Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να δοθεί τέλος στο περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής
ΕUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να δοθεί τέλος στο περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής

  • A-
  • A+
Επιστήμονες του ΚΚΕ κάνουν λόγο για «ένα εφιαλτικό “κοκτέιλ” από μολυσματικούς παράγοντες, οργανικούς και καρκινογόνους και άλλους τοξικούς και επικίνδυνους ρύπους» που διασπείρεται στην ευρύτερη περιοχή των ΧΥΤΑ Φυλής και Ανω Λιοσίων.

Πρόταση για αποκέντρωση δραστηριοτήτων της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, ακόμη και εκτός της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας, προκειμένου να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής, επαναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής.

Σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του πολιτικού γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής, χαρακτήρισε τη διαχείριση απορριμμάτων ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας» και ως τέτοιο «δεν χωρά το επιχειρηματικό κέρδος, οι ιδιώτες εργολάβοι, τα ΣΔΙΤ».

Τονίζοντας ότι η διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, όπου κριτήριο θα είναι η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ο κ. Πρωτούλης τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς ορισμένων δραστηριοτήτων εκτός Αττικής, όπως χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) -και «όχι χωματερές», διευκρίνισε- που θα υποδειχτούν με επιστημονικά κριτήρια «και όχι ταξικά», «όχι σε κατοικημένες περιοχές, όχι σε ρέματα, όχι σε περιοχές Natura».

«Μπορούν να βρεθούν χώροι και με διαπεριφερειακή συνεργασία, γιατί η Αττική έχει 4,5 εκατομμύρια κατοίκους και δεν είναι δυνατόν αυτές οι δραστηριότητες να γίνουν σε κατοικημένες περιοχές», εξήγησε, έχοντας προτάξει στους βασικούς άξονες της πρότασης-πλαίσιο για τη διαχείριση απορριμμάτων την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων και την ανακύκλωση στην πηγή.

Ο Γ. Πρωτούλης

Ανάλογες προτάσεις για διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε σημεία εκτός της Περιφέρειας Αττικής έχουν διατυπωθεί από τη δεκαετία του ’80, με τα δεδομένα βέβαια να έχουν αλλάξει πολύ στην πάροδο του χρόνου.

Από τότε μέχρι σήμερα, όπως κατήγγειλε ο κ. Πρωτούλης, «όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούσαν την ίδια τακτική 60 χρόνων. Αφήνουν το πρόβλημα να φτάσει στο μη παρέκει και με μια μελετημένη στρατηγική του αδιεξόδου επιβάλλουν μια λύση που από πριν έχουν αποφασίσει. [...] Και η λύση πάντα είναι η Φυλή. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο μυαλό τους».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι «ένα εφιαλτικό “κοκτέιλ” από μολυσματικούς παράγοντες, οργανικούς και καρκινογόνους και άλλους τοξικούς και επικίνδυνους ρύπους» διασπείρεται στην ευρύτερη περιοχή των ΧΥΤΑ Φυλής και Ανω Λιοσίων, μέσω των -βεβαρημένων με υψηλό φορτίο στραγγισμάτων- επιφανειακών νερών, που είτε ρέουν από τον ΧΥΤΑ Φυλής είτε λιμνάζουν σε αυτόν.

Ειδικότερα, βασιζόμενοι στην Τελική Εκθεση (Μάρτιος 2018) και επιμέρους 13 μηνιαία τεύχη (από 1/1/2017 έως 31/1/2018) του «Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης» των ΧΥΤΑ Φυλής και Ανω Λιοσίων, που υλοποιήθηκαν από εξειδικευμένη εταιρεία για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ, επιστήμονες του ΚΚΕ διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων:

● Υπερβάσεις επικίνδυνων τοξικών ρύπων (κάδμιο, μόλυβδος, υδράργυρος, χρώμιο) πολλαπλάσιες των θεσπισμένων ορίων στα απορρέοντα επιφανειακά νερά. «Σε θέσεις με λιμνάζοντα νερά βρέθηκαν τιμές μέχρι και 1.320 φορές από το επιτρεπόμενο όριο για το νικέλιο, 450 φορές για το χρώμιο, 1.120 φορές για τον μόλυβδο, 3,6 φορές για τον υδράργυρο και 312 φορές για το κάδμιο».

● Διαφυγή και υπόγεια μετανάστευση βιοαερίου. «Σύμφωνα με την Τελική Εκθεση διαπιστώθηκε διαφυγή βιοαερίου στο 41% επί του συνόλου των μετρήσεων στην Α΄ Φάση του ΧΥΤΑ Φυλής και στο 68% για τον ΧΥΤΑ Λιοσίων».

● Σοβαρότατη μικροβιολογική μόλυνση των υπόγειων νερών μέσω των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ.

Την Παρασκευή, 15 Μαΐου (9.30 π.μ.), η Διαδημοτική Επιτροπή Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας και τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές προγραμματίζουν κινητοποίηση (τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό) έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, όπου θα αποσφραγιστούν οι προσφορές του διαγωνισμού για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή. Βασικό αίτημά τους, το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.


 

 


 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταγγελία για τις κρυμμένες μελέτες στον ΧΥΤΑ Φυλής
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης στρέφεται κατά του δημάρχου Χρ. Παππού που κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό τις μετρήσεις για ρύπους στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα.
Καταγγελία για τις κρυμμένες μελέτες στον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στα χέρια του «Δυτικού Μετώπου» οι κρυμμένες μελέτες για τον ΧΥΤΑ Φυλής
Στα χέρια του συντονισμού συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο» βρίσκονται από χθες οι (κρυμμένες μέχρι πρότινος) μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής.
Στα χέρια του «Δυτικού Μετώπου» οι κρυμμένες μελέτες για τον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κινητοποίηση από το «Δυτικό Μέτωπο» για τον ΧΥΤΑ Φυλής
Διαρκείς κινητοποιήσεις, με πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στην ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής προαναγγέλλει η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» ζητώντας το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Κινητοποίηση από το «Δυτικό Μέτωπο» για τον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανάσα από τα σκουπίδια παίρνουν οι κάτοικοι του Δήμου Αιγιαλείας
Οι περίπου 6.000 τόνοι απορριμμάτων που είναι συσσωρευμένοι εν μέσω καλοκαιριού στους δρόμους του Αιγίου και των περιοχών εντός του δήμου ενδεχομένως και σήμερα -το αργότερο αύριο- θα αρχίζουν να μαζεύονται.
Ανάσα από τα σκουπίδια παίρνουν οι κάτοικοι του Δήμου Αιγιαλείας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κινήσεις απεμπλοκής με ΜΑΤ και ένταση
Μέσα σε κλίμα έντασης, γίνεται προσπάθεια στην Κέρκυρα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται μπροστά σε ένα...
Κινήσεις απεμπλοκής με ΜΑΤ και ένταση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βόμβες... αέρος, εδάφους, υπεδάφους στον ΧΥΤΑ Φυλής
Έκρυβαν έρευνα του 2015 για ρύπους και βαρέα μέταλλα πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Εντοπίστηκαν ακόμη και ραδιενεργά στοιχεία! Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε έκταση 10.000...
Βόμβες... αέρος, εδάφους, υπεδάφους στον ΧΥΤΑ Φυλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας