπίας και ΧΥΤΑ Μαυροράχης καταγγέλλει το «Δίκτυο 50» συλλόγων και φορέων δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, εν όψει της δίκης 21 κατοίκων την Τετάρτη, για παλαιότερες κινητοποιήσεις. «Δυστυχώς, η εργολάβος εταιρεία απολαμβάνοντας τις ευλογίες του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και των δημάρχων της Θεσσαλονίκης αναγκάζει τους πολίτες-εξιλαστήρια θύματα, διά μέσου του εισαγγελέα, να σέρνονται στα δικαστήρια με ψευδείς κατηγορίες, κρυφοκοιτάζοντας την πιθανή αποζημίωση σε περίπτωση ακύρωσης του έργου», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Οι εκπρόσωποι του «Δικτύου 50» οργανώνουν από σήμερα κινητοποιήσεις, έχοντας στο πλευρό τους τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και ζητώντας την οριστική ακύρωση κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας. «Οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την περιβαλλοντική βόμβα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και ο προβληματικός περιφερειακός σχεδιασμός, ισοπεδώνουν το χάρτινο οικοδόμημα του ΦΟΔΣΑ (πρώην συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης) και δικαιώνουν τον πολύχρονο αγώνα μας. Οι αποτυχημένες πολιτικές αποφάσεις των αρμόδιων διοικούντων του ΦΟΔΣΑ, αλλά και η ευθυνοφοβία των δημάρχων της πόλης να εφαρμόσουν την Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων εδώ και χρόνια, έχουν επιφέρει ένα τεχνητό αδιέξοδο.

»Η αλήθεια είναι ολοφάνερη. Η άστοχη και αναχρονιστική κατασκευή του γιγάντιου ΣΜΑ Ευκαρπίας διαιωνίζουν το πρόβλημα, καθυστερώντας την ΟΔΑ, καθώς ούτε θα μειώνονται τα απορρίμματα αλλά ούτε ανακύκλωση ή κομποστοποίηση μπορεί να γίνει. Το μόνο που θα παράγει είναι σύμμεικτο σκουπίδι που θα οδηγείται για ταφή ή καύση, που τόσο πολύ ο ΦΟΔΣΑ και το ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας λιγουρεύονται», υποστηρίζει το «Δίκτυο» και καταγγέλλει: «Στον αντίποδα, η τρομοκρατία συνεχίζεται, με 21 συμπολίτες μας να δικάζονται στις 29 Απριλίου, με την ψευδή και συκοφαντική κατηγορία της άσκησης σωματικής βίας. Δεκάδες ακόμη κλήσεις για δίκες έχουν ήδη έρθει στα χέρια πολιτών για τον Νοέμβριο του 2015...».

Αιτήματα

Οι αντιδρώντες ζητούν από την κυβέρνηση:

•Να σταματήσει οριστικά τις εργασίες στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπως έλεγε και προεκλογικά, συμβάλλοντας στην ακύρωση της κατασκευής του.

•Να κάνει διάβημα προς τον αρμόδιο εισαγγελέα να σταματήσει οριστικά το «κυνήγι» των πολιτών με επαναλαμβανόμενες δίκες, για τις οποίες έχουν ήδη αθωωθεί δεκάδες άλλοι με τις ίδιες αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες.

•Να κάνει ανάκληση της άδειας καύσης απορριμμάτων που πήρε ο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, επιβάλλοντάς του να αναπλάσει επιτέλους το ταλαιπωρημένο περιβάλλον της περιοχής από τις δράσεις του (προεκλογική δέσμευση).

•Να προχωρήσει στη διερεύνηση πολιτικών και τυχόν ποινικών ευθυνών σε όσους σχεδίασαν και υπερασπιστήκαν με κάθε μέσο αυτά τα έργα, εξανεμίζοντας τεράστιους οικονομικούς πόρους. Πρέπει επιτέλους κάποιοι πολιτικοί να τιμωρηθούν, και όχι χωρίς λόγο οι πολίτες.

•Να προχωρήσει άμεσα σε εθνικό σχεδιασμό και σε νέους περιφερειακούς σχεδιασμούς για την ΟΔΑ με τη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης.

ΣΥΡΙΖΑ

Για την υπόθεση ΣΜΑ Ευκαρπίας και ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Πρόσφατα, με αφορμή τις αντιδράσεις των κατοίκων στον Δήμο Λαγκαδά για τις συνθήκες λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επιτέθηκε σφοδρά στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ (Περιφερειακής Ενωσης Δήμων) Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κυριζόγλου, και τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), Μιχάλη Γεράνη, κατηγορώντας τους ως «εκπροσώπους ενός αποτυχημένου αυτοδιοικητικού κατεστημένου».

«Οταν τα φαραωνικά έργα αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν μπορούν ούτε καν συμβατικά να λειτουργήσουν, όχι λόγω κάποιων μελετητικών-κατασκευαστικών “αστοχιών”, αλλά από την εγγενή δομή λειτουργίας τους (άλλο ΧΥΤΥ του 10%-20% και άλλο ΧΥΤΑ του 95% σύμμεικτου απορρίμματος), οι εμπνευστές και εφαρμοστές του αποτυχημένου αυτού μοντέλου διαχείρισης αστικών αποβλήτων καλούν τον εισαγγελέα και τα ΜΑΤ, για να καταστείλουν τη δίκαια διαμαρτυρόμενη κοινωνία», αναφερόταν σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν πριν από λίγες εβδομάδες στον Δήμο Λαγκαδά (ρεπορτάζ «Εφ.Συν.», 20/2).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολλά πρόστιμα, καμία καταδίκη
Τρίτο πρόστιμο για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αλλά ουδέν νεώτερον για ποινικές ευθύνες... Με αφορμή πρόστιμο 192.000 ευρώ στον ΦΟΔΣΑ κι ενώ εκκρεμεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για ρύπανση...
Πολλά πρόστιμα, καμία καταδίκη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μαστίγιο και καρότο για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Η προγραμματισμένη κινητοποίηση των κατοίκων του Λαγκαδά διαλύθηκε υπό την απειλή εισαγγελέα που έστειλαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής...
Μαστίγιο και καρότο για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
Οι φωτιές... γυροφέρνουν Σέιχ Σου και Χαλκιδική. Με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για «κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 3», μικροπυρκαγιές να κινητοποιούν την Πυροσβεστική το Σαββατοκύριακο και μία...
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από τη μία οι ΗΠΑ, από την άλλη η Ρωσία, στη μέση ο απατεώνας
Μετά τις ΗΠΑ, και η Ρωσία ζητά δικαστική συνδρομή για την έκδοση του 38χρονου υπηκόου της που κρατείται στις φυλακές Διαβατών για την απάτη με τα bitcoins στην Αμερική. Κι ενώ το Εφετείο Θεσσαλονίκης σύντομα...
Από τη μία οι ΗΠΑ, από την άλλη η Ρωσία, στη μέση ο απατεώνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προσωρινή «λύση» για τη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων
«Ανάσα» για περίπου 600 εργοστάσια και επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Σίνδου μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκανε αποδεκτό αίτημα προσωρινής διαταγής της ΕΥΑΘ για συνέχιση...
Προσωρινή «λύση» για τη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πετρελαιοκηλίδα στον Θερμαϊκό
Bρήκαν πετρελαιοκηλίδα στον Θερμαϊκό, αλλά όχι και τον δράστη! Νέο περιστατικό ρύπανσης του κόλπου της Θεσσαλονίκης με άγνωστο προς το παρόν υπαίτιο απασχολεί τις λιμενικές αρχές και την Εισαγγελία. Παρά τις...
Πετρελαιοκηλίδα στον Θερμαϊκό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας